Ένα oνειρικό, αλλόκοσμο animation δίνει δεύτερη ζωή σε τρεις σπουδαίους πίνακες του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

Πρόδρομος και δάσκαλος των σουρεαλιστών ζωγράφων, ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και τα αινιγματικά έργα του, επηρέασαν μεγάλες φυσιογνωμίες της Τέχνης, όπως ο Μαξ Ερνστ, ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Ρενέ Μαγκρίτ. Μανιώδης στην αναζήτηση κρυμμένων νοημάτων πίσω από εικόνες της καθημερινότητας, εμμονικός με τις άδειες πόλεις, τις μυστηριώδεις σκιάσεις και τους ανορθόδους συνδυασμούς ετερόκλιτων αντικειμένων, ο Ιταλός καλλιτέχνης άφησε το στίγμα του, όχι μόνο στην Τέχνη, αλλά και σε όσους χρησιμοποίησαν τα έργα του ως σκαλοπάτι για την υπέρβαση του σουρεαλισμού.

Ακριβώς, τις εικόνες αυτής της μυστηριακής, μεταφυσικής Τέχνης ζωντανεύει ένα για πρώτη φορά ένα πανέξυπνο animation που φέρει την καλλιτεχνική υπογραφή του Γάλλου κινηματογραφιστή και designer Julien Herman, μεγάλου θαυμαστή της τέχνης του Ντε Κίρικο. Στο βίντεο “ζωντανεύουν”, με φυσικούς ήχους και κίνηση, τρεις πίνακες του Ντε Κίρικο: το Αίνιγμα της Ώρας (1901), η Μελαγχολία (1912) και το Διπλό Όνειρο της Άνοιξης (1915).

Όπως λέει ο ίδιος ο Herman, σκοπός του ήταν να δώσει ζωή στην Τέχνη του Ντε Κίρικο, μέσω της διαδικασίας του animation, χωρίς να αλλοιώσει κάτι από την πρωταρχική του τέχνη, “κάτι σαν αφιέρωμα στον σουρεαλιστικό και παράξενο κόσμο του καλλιτέχνη”.

The Dreams & Mysteries of Giorgio De Chirico from Julien Herman on Vimeo.
via