Αυτοί είναι οι πιο ονειρικοί καταρράκτες της Ελλάδας

ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

Ξάνθη

Στον καταρράκτη σάς οδηγεί ένα από τα ωραιότερα ορειβατικά μονοπάτια του νομού, που ξεκινάει απ' το χωριό σε υψόμετρο 1.260 και καταλήγει στα 860 μ.

Στον καταρράκτη σάς οδηγεί ένα από τα ωραιότερα ορειβατικά μονοπάτια του νομού, που ξεκινάει απ’ το χωριό σε υψόμετρο 1.260 και καταλήγει στα 860 μ.

Πού βρίσκεται ο ψηλότερος καταρράκτης των Βαλκανίων; Στο χωριό Λειβαδίτης, στα 50 χλμ. Β.Δ. της Ξάνθης. Είναι ορμητικός και θορυβώδης – η βαρύτητα κάνει καλά τη δουλειά της στα υπέρβαρα νερά που πέφτουν απότομα από 40 μέτρα ψηλά. Αυτός είναι ο θησαυρός του μικρού χωριού Λειβαδίτης, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά το κεφαλοχώρι της Σταυρούπολης, στα όρια των Νομών Ξάνθης και Καβάλας. Στον καταρράκτη σάς οδηγεί ένα από τα ωραιότερα ορειβατικά μονοπάτια του νομού, που ξεκινάει απ’ το χωριό σε υψόμετρο 1.260 και καταλήγει στα 860 μ.

Η διαδρομή είναι πανέμορφη. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε, όσο ανίδεοι κι αν είστε στον προσανατολισμό, αφού το μονοπάτι είναι τόσο καλά σηματοδοτημένο που φτάνεις πανεύκολα στην εντυπωσιακή υδάτινη «κουρτίνα» του Λειβαδίτη. Εννοείται πως κι εδώ οι ποδηλάτες θα βρείτε αμέτρητες διαδρομές στη φύση, χαμηλής-μέτριας δυσκολίας, trekking, ορειβασία, αναρρίχηση, 4×4 στα καλύτερά τους.

Δίπλα απ’ το χωριό απλώνεται το δάσος της Χαϊντούς με το Αρκουδόρεμα, μία σημαντική δασική περιοχή χαρακτηρισμένη ως ζωντανό μουσείο της φύσης, με πολλά δέντρα άνω των 250 χρόνων.

Άλλο τρομερό αξιοθέατο η κορυφή του Γυφτόκαστρου, στα 1.745 μ., με πανοραμική θέα προς τη γειτονική Βουλγαρία. Η πρόσβαση γίνεται από χαραγμένο μονοπάτι μήκους 4 χλμ., το οποίο διασχίζει δάση οξιάς και δασικής πεύκης και ξεκινά από το Δασικό Χωριό του Ερύμανθου.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΩ: Σε απόσταση 10 χλμ. λειτουργεί το Δασικό Χωριό του Ερύμανθου με 12 ξύλινα σπιτάκια που κοιμίζουν ως 6 άτομα και τα νοικιάζει η δημοτική επιχείρηση του Δήμου Σταυρούπολης. (25420 21008, 63710).

ΔΗΜΟΣΑΡΗ

Λευκάδα

Προσοχή στα γλιστερά βράχια και τα πλάγια περάσματα για τη βάθρα και καλές βουτιές!

Προσοχή στα γλιστερά βράχια και τα πλάγια περάσματα για τη βάθρα και καλές βουτιές!

Όσοι για καλοκαίρι διαλέξατε Λευκάδα, μετά τις βουτιές σε Πόρτο Κατσίκι, Εκρεμνούς και Κάθισμα, για κοπιάστε για μια παγωμένη βουτιά στους καταρράκτες του νησιού. Πανεύκολη πρόσβαση, λίγο έξω απ’ το πολύ τουριστικό Νυδρί. Στα 20 χλμ. νότια της πόλης της Λευκάδας, ακολουθώντας τις πινακίδες, θα αντικρίσετε σε 10 λεπτά τους πρώτους μικρούς καταρράκτες κι ένα ξύλινο κιόσκι καφέ με τραπεζάκια κάτω απ’ τα πλατάνια. Από κει 20λεπτη πεζοπορία μέσα σε παρθένο τοπίο γεμάτο δένδρα, μικρά φαράγγια, περάσματα με νερό μέχρι το γόνατο κι ο ορμητικός καταρράκτης του Δημοσάρη είναι μπροστά σας! Τα νερά κατεβαίνουν φασαριόζικα και ορμητικά, σχηματίζοντας μία ευρύχωρη βαθιά βάθρα κάτω απ’ το δεύτερο και μεγαλύτερο καταρράκτη που πέφτει από 15 μέτρα. Προσοχή στα γλιστερά βράχια και τα πλάγια περάσματα για τη βάθρα και καλές βουτιές! Για την ιστορίαν στη Ν. Εύβοια, στην καρδιά του Όρους Όχη, υπάρχει ένα συνώνυμο φαράγγι που είναι από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας. Ξεκινά απ’ τις πηγές του ποταμού Δημοσάρη και τερματίζει στο χωριό Άγιος Δημήτριος.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Δήμος Ελλομένου: 26450 95535

 

ΒΡΟΝΤΟΥ

Αρκαδία

Έξτρα δώρο, επειδή μας προτιμήσατε: σε απόσταση αναπνοής και το πέτρινο τοξωτό γιοφύρι του Κούκου

Έξτρα δώρο, επειδή μας προτιμήσατε: σε απόσταση αναπνοής και το πέτρινο τοξωτό γιοφύρι του Κούκου

Λίγοι τον ξέρουν, ακόμη λιγότεροι τον χαίρονται. Ως αυτή την ώρα, της δικής σας ανάγνωσης, ήταν ένα μικρό μυστικό σε παραμυθένιο τοπίο. Βρόντος τ’ όνομά του, η χάρη του μεγάλη. Όλη τη δουλειά την κάνει μια ανήσυχη πηγή που «φτύνει» τα παιδιά της από ύψος 17 μέτρων σε μια κλιμακωτή βάθρα, ανάμεσα σε πλατάνια και πλατύφυλλα δέντρα. Όταν πρωτοπήγα εκεί ένιωσα σαν να ‘παιζα στο «Lost», το τοπίο είναι πανομοιότυπο. Τα νερά του καταρράκτη μετά τη βάθρα χύνονται στον υπέροχο Αλφειό ποταμό, σε απόσταση λίγων μέτρων. Συνεπώς, διαλέγεις τον Βρόντο και παίρνεις και τον Αλφειό πακέτο, που εκτός των υψηλών του επιδόσεων ήταν κι ο αγαπημένος ποταμός του Δία και αδελφός ποταμός του Γάγγη στην Ινδία!

Έξτρα δώρο, επειδή μας προτιμήσατε: σε απόσταση αναπνοής και το πέτρινο τοξωτό γιοφύρι του Κούκου, ψηλό, «ψαρωτικό», πανέμορφο, «θαύμα της μηχανικής» το χαρακτηρίζουν αυτοί που ξέρουν, φτιαγμένο το 1880 διά χειρός του πετροπελεκητή-ποιητή μάστορα Αντώνη Κάτσιανου μετά του υιού εκ Λαγκαδίων. Όλα αυτά θα τα βρείτε στα όρια των Νομών Αρκαδίας και Ηλείας. Στο 7ο χλμ. του δρόμου Καρύταινας-Ανδρίτσαινας υπάρχει πινακίδα για Βρόντο: στρίβετε σε χωματόδρομο και τσιμεντένια κατηφόρα και μετά από 2-3 χιλιόμετρα φτάνετε στο γιοφύρι, τον καταρράκτη και τον ποταμό. Σ’ όλη την περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρείες για κανό-καγιάκ, rafting, ιππασία και χίλια δυο άλλα για να αποφασίσετε τι σπορ θα κάνετε και πού.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Δήμος Γόρτυνος: 27910 31231, 31214

Πηγή