Αλγόριθμος φοράει καπέλα εποχής στους επισκέπτες του Μουσείου Καπέλων

Το Μουσείο Καπέλων ιδρύθηκε το 2006 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής της Αλεσάντρια στο Πεδεμόντιο της Ιταλίας με στόχο τη διαφύλαξη της ιστορίας των καπέλων Borsalino – της κλασικής ρεπούμπλικας με το φαρδύ γείσο – και του πιλοποιείου που δημιούργησε ένα ολόκληρο στυλ, έναν τρόπο ντυσίματος και έναν τρόπο ζωής.

Ένας αλγόριθμος, που ονομάζεται «Coperniko», θα επιτρέπει στους επισκέπτες να βυθιστούν σε μια εικονική διάσταση και θα μπορούν, ακόμα και να φορέσουν καπέλα εποχής.

Είναι μία από τις καινοτομίες του νέου Μουσείου Καπέλων Borsalino (Μuseo Borsalino) της γνωστής εδώ και 160 χρόνια μάρκας καπέλων, το οποίο θα εγκαινιαστεί στα τέλη του 2017, στην πόλη Αλεσάντρια της Ιταλίας, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Το Μουσείο Καπέλων ιδρύθηκε το 2006 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής της Αλεσάντρια στο Πεδεμόντιο με στόχο τη διαφύλαξη της ιστορίας των καπέλων Borsalino – της κλασικής ρεπούμπλικας με το φαρδύ γείσο – και του πιλοποιείου που δημιούργησε ένα ολόκληρο στυλ, έναν τρόπο ντυσίματος και έναν τρόπο ζωής.

Το νέο Μουσείο Καπέλων θα στεγαστεί στο ιστορικό Palazzo Borsalino, που χτίστηκε το 1888 και σχεδιάστηκε από τον Αρμάντο Γκαρντέλα, ένα κτίριο που συνδυάζει κλασικά μοτίβα και Art Deco και ανακαινίζεται εδώ και δύο χρόνια.

Στο νέο Μουσείο χάρη στις ιστορικές πρώτες μηχανές και τα πολυμέσα ο επισκέπτης θα μπορεί παρακολουθήσει τα βασικά βήματα της κατασκευής του καπέλου. Για κάθε καπέλο είναι απαραίτητα 52 βήματα χειροποίητης εργασίας και η διαδικασία παραγωγής διαρκεί επτά εβδομάδες.

Ο επισκέπτης θα μπορεί επίσης να δοκιμάσει διαφορετικά εικονικά καπέλα και να φωτογραφηθεί και να αναρτήσει τη φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ιστορική εταιρεία Borsalino, ίδρυσε ο Τζιουζέπε Μπορσαλίνο το 1857. Ο Μπορσαλίνο είχε μάθει τη δουλειά του πιλοποιού στο Παρίσι και όταν επέστρεψε στην Αλεσάντρια αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μικρό εργαστήριο μαζί με τον αδελφό του.

Τα καπέλα με τη μοναδική ποιότητα, συνώνυμα της ιταλικής κομψότητας, άρχισαν να πουλιούνται σε όλο τον κόσμο. Όταν το 1920 την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του Τζιουζέπε, Τερέζιο το πιλοποιείο απασχολούσε 3.000 άτομα και η παραγωγή έφθασε τα 2 εκατ. καπέλα τον χρόνο.

Ο επισκέπτης του Μουσείου θα έχει τη δυνατότητα να δει την έκθεση με μία σπάνια συλλογή από 1.400 καπέλα που παράχθηκαν μεταξύ 1900 και 1960 και να κάνει ένα εικονικό ταξίδι με τίτλο «Ταξιδεύοντας με το Borsalino»: από την εποχή της αναζήτησης των πρώτων υλών έως την επέκταση στις αγορές και την είσοδο στην τέχνη και τη μόδα.

Το μπορσαλίνο είναι το καπέλο που έχουν φορέσει πολιτικοί, μουσικοί ηθοποιοί, συγγραφείς, τραγουδιστές, γαλαζοαίματοι, όπως Τζιουσέπε Βέρντι, Γουίνστον Τσόρτσιλ, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Αλέν Ντελόν, Σον Κόνερι, Τζόνι Ντεπ, Τζουντ Λο, και ο αυτοκράτορας Χιροχίτο.

Πηγή