Und.Athens: Ένας διαφορετικός χάρτης της Αθήνας με όσα δε γνωρίζετε ότι υπάρχουν στην πόλη

Κείμενο: Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Φωτογραφίες: © Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Το Und.Athens είναι ένας εναλλακτικός χάρτης της Αθήνας, που απευθύνεται σε μια μερίδα ανθρώπων, πέρα από τα τετριμμένα αξιοθέατα που όλοι γνωρίζουμε. Εμπνευστής και δημιουργός του είναι ο Κυριάκος Σπύρου. Μουσικός, συνθέτης, αρθρογράφος και υπεύθυνος σύνταξης του yatzer.com. Την ομάδα που υλοποίησε την ιδέα, συμπληρώνουν οι Νατάσσα Παππά στον σχεδιασμό του χάρτη και Παναγιώτης Ντάικος στη διαχείριση των social media.

Und.Athens

Τι είναι όμως το Und.Athens; Πώς ξεκίνησε η ιδέα και σε ποιους απευθύνεται; Αυτές ήταν ορισμένες από τις απορίες μου, όταν ο Κυριάκος μου ανέφερε την ιδέα γι’ αυτό το διαφορετικό χάρτη. Οι απαντήσεις λοιπόν είναι οι εξής:

«Πάντα ήθελα να φτιάξω έναν οδηγό πόλης και μάλιστα όταν σπούδαζα είχα ένα μικρό τετράδιο που έγραφα μέσα τα αγαπημένα μου μέρη στην πόλη, το οποίο εκτύπωσα στο σπίτι. Ήταν δηλαδή η πρώτη μου έκδοση, σε ένα μόνο αντίτυπο! Η ιδέα του Und.Athens γεννήθηκε πολύ πιο πρόσφατα, το φθινόπωρο του 2016, όταν έπρεπε να γράψω ένα άρθρο για το Athens Gallery Walk και συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε ένα πλήρες ευρετήριο με τους χώρους τέχνης της Αθήνας. Σκέφτηκα ότι αν εγώ σαν ντόπιος είχα πρόβλημα να βρω όλους αυτούς τους χώρους, φαντάσου ένας ξένος δημοσιογράφος τι δυσκολία θα είχε.Έτσι ξεκίνησα μια καταγραφή/χαρτογράφηση των ανεξάρτητων χώρων τέχνης, που στη συνέχεια εξελίχθηκε στον οδηγό πόλης που είναι τώρα το Und.Athens.

To Und.Athens απευθύνεται κυρίως στον επαγγελματία τέχνης, δηλαδή τον ξένο δημοσιογράφο, τον επιμελητή, τον γκαλερίστα, τον ανεξάρτητο καλλιτέχνη. Άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τους ρυθμούς του κόσμου της τέχνης διεθνώς και χρειάζονται πληροφορία γρήγορα και εύκολα. Ήθελα ο ξένος επιμελητής που έρχεται στην Αθήνα να έχει τη δυνατότητα με μια ματιά να δει πού ενδεχομένως μπορεί να ανακαλύψει νέους καλλιτέχνες και ο ξένος καλλιτέχνης να δει πού θα μπορούσε να κάνει μια ατομική με τη δουλειά του.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο χάρτης μπορεί να φανεί χρήσιμος είτε σε ξεναγούς, είτε σε μεμονωμένους ταξιδιώτες που έχουν ένα ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη και μια περιέργεια για την κουλτούρα στην Αθήνα σήμερα. Ο σχεδιασμός και η πληροφορία στο χάρτη είναι βέβαια τόσο προσιτά, που μπορεί ο καθένας να τον χρησιμοποιήσει για να εξερευνήσει την πόλη. Ακόμα και οι ίδιοι οι Αθηναίοι, όταν τον παίρνουν στα χέρια τους, εκπλήσσονται με το πόσα πράγματα δεν ήξεραν ότι υπάρχουν στην πόλη».

Σε πρώτη φάση υπάρχουν 5.000 αντίτυπα, τα οποία προς το παρόν βρίσκουμε στα εξής σημεία:

Depo Darm Gallery (Ηρώων Σκοπευτηρίου 54-56)
Flâneur Souvenirs & Supplies (Φλέσσα 1)
VOID (Νίκης 30)
Und.Athens

Το Σάββατο 29 Απριλίου η ομάδα του Und.Athens μάς προσκάλεσε να περπατήσουμε σε μία από τις 9 διαδρομές του χάρτη, Κολωνάκι – Εξάρχεια, με τη συνοδεία του φωτογράφου Γιώργου Βιτσαρόπουλου.

Το ραντεβού μας ήταν στη 1.00 μ.μ. στο πάρκο του Ευαγγελισμού. Η θερμοκρασία ήταν στους 25 βαθμούς με ήλιο…

Und.Athens

… και μύριζε σχεδόν καλοκαίρι. Ο Κυριάκος έφτασε 1.06 μ.μ. και με τους χάρτες στο χέρι ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας.

Und.AthensUnd.AthensΠερπατήσαμε στο Κολωνάκι, με πρώτη στάση τη Nitra Gallery (Αλωπεκής 34), που άνοιξε στην Αθήνα πριν από 5 μήνες, ενώ προϋπήρχε στη Θεσσαλονίκη από τη δεκαετία του ’90. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο και είδαμε έργα από 8 διαφορετικούς καλλιτέχνες που εκθέτουν αυτή τη στιγμή στην γκαλερί.

Und.AthensUnd.AthensΑμέσως μετά, η διαδρομή μας πέρασε από την πλατεία Κολωνακίου με προορισμό την γκαλερί της Ελευθερίας Τσέλιου (Ηρακλείτου 3), όπου είχαμε την ευκαιρία να ξεφυλλίσουμε σπάνιες εκδόσεις βιβλίων στο αναγνωστήριο που έχει δημιουργήσει η ίδια εκεί.

Und.AthensΎστερα, άνοδος προς την οδό Σκουφά και μια στάση στον Άγιο Διονύσιο. Κατηφορίζοντας μπήκαμε στα Εξάρχεια και βρήκαμε μπροστά μας το Πάρκο Ναυαρίνου. Ένα πρώην πάρκινγκ που το 2009 ανέλαβαν οι κάτοικοι και έχουν δημιουργήσει έναν υπέροχο πράσινο χώρο που φιλοξενεί παιδική χαρά, λαχανόκηπο και πλέον από πέρσι γίνονται μίνι συναυλίες και προβολές ταινιών. Πρόσφατα ο Ιταλός καλλιτέχνης BLU δημιούργησε έναν τεράστιο πίνακα στο πλάι μιας πολυκατοικίας που βλέπει στο Πάρκο.

Und.Athens

Στρίψαμε στη Ζωοδόχου Πηγής και μπήκαμε αμέσως στο βιβλιοδετείο της Θάλειας Μιχελάκη. Ένας χώρος ο οποίος με μάγεψε με την ιστορία του, χάρη στην οικοδέσποινά μας, την Θάλεια, που μας πλημμύρισε με πληροφορίες γι’ αυτό που κάνει πολλά χρόνια και αγαπάει. Μάθαμε να κόβουμε χαρτί, να δένουμε βιβλία και μας εξήγησε τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιεί για να έχουμε το αποτέλεσμα ενός βιβλίου με καλλιτεχνική βιβλιοδεσία.

Und.Athens

Und.Athens

Κάπου εκεί μας έπιασε η πείνα κι ενώ ο χάρτης μας οδηγούσε στο λόφο του Στρέφη, κάναμε επανάσταση. Περπατήσαμε στους πανέμορφους πεζόδρομους με τα χαμηλά σπίτια των Εξαρχείων και βγήκαμε στην περίφημη λαϊκή του Σαββάτου στην Καλλιδρομίου.

Und.Athens
Und.Athens
Und.Athens

Καταλήξαμε στον τελικό προορισμό του χάρτη και μια από τις ομορφότερεςαυλές της πόλης, αυτή του εστιατορίου «Άμα Λάχει» στην Καλλιδρομίου 69, σε ένα νεοκλασικό κτίριο που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 στεγαζόταν ένα Δημοτικό σχολείο.

Tip:
Η κάθε διαδρομή είναι σχεδιασμένη για ένα πλήρες δρομολόγιο για το οποίο θα χρειαστείτε ένα ολόκληρο πρωινό ή ένα απόγευμα.
Και μη φοβάστε, ο Κυριάκος έχει σκεφτεί και τον καφέ, αλλά και το φαγητό σας.

Επιλέξτε μια από τις 9 διαδρομές ή και όλες και μάθετε την Αθήνα μέσα από το Und.Athens

Πηγή