Η «Οργάνωση Γή» κατέκτησε την πρωτιά στη Χαβάη

Από την Δανάη Κωτσάκη

Η ελληνική «Οργάνωση Γη» κατάφερε να πάρει την πρωτιά στο διεθνή διαγωνισμό #NatureForAll που πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη του φορέα με τις πιο ευφάνταστες και πρακτικές ιδέες, έτσι ώστε να επικοινωνήσει και να συνδεθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο άνθρωπος με τη φύση. Η ελληνική αποστολή με τις ιδέες και τη δημιουργικότητά της, ξεχώρισε μεταξύ 110 συμμετοχών από 42 χώρες.

Η «Οργάνωση Γη», έχοντας 6 χρόνια λειτουργίας στο ενεργητικό της, προσπαθεί να χτίσει μια νέα πραγματικότητα με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και τον σεβασμό προς αυτό. Ανάμεσα στις δραστηριότητές της βρίσκεται και η μεταμόρφωση ενός χώρου στο Ίλιον σε οικολογικό πάρκο, όπου πολίτες και φύση γίνονται ένα μέσα από περιβαλλοντικές δραστηριότητες και δημιουργικά προγράμματα.

Εν έτει 2016 καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίζουμε οικολογικά προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας σε μεγάλο βαθμό, αυτό όμως που αγνοούμε και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την τωρινή κατάσταση, είναι η ευθύνη που έχουμε εμείς απέναντι στα όσα συμβαίνουν. Τα κενά αυτά έρχεται να συμπληρώσει η «Οργάνωση Γη», με στόχο την καλλιέργεια και διάδοση της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης. Τα μέλη της οργάνωσης, η οποία ιδρύθηκε το 2010, αναζητούν και προτείνουν τρόπους έτσι ώστε να πετύχει ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από την μεταβολή του παραδοσιακού συστήματος παραγωγής και κατανάλωσης, μικρές νίκες στην καθημερινότητά του για ένα βιώσιμο μέλλον.

Το Κέντρο της Γης δημιουργήθηκε για να ενημερώνει και κυρίως να εμπνέει τους επισκέπτες του, μέσα στη λογική της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Υιοθετεί στις δράσεις του τη βιωματική εκπαίδευση, έχοντας ως σημείο εκκίνησης, πέρα από τη διάδοση ενός οικολογικού μηνύματος, την κοινωνική ευαισθητοποίηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, λόγω της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Ανάμεσα στα «πιστεύω» της Οργάνωσης, είναι και ότι κάθε επιχείρηση οφείλει να ενσωματώνει πρακτικές μείωσης του οικολογικού αποτυπώματός της, ενώ παράλληλα να κάνει δράσεις ώστε να αυξηθεί το κοινωνικό της αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε το Aephoria.net, ένα πρόγραμμα με σκοπό να καλλιεργηθούν ωφέλιμες για τη Γη και τον άνθρωπο επιχειρήσεις. Στον 21ο αιώνα πλέον, επιχειρήσεις και οικολογία καλούνται να συμβαδίσουν και οι πρώτες να κάνουν βήματα έτσι ώστε να συμπεριλάβουν στα πλάνα και το σχεδιασμό τους τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις.

via