Σκεφτόμαστε λάθος την ευτυχία

Μετάφραση Μαριανίνα Πάτσα

«Μη σκέφτεστε τη ζωή ως μια συλλογή από δώρα που συγκεντρώθηκαν από μια ανεξάντλητη δεξαμενή ευχάριστων πραγμάτων». -Ζ. Μπάουμαν

«Θυμάμαι πως όταν ρώτησαν τον μεγάλο Γερμανό ποιητή Γκαίτε αν είχε μια ευτυχισμένη ζωή, εκείνος είπε: “Είχα μια πολύ ευτυχισμένη ζωή. Αλλά δεν θυμάμαι ούτε μια ευτυχισμένη εβδομάδα”.

Κι αυτό είναι ενάντια στη μοντέρνα φιλοσοφία. Μια προειδοποίηση για εμάς επειδή έχουμε ανατραφεί από το μάρκετινγκ, τη διαφήμιση, από νέες μόδες, και σκεφτόμαστε πως η ευτυχία είναι μια μη διακεκομμένη σειρά από όλο και μεγαλύτερες απολαύσεις.

Και αυτό που προτείνει ο Γκαίτε που ήταν ένας πολύ-πολύ σοφός άνθρωπος, όχι μόνο μεγάλος ποιητής, είναι το ότι η ευτυχία είναι το να ξεπερνάμε τα προβλήματα της δυστυχίας. Σε ένα από τα ποιήματά του είπε πως ο χειρότερος εφιάλτης είναι μια πολύ μεγάλη σειρά από ηλιόλουστες ημέρες. Αυτή η εναλλακτική δεν είναι ευτυχία αλλά βαριεστιμάρα. Έλλειψη ενθουσιασμού. Έλλειψη επιδίωξης σκοπού για τον οποίο αξίζει να παλέψουμε.

Αυτό που είπε ο Γκαίτε είναι μια προειδοποίηση για τους νεότερους. Μη σκέφτεστε τη ζωή ως μια συλλογή από δώρα που συγκεντρώθηκαν από μια ανεξάντλητη δεξαμενή ευχάριστων πραγμάτων. Σκεφτείτε τη ζωή σαν έναν μακρύ, πάρα πολύ μακρύ αγώνα.

Λύνετε ένα πρόβλημα, έρχεται ένα άλλο και συχνά οι παρενέργειες είναι δυσάρεστες. Αυτό είναι που με κάνει βραχυπρόθεσμα πεσιμιστή και μακροπρόθεσμα οπτιμιστή».

Πηγή