Λαϊκός Σουρεαλίσμος – Κώστας ντε Βαλαμόντε*

«Σ’ αυτή την τυπωμένη ανακοίνωση με τη μορφή φέιγ-βολάν – Για 13 Νόμπελ επιστημονκή σύρραξη της Νομαρχίας Λευκάδας – που κυκλοφορεί και μοιράζει ο ίδιος [ο Βαλαμόντε] στις 9-9-1983, και υπογράφει ως επίτιμος διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Οκλαχόμα, Κάνσας, Σινσινάτι, Σορβόνης, απευθυνόμενος στο Νομάρχη Λευκάδας, αποφαίνεται:

«Υπό την προστασία δύο Κυβερνήσεων είναι ο Λευκάδιος ερευνητής Κων/νος ντε Βαλαμόντε, δηλαδή από το 1965 υπό την προστασία του τότε Νομάρχου κ. Πυλιώτη διορισθέντος υπό του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ με πρακτικό συσκέψεως για επιστημονικόν συμβούλιον αφορώσα τας ερεύνας ανακαλύψεως του προαναφερομένου Λευκαδίτη το οποίον συμβούλιον δεν έγινε μέχρι σήμερα. Το 1974 επί Νομαρχίας κ. Γεωργίου Γιαννοπούλου με εντολή στας υγειονομικάς υπηρεσίας και γυμνάσια να εγκυρώνουν τας ερεύνας τους Λευκαδίου φιλοσόφου Κ. ντε Βαλαμόντε με τη σφραγίδα της υπηρεσίας. Συνέπεια των αναφερομένων απέδωσαν καρπό δεκατρία (13) Νόμπελ».

Και συμπυκνώνει με λόγο ευδιάκριτα σιβυλλικό την ηθική και αισθητική διάσταση της συνειδητής απροθυμίας του να αποκτήσει χρήματα.

«Κύριε Νομάρχα, επειδή από νεαρός βαριόμουν να γίνω πλούσιος, επειδή το μαζικόν χρήμα είναι ηθική νόσος προτίμησα επάγγελμα μέχρι σήμερα αναμονής αποζημιώσεως που ασφαλώς θα κριθεί αμέσως στο προσεχές συμβούλιο, διότι η ταχύτης που διερχόμεθα σημαίνει και ανευθυνότητα, η οποία προέρχεται από αύξηση θερμοκρασίας εντός του αίματος που υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν οι περισσότεροι εγγράμματοι αισθητικώς αγράμματοι».

Αποτελεί, πράγματι, το πιο ιδιότυπο πεδίο της δημιουργικής δραστηριότητας του Κώστα ντε Βαλαμόντε η επίμονη συγκέντρωση τίτλων αναγνώρισης και κατοχύρωσης της σκέψης και των ιδεών του. Μις διεισδυτική κοινωνικότητα τον φέρνει σε άνετη επικοινωνία με πρόσωπα που κινούνται και έξω από το περιβάλλον της Λευκάδας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και προθυμοποιούνται να ανταποκριθούν στο αίτημά του, συμμετέχοντας έτσι σε ένα πολυεπίπεδο θεατρικό δρώμενο: όπου η «υποκριτική τέχνη» αναδεικνύεται αυθεντικότερη της πραγματικότητας.

*Απόσπασμα από το βιβλίο της Παρασκευής Κοψιδά Βρεττού «Λαϊκός Σουρεαλισμός, Κώστας ντε Βαλαμόντε, Ο αντιήρωας μιας παρα-λογικής αφήγησης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fagotto books. Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε στη Λευκάδα από το βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Ζακύνθου 7 ή διαδικτυακά από εδώ.