ΝΟΑΑ: Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα

Το φαινόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια ασυνήθιστα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στο Διάστημα σήμερα (10/05), προειδοποίησαν αξιωματούχοι -η πρώτη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (09/10) μια προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα – η πρώτη μετά από το 2005, όταν η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας που έχει καταγραφεί για πάνω από μισό αιώνα.

Αυτή τη φορά, το φαινόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η NOAA – ενώ ανέφερε πως μπορεί επίσης να σκεπάσει ένα τεράστιο τμήμα των ΗΠΑ με έναν θεαματικό κύκλο φωτός (σέλας). Το φαινόμενο ακολουθεί μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη (08/10), κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αρκετές μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον Ήλιο – γεγονός που οδήγησε στην έκδοση της προειδοποίησης.

Στην ανακοίνωσή τους, οι αξιωματούχοι της ΝΟΑΑ εξηγούσαν πώς οι εκτοξεύσεις της ύλης και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του ήλιου θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής (10/05).

Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της NOAA – ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας – παρακολουθεί τον Ήλιο μετά από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (CME) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου.

«Πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας που θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ένα μεγάλο σμήνος ηλιακών κηλίδων έχει παραγάγει αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από την Τετάρτη στις 5:00 π.μ. (τοπική ώρα). Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις συσχετίστηκαν με CMEs που φαίνεται να κατευθύνονται προς τη Γη. Οι προγνώστες του SWPC θα παρακολουθούν τα διαστημικά μέσα της NOAA και της NASA για την έναρξη μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας» αναφέρουν οι επιστήμονες της ΝΟΑΑ.

ΟΙ στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας είναι εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από το στέμμα του ήλιου και προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες όταν κατευθύνονται προς τη Γη. Η γεωμαγνητική καταιγίδα διαταράσσει σημαντικά τη γήινη μαγνητόσφαιρα – την περιοχή γύρω από τη Γη που ελέγχεται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές σε κοντινή γήινη τροχιά και στην επιφάνεια της Γης», συνεχίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας πως η καταιγίδα θα μπορούσε «δυνητικά να διαταράξει τις επικοινωνίες, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τα συστήματα πλοήγησης καθώς και τους δορυφόρους».

Η τελευταία φορά που το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού εξέδωσε προειδοποίηση Σοβαρής Γεωμαγνητικής Καταιγίδας ήταν στις 20 Ιανουαρίου 2005.  Μια καταιγίδα ενεργητικών πρωτονίων έπληξε τη Γη μόλις 15 λεπτά αργότερα, προκαλώντας μια ραδιοέκρηξη με υψηλή συχνότητα, υποδεικνύοντας την παρουσία μεγάλου αριθμού ενεργητικών ηλεκτρονίων σε πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία. Η ραδιοέκρηξη χτύπησε τη Γη με την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας που έχει μετρηθεί εδώ και πέντε δεκαετίες, ενεργοποιώντας μέσα σε λίγα λεπτά τα όργανα μέτρησης ακτινοβολίας σε όλο τον πλανήτη.

πηγή