Οικογενειακές διακοπές στη Λευκάδα

της Μυρσίνης Τσίγκου

Δημοφιλής τόπος προορισμού για οικογενειακές διακοπές, η Λευκάδα, φροντίζει να περάσουν αξέχαστα στα βουνά και τις παραλίες της, οι μικροί και μεγάλοι φίλοι της.

Διακοπές με παιδιά: τι να προσέξετε

Η υπεύθυνη και προσεγμένη επιλογή προορισμού διακοπών, όταν υπάρχουν παιδιά ξεκινά από το ταξίδι. Επιλέξτε ταξίδι με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο και αποφύγετε όσο το δυνατόν τα πλοία και τα λεωφορεία. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, επίσης, είναι η επιλογή του σωστού καταλύματος, που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη της οικογένειας να περάσουν καλά και να διασκεδάσουν. Τα παιδιά χρειάζονται άνετους χώρους και ευκαιρίες να απασχοληθούν με δραστηριότητες. Οι οργανωμένες εγκαταστάσεις, ακόμα και σε εστιατόρια ή καφετέριες, εξασφαλίζουν στους μικρούς επισκέπτες χώρους για παιχνίδι και ψυχαγωγία, επιτρέποντας στους γονείς να ξεκουράζονται γνωρίζοντας πως τα παιδιά απολαμβάνουν με ασφάλεια τις διακοπές τους με δραστηριότητες που αρμόζουν στην ηλικία τους.

Λευκάδα
1. Πώς θα φτάσετε
Το ταξίδι με παιδιά περιορίζει κάπως τις επιλογές της οικογένειας, καθώς οι γονείς πρέπει να επιλέξουν τόπους με εύκολη προσβασιμότητα. Η Λευκάδα ενδείκνυται κατ’ αρχήν, μόνο και μόνο γιατί δε χρειάζεται να περάσει κανείς την ταλαιπωρία του πλοίου για να φτάσει στο νησί, καθώς συνδέεται οδικώς με την Αιτωλοακαρνανία. Για κάθε ενδεχόμενο, μεγάλες πόλεις όπως τα Γιάννενα και η Πρέβεζα είναι πολύ κοντά. Άλλωστε απέχει μόνο 4-5 ώρες με αυτοκίνητο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε μισή ωρίτσα μπορεί κανείς να βρεθεί στο αεροδρόμιο του Ακτίου, όπου υπάρχουν αρκετές συνδέσεις εσωτερικού και εξωτερικού τους καλοκαιρινούς μήνες. Να μια καλή λύση αν έρχεστε από Κρήτη.

2. Πού να μείνετε
Είτε επιλέξετε μια παραθαλάσσια κατοικία, είτε ένα κατάλυμα στο βουνό ή ακόμα και στην πόλη της Λευκάδας, θα διαπιστώσετε πως οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν προνοήσει τη φιλοξενία μικρών παιδιών στο χώρο τους, κάνοντας τη διαμονή εύκολη και ευχάριστη. Θα βρείτε παιδικές πισίνες, γήπεδα μπάσκετ, τένις και βόλεϊ, μικρές παιδικές χαρές και άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσε να κάνει την διαμονή των παιδιών άνετη και ενδιαφέρουσα. Στην κατηγορία “Διαμονή” της ιστοσελίδας θα βρείτε πληθώρα επιλογών για να διαλέξετε το καταλληλότερο κατάλυμα για την οικογένειά σας.

3. Πάμε για μπάνιο;
Οι περίφημες σμαραγδένιες παραλίες του νησιού, οι εκτεταμένες αμμουδιές και το πράσινο που φθάνει ως το κύμα, είναι αρκετές για να κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες. Προσοχή μόνο, στις παραλίες της δυτικής πλευράς, (Κάθισμα, Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί κ.τ.λ,) γιατί η θάλασσα είναι αρκετά βαθιά και απότομη και πολλές φορές το πέλαγος φέρνει μεγάλα κύματα. Από τα πιο όμορφα και ασφαλή σημεία της δυτικής Λευκάδας, το παραδοσιακό χωριουδάκι του Αη Νικήτα, με παραλία προστατευμένη σε μικρό κολπίσκο και πολλές ταβέρνες και καφετέριες πλάι στο κύμα. Ιδανικές για παιδιά είναι οι παραλίες τις ανατολικής μεριάς, όπως της Λυγιάς, της Νικιάνας, του Νυδριού, της Βασιλικής, όπου τα νερά είναι πάντα ήρεμα και το βάθος πολύ πιο μικρό, καθώς επίσης και αυτές γύρω από την πόλη, όπως το Κάστρο, η Αμμόγλωσσα, το ΤΑΟΛ, η Γύρα, ο Άη Γιάννης. Μην περιμένετε να βρείτε ναυαγοσώστες ούτε στις οργανωμένες πλαζ, παρά μόνο τον Αύγουστο που η επισκεψιμότητα είναι υψηλή.

4. Πάμε να παίξουμε;
Παιδικές χαρές
Είναι γεγονός πως η πόλη της Λευκάδας δεν έχει αρκετές δημόσιες παιδικές χαρές. Πολύ δημοφιλής η παιδική χαρά στο πάρκο της παραλίας που είναι περιφραγμένη και αρκετά μεγάλη.
Άνετη και ασφαλής είναι επίσης η παιδική χαρά στη Μαρίνα Λευκάδας.
Παιδότοποι
Η Λευκάδα διαθέτει ιδιωτικούς παιδότοπους, όπου τα παιδιά έως 12-13 ετών μπορούν να διασκεδάσουν όλα μαζί, χοροπηδώντας ανάμεσα σε χιλιάδες μπαλάκια και φουσκωτά στρώματα. Εσείς μπορείτε να τα παρακολουθείτε πίνοντας κάτι στο μπαρ ή και να τα αφήσετε να διασκεδάσουν μόνα τους για μερικές ώρες. Στην πόλη της Λευκάδας θα βρείτε τους παιδότοπους “Aladdin” (τηλ.2645021200), “Dolce Trambala” (τηλ: 2645023255) και “Kidz City” (τηλ: 2645025937) και στη Νικιάνα το “Kidz Play” (τηλ. 2645029029).

5. Πάμε βόλτα;
Περίπατος
Βόλτα με τα πόδια στην πόλη, για να απολαύσετε τα γραφικά καντούνια είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, καθώς το κέντρο της παλιάς πόλης πεζοδρομείται τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην κεντρική πλατεία θα αφήσετε τα παιδιά να παίξουν με ασφάλεια σε ένα εντελώς οικογενειακό περιβάλλον. Πολλές οικογένειες με παιδάκια κάνουν το ίδιο, όσο οι μεγάλοι απολαμβάνουν τον καφέ τους στα γύρω μαγαζιά.
Φυσιολατρικές εξορμήσεις
Αν τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερα και είστε μια από τις οικογένειες φυσιολατρών που επισκέπτονται φανατικά τον τόπο, αναζητήστε προσβάσιμα μονοπάτια που περιδιαβαίνουν μαγικούς δασότοπους, καταρράκτες, λαγκαδιές και παραδοσιακούς οικισμούς. Θα λατρέψετε μια βόλτα στους καταρράκτες του Νυδριού, ανηφορίζοντας το μονοπάτι που ακολουθεί το νερό και έναν περίπατο στο Φαράγγι της Μέλισσας, μέσα στην πλούσια βλάστηση και τα κελαηδήματα των πουλιών.
Με ποδήλατο
Νοικιάστε ένα ποδήλατο από το +ΒΙΚΕS στην οδό Πεφανερωμένης (τηλ: 2645025178) ή το Bikeland στην οδό Ιωάν. Μαρίνου (τηλ. 2645026426) και γυρίστε μαζί την πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη ανακαλύπτοντας τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, αξιόλογα κτήρια και πλατείες και γραφικά καντούνια. Πηγαίνετε για μπάνιο στην παραλία του κάστρου ή του Άη Γιάννη και απολαύστε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, επισκεφθείτε το κάστρο της Αγίας Μαύρας δίπλα από την πλωτή γέφυρα. Κάνετε τη περιδιάβαση της Μαρίνας και ανακαλύψτε μια μικρή πόλη δίπλα στη Πόλη με δικά της μπαρ, εστιατόρια, αίθουσα τέχνης, παιδική χαρά κ.α . Αν και η Λευκάδα είναι ποδηλατούπολη δεν θα βρείτε ολοκληρωμένους ποδηλατόδρομους, γι αυτό χρειάζεται αυξημένη προσοχή.
Με καραβάκι
Εάν επιθυμείτε να έχετε μία ξεκούραστη μέρα στην θάλασσα, υπάρχουν καθημερινές εκδρομές με πλοία από το Νυδρί και την Λευκάδα που θα σας πάνε σε γραφικά και πανέμορφα νησάκια γύρω από την Λευκάδα. Επισκεφθείτε τον Κάλαμο, τον Καστό, το Μεγανήσι , τον Σκορπιό. Κάντε μπάνιο σε μικρές και απρόσιτες από στεριά παραλίες.

6. Πάμε για καφέ / για φαγητό;
Δεν θα συναντήσετε μεγάλη δυσκολία στο να βρείτε κάποιο κατάλληλο μέρος για την έξοδο μαζί με το παιδί σας, αφού όπου και να πάτε θα συναντήσετε οικογένειες με μικρά παιδάκια. Κάποιες επιλογές:

Ιδανικό μέρος για να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας και να μπορείτε να είστε ήσυχοι για την ασφάλεια αλλά και τη διασκέδαση των παιδιών σας, είναι το “Seagull” στη Λυγιά (τηλ: 2645071344), που διαθέτει ειδικό χώρο για παιδιά ακριβώς δίπλα από τον χώρο που θα κάθεστε.
Επίσης, το “Κ Beach Bar” στη Νικιάνα (Κιν: 6986319590), είναι ένας παραθαλάσσιος χώρος αναψυχής. Η παραλία του, από τις ομορφότερες της περιοχής, είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν στην παιδική πισίνα, στο τραμπολίνο και το πινγκ-πονγκ και θα παίξουν δίπλα στη θάλασσα με απόλυτη ασφάλεια.
Αν επιλέξετε την πόλη, εκτός από τα πολλά καταστήματα στην παλιά πόλη και την κεντρική πλατεία, στην οδό Πεφανερωμένης (Κουζούντελη), θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε σουμάδα και να παρακολουθείτε το παιδί σας να παίζει στην μεγάλη και περιφραγμένη έκταση με γκαζόν.
Ακόμη, στην παραλία των Μύλων, μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα πίνοντας τον καφέ ή ποτό σας, ενώ τα παιδιά παίζουν στην αμμουδιά, όπως επίσης και στον “Τηλέγραφο” στον Άη Γιάννη (τηλ: 2645024881/21350/29470) για καφέ, ποτό αλλά και φαγητό. Στη Νικιάνα, επισκεφθείτε το “Σπύρο” για το παραδοσιακό σουβλάκι, με κήπο στην πίσω πλευρά του μαγαζιού και την παραδοσιακή ταβέρνα “Η ανάσα του Ζορμπά” στην ακροθαλασσιά. Δίπλα στη θάλασσα θα βρείτε, επίσης, πολλά εστιατόρια στο Νυδρί.
Σε όλο το νησί, όμως, τα εστιατόρια που προσφέρουν την ασφάλεια για να παίζουν τα παιδιά άφοβα, είναι πολλά πλέον. Σίγουρα θα βρείτε τουλάχιστον ένα στο μέρος που θα επιλέξετε να μείνετε.

7. Δημιουργικές δραστηριότητες
Θαλάσσια σπορ
-Στη Λευκάδα, το παιδί σας αλλά και εσείς θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε καταδύσεις στα γαλαζοπράσινα νερά, να μάθει windsurfing, ιστιοπλοΐα και να πειραματιστεί με διασκεδαστικά παιχνίδια στη θάλασσα.
– Στο “Diving Center” στη Νικιάνα, (τηλ. 2645 072105) μπορούν να ξεκινήσουν παιδιά ηλικίας από 10 ετών και άνω.
– Στο “Nautilus diving club” στη Βασιλική, (τηλ: 26450 31130) τα παιδιά σας μπορούν να κάνουν “μπουρμπουλήθρες” μαθαίνοντας να αναπνέουν με οξυγόνο κάτω από το νερό ή να κάνουν μια πιο προχωρημένη κατάδυση αν είναι 10 ετών και άνω.
– Στο “ACTIVE SHOP Surfschool” στη Βασιλική (τηλ. 26450 31600), το παιδάκι σας μπορεί να δοκιμάσει το καταπληκτικό άθλημα του windsurfing.
– Το “CLUB VASS ΑCTIVE HOLIDAYS” στη Βασιλική (τηλ. 0844 463 0192) έχει δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων μηνών έως 15 χρονών. Ανάλογα με την ηλικία, το παιδί μπορεί να παίξει δημιουργικά με την επίβλεψη ειδικών και να ξεκινήσει windsurfing.
– Στο “KAVADAS WATER SPORTS” στο Νυδρί (τηλ. 2645092084), μπορείτε να κάνετε μαζί με το παιδί σας μια σειρά θαλάσσιων αθλημάτων, όπως κανό, θαλάσσιο ποδήλατο και για τους πιο τολμηρούς fly fish, ringos και banana!
– Στον Ναυτικό Όμιλο Λευκάδας, τα παιδιά ηλικίας 7 ως 14 ετών θα μπορέσουν να μάθουν ιστιοπλοΐα.
Ιππασία
Τα παιδιά συνήθως λατρεύουν τα ζώα! Έτσι, μπορείτε να συνδυάσετε χρόνο διασκέδασης αλλά και άθλησης μαζί με τα παιδιά σας, σε έναν από τους τρεις ιππικούς ομίλους.
– ARAMIS FARM στην Απόλπαινα (Κιν: 6938816164 / 6932827938)
– ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – Ο ΝΙΚΟΣ στο Πόντι (Κιν: +30 6947951356)
– ΣΠΑΝΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ στη Βασιλική (Τηλ: 2645031607)

Αν η Λευκάδα μπορεί να αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους τους γονείς, για τα παιδιά είναι μια αξέχαστη εμπειρία, μια νότα χαράς και ξενοιασιάς μέσα σε έναν μαγικό τόπο. Εκεί που το πράσινο σμίγει με τα σμαραγδένια νερά, εκεί που τα στενά σοκάκια περιδιαβαίνουν τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια, εκεί που το καλοκαίρι είναι παιδί…