Το πρόγραμμα του συνεδρίου «Η συνεισφορά των Λευκαδιτών ιστορικών Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά»

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνουν στην πόλη της Λευκάδας, έδρα του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ι.Π., στις 19 και 20 Απριλίου 2019 συνέδριο προς τιμήν των Λευκαδιτών ιστορικών Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά, δύο κορυφαίων, διεθνούς εμβέλειας προσωπικοτήτων της πνευματικής ζωής κατά τον 20ό και τον 21ο αιώνα.

Το συνέδριο με τίτλο «Η συνεισφορά των Λευκαδιτών ιστορικών Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά» εστιάζει στο έργο και τον στοχασμό των δύο διαπρεπών ιστορικών, τη διεθνή απήχησή τους, την επιρροή τους στις ιστορικές σπουδές στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και στην επικαιρότητα και ακμαιότητα της επιστημονικής τους σκέψης.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι σημαντικοί εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου και ειδικά των ιστορικών σπουδών, και αποτυπώνουν με τις εισηγήσεις τους την επιρροή που δέχτηκαν από τους Σβορώνο και Ασδραχά τόσο οι ίδιοι οι εισηγητές όσο και η ιστορική σκέψη ευρύτερα.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Διοικητηρίου Λευκάδας (Αντωνίου Τζεβελέκη και Υποσμηναγού Κατωπόδη) στις 19 Απριλίου (19.00-21.00) και και 20 Απριλίου 2019 (9.30-21.00)

Συνδιοργάνωση Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Τμήματος Ιστορίας  Ιονίου Πανεπιστημίου

Συνέδριο «Η συνεισφορά των Λευκαδιτών ιστορικών Νίκου Σβορώνου και Σπύρου Ασδραχά»

Λευκάδα, 19 και 20 Απριλίου 2019 Αίθουσα Συνεδριάσεων Διοικητηρίου Λευκάδας (διεύθυνση: Αντωνίου Τζεβελέκη και Υποσμηναγού Κατωπόδη)

Πρόγραμμα

Παρασκευή 19 Απριλίου
19.00: Έναρξη του Συνεδρίου από τον Πρόεδρο της Τιμητικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Χαιρετισμοί

  • Θεόδωρου Χαλικιά, Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας
  • Κωνσταντίνου Δρακονταειδή, Δημάρχου Λευκάδας
  • Ιωάννη Δραγώνα, Καθηγητή, τ. Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μέλους του Συμβουλίου Ένταξης του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  • Αθανάσιου Ευσταθίου, Καθηγητή, Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
  • Θύμιου Νικολαΐδη, Διευθυντή Ερευνών ΕΙΕ
  • Βάιου Βαϊόπουλου, Καθηγητή, Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Εναρκτήρια Α΄ Συνεδρία
Προεδρείο: Καθηγητής Νικόλαος Καραπιδάκης
19.45: Θανάσης Καλαφάτης,  ιστορικός Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σπύρος Ασδραχάς – Νίκος Σβορώνος: αφετηριακές ομοιότητες και διαφορές.
20.10: Σπυρίδων Φλογαΐτης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Σπύρος Ασδραχάς και ο Νίκος Σβορώνος.
20.30:  Χρύσα Μαλτέζου, Ομ. Καθηγήτρια, Ακαδημαϊκός, τ. Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Με τον Νίκο Σβορώνο στο Ρέθυμνο.
20.50:  Συζήτηση
21.00: Δείπνο

Σάββατο 20 Απριλίου

Β’ Συνεδρία
Προεδρείο: Αν. Καθηγητής Φοίβος Μυλωνάς, Πρόεδρος Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου
09.30: Δημήτριος Ανωγιάτης-Pelé, Καθηγητής Ιστορικής Γεωγραφίας Ιονίου Πανεπιστημίου. Σκέψεις μέσα από την εργογραφία και τη διδασκαλία του Σπύρου Ασδραχά.
09.45:  Έφη Αργυρού, ιστορικός, Συντονίστρια Εκπαίδευσης. Μια υπόθεση εργασίας: υπήρξε φεουδαλισμός στη Λευκάδα;
10.00:  Φωτεινή Ασημακοπούλου, Αν. Καθηγήτρια  Νεότερης και  Σύγχρονης Ιστορίας  Πανεπιστημίου Αθηνών. ‘Ανήκειν’ «εἰς τὸ ἐν Φαναρίῳ ἔθνος» ή «εἰς τὸ ὀρθόδοξον πλήρωμα»; Η αθωνική πολιτεία στη δίνη των εθνικοτήτων την περίοδο του Βουλγαρικού Σχίσματος.
10.15:  Φώτης Βασιλείου, Επ. Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου. Άσκηση και κοινωνική συνοχή στο Βυζάντιο.
10.30:  Ηλίας Γιαρένης, Αν. Καθηγητής της Ιστορίας της Βυζαντινής Παιδείας Ιονίου Πανεπιστημίου. Το ύστερο Βυζάντιο ως τμήμα της διαδρομής: η θέση και η σκέψη του Νίκου Σβορώνου.
10.45:  Συζήτηση
11.00: Διάλειμμα

Γ’ Συνεδρία
Προεδρείο: Καθηγητής Αθανάσιος Ευσταθίου, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου
11.30:  Δημήτριος Αρβανιτάκης, ιστορικός, Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, Γραμματέας σύνταξης του περιοδικού «Τα Ιστορικά». 1797: Ο χαμένος κρίκος του ρεπουμπλικανισμού.
11.45:  Λίντα Παπαγαλάνη, ανθρωπολόγος. Τα ψηλά και τα χαμηλά σπίτια στη Λευκάδα. Ο κοινωνικός διάλογος μιας πόλης.
12.00:  Ελευθερία Ζέη, Επ. Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης. Η νέα κοινωνική ιστορία του Σπύρου Ασδραχά: «Ο ζευγολάτης του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη».
12.15:  Ανδρέας Καπετάνιος, Επ. Καθηγητής Αρχαιολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου. Βίωση και καταγραφή του παρελθόντος· η μαρτυρία ενός αρχαιολόγου.
12.30:  Ευάγγελος Πρόντζας, ιστορικός της οικονομίας. Ν. Σβορώνος και Σ. Ασδραχάς: Οικονομική Ιστορία στο ξεκίνημά μας και μετά τι;
12.45:  Συζήτηση
13.30:  Γεύμα

Δ’ Συνεδρία
Προεδρείο: Καθηγητής Γρηγόριος Ψαλλίδας
17.30:  Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επ. Καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ. Μεταπολίτευση και ιστορικές σπουδές. Ερωτήματα για τη συγκρότηση μιας κοινότητας (1974-1989).
17.45:  Ηλίας Κολοβός, Αν. Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας Πανεπιστήμιου Κρήτης. Με αφορμή το έργο του Νίκου Σβορώνου και του Σπύρου Ασδραχά: συγκλίσεις και αποκλίσεις της οθωμανολογικής και της νεοελληνικής ιστοριογραφίας.
18.00:  Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Διδάκτωρ Φιλολογίας, συγγραφέας. «…Γι’ αυτόν που γράφει τον έκαμαν (κάποιες συναντήσεις) να νιώθει την ιστορία ως ανάγκη της ψυχής». Πάνος Γ. Ροντογιάννης και Σπύρος Ι. Ασδραχάς: Μια αδιατάρακτη στον χρόνο σχέση μα-θητείας και αλληλεπίδρασης.
18.15:  Έφη Γαζή, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ιστορία, μνήμη και αυτοβιογραφία: σχόλια σε μια συνέντευξη του Σπύρου Ασδραχά.
18.30:  Γιάννης Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο του ιστορικού και η μαρτυρία της λογοτεχνίας.
18.45:  Συζήτηση
19.00:  Διάλειμμα

Ε’ Συνεδρία
Προεδρείο: Καθηγητής Δημήτριος Ανωγιάτης-Pelé
19.30:  Σεβαστή Λάζαρη, ιστορικός, Συντονίστρια Εκπαίδευσης. Ποσοτικές καταμετρήσεις και τύχες των ανθρώπων.
19.45:  Γιάννης Σμαρνάκης, Λέκτορας Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ιστορίας του Βυζαντίου Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο Νικόλαος Σβορώνος και η κοινωνική ιστορία του Βυζαντίου.
20.00:  Διονύσης Τζάκης, Επ. Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι «πρωτόγονοι της εξέγερσης» του Σπ. Ασδραχά: τομή στη μελέτη του αρματολισμού.
20.15:  Πέτρος Θ. Πιζάνιας, Ομ. Καθηγητής Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου. Η γαιοπρόσοδος στον οθωμανικό κοινωνικό σχηματισμό στο έργο του Σπύρου Ι. Ασδραχά.
20.30:  Συζήτηση
20.45:  Λήξη των εργασιών του συνεδρίου από τον Καθηγητή Νικόλαο Καραπιδάκη
21.00: Δείπνο

Τιμητική Επιτροπή
Πρόεδρος: Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Θεόδωρος Χαλικιάς, Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας
Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, Δήμαρχος Λευκάδας
Βασίλειος Χρυσικόπουλος, Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου
Αθανάσιος Ευσταθίου, Πρόεδρος του Τμ. Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
Ιωάννης Δραγώνας, τ. Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μέλος του Συμβουλίου Ένταξης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής του Τμ. Ιστορίας του Ι.Π., Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους
Θανάσης Καλαφάτης, ιστορικός Πανεπιστημίου Πειραιώς
Γρηγόριος Ψαλλίδας, Καθηγητής του Τμ. Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
Καλομοίρα Ματαράγκα, Επ. Καθηγήτρια του Τμ. Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
Μαγδαληνή Λούβρου, Διευθύντρια Οικονομικού Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Βάιος Βαϊόπουλος, Καθηγητής του Τμ. Ιστορίας, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Ι.Π.

Γραμματειακή υποστήριξη
Ελβίρα Θάνου (υπ. διδάκτωρ Τμήματος Ιστορίας ΙΠ)
Αγγελική Μωραΐτη–Χαρίκλεια Φέγγαρη (Τμ. Περιφερειακής Ανάπτυξης ΙΠ)