Lumière: Οι γονείς του σινεμά

1894. Η πρώτη μηχανή λήψης και προβολής γεννιέται σαν σήμερα από τους αδερφούς Λιμιέρ

Οι Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ, μεγάλωσαν μέσα στο μαγαζί με φωτογραφικά είδη που διατηρούσε ο πατέρας τους στη Λιόν. Ανήσυχοι και εφευρέτες από τη φύση τους, ασχολήθηκαν με τη δημιουργία κινούμενης εικόνας. Έτσι κατασκεύασαν την πρώτη μηχανή λήψης και προβολής, για την οποία έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 13 Φεβρουαρίου του 1892.

Τρία χρόνια αργότερα, η πρώτη δημόσια προβολή μιας δικής τους ταινίας πραγματοποιούνταν στο Grand Café του Παρισιού, με το ανάλογο εισιτήριο. Ο «κινηματογράφος» τους ήταν μία φορητή κινηματογραφική μηχανή λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Οι αδελφοί Λιμιέρ χρησιμοποίησαν φιλμ από celluloid με οδοντωτές τρύπες στα πλαϊνά τους. Η μηχανή ξετύλιγε το φιλμ, με ένα «δόντι» που πηδούσε από τρύπα σε τρύπα, κουρδιζόταν με μανιβέλα και μπορούσε να προβάλλει 16 φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση της κίνησης.

Στην πρώτη δημόσια προβολή, τα 35 άτομα που παρευρέθηκαν στο καφέ, παρακολούθησαν δέκα μικρές ταινίες, οι οποίες διήρκεσαν συνολικά περίπου 15 λεπτά. Οι ταινίες αυτές έδειχναν σκηνές της καθημερινότητας. Ακολούθησε περιοδεία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, η οποία αν και ήταν αρκετά πετυχημένη, δεν ήταν αρκετή για να πείσει τους αδερφούς Λιμιέρ για το λαμπρό μέλλον του κινηματογράφου. Θεωρώντας πως δεν υπάρχει μέλλον με αυτή τη συσκευή, την πούλησαν στον πρωτοπόρο του κινηματογράφου, Ζωρζ Μελιέ.

Η δημιουργικότητα τους δεν σταμάτησε εδώ αφού το 1903 οι αδελφοί Λιμιέρ εφηύραν την έγχρωμη φωτογραφία. Η εταιρία «Λιμιέρ» κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών για αρκετά χρόνια, μέχρι που συγχωνεύτηκε με την εταιρία Ilford.

Πηγή