Γκράφιτι που δημιουργούν οφθαλμαπάτες

Είναι δύσκολο όταν βλέπεις φωτογραφίες με δημιουργίες του Felice Varini να πιστέψεις πως είναι αληθινές κι όχι κάποιο εφέ που φτιάχτηκε με τη βοήθεια του photoshop. Κι αυτό γιατί τα σχέδια φαίνονται τόσο απρόσμενα έτσι όπως εμφανίζονται στο αστικό τοπίο που ξαφνιάζουν ευχάριστα. Τα έργα ανήκουν στο είδος της αναμορφικής τέχνης, μιας οφθαλμαπάτης δηλαδή που πρέπει ο θεατής να τα δει υπό συγκεκριμένη γωνία για να μπορέσει να απολαύσει κάθε σχέδιο ολοκληρωμένο. Διαφορετικά φαίνονται απλώς ως ακανόνιστα σχήματα πάνω σε ένα τοίχο χωρίς κάποιο μοτίβο.

Felice Varini

Ο γαλλοελβετός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ως καμβά δεκάδες σημεία στο αστικό τοπίο όπως τους εξωτερικούς τοίχους κτιρίων, πεζοδρόμια και πλατείες, δρόμους και γέφυρες, εσωτερικούς χώρους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα σχέδια εκτείνονται σε γειτονικά κτίρια. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους του είδους καθώς έχει ξεκινήσει να φτιάχνει τέτοια έργα από το 1978 και η πλειονότητα των δημιουργιών αφορούν κάποιο γεωμετρικό σχέδιο. Το εντυπωσιακό αυτού του είδους τέχνης είναι πως όταν δεις το σχέδιο από λάθος γωνία σου φαίνεται απίστευτο πως όλα αυτά τα ακανόνιστα σχήματα μπορούν να συνθέσουν κάτι ολοκληρωμένο και συμμετρικό.

Felice Varini

Ο Varini δεν δείχνει να ενοχλείται αν κάποιος δει τα έργα και δεν αντιληφθεί το κεντρικό σχέδιο. Καθώς τα έργα του βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη κι όχι σε κάποια γκαλερί όπου θα μπορούσαν να παρουσιαστούν υπό την καθοδήγηση κάποιου ειδικού, είναι αρκετά πιθανό ένας περαστικός να δει τα χρώματα αλλά να μην καταφέρει να δει το σχέδιο ολοκληρωμένο γιατί στέκεται σε λάθος σημείο. Για τον καλλιτέχνη κάθε κομμάτι του έργου έχει τη δική του αξία κι η αυθυπαρξία τους μπορεί να ελκύσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη να αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν εκεί και να τον οδηγήσει να δοκιμάσει να δει το έργο υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Felice Varini

Πηγή