Καιρός: Τι είναι το θερμικό ridge που αναφέρουν οι μετεωρολόγοι

Πάρα πολύ υψηλές για την εποχή είναι οι θερμοκρασίες που επικρατούν σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι οποίες, μαζί με την αφρικανική σκόνη, δημιουργούν ένα κοκτέιλ στον καιρό αρκετά εκρηκτικό.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς αναφέρεται στις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών, όπου η ζέστη θα κορυφωθεί, κυρίως αύριο Τρίτη καθώς το «θερμικό ridge» (έξαρση) που υπάρχει στα δυτικά της χώρας μας κινείται ανατολικότερα.

Τι είναι το «θερμικό ridge»

Στην ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κολυδάς εξηγεί τι είναι το «θερμικό ridge»:

“Στην προοπτική του καιρού για το επόμενο διήμερο εκτός από τα δυτικά και νότια η θερμοκρασία θα ανέβει και στα κεντρικά, καθώς το θερμικό ridge που υπάρχει στα δυτικά της χώρας μας κινείται ανατολικότερα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν αύριο, ενώ την Τετάρτη παρότι οι θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα αρχίζουν να πέφτουν, οι τιμές θα διατηρηθούν υψηλές λόγω θερμικής αδράνειας , ενώ παράλληλα καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι δυτικοί καταβατικοί άνεμοι στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Από την Πέμπτη και μετά προβλέπεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και επάνοδος σε κανονικές για την εποχή τιμές”, αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος.

πηγή