Η πόλη που επιστράτευσε τον Βιβάλντι για να βάλει τέλος στα παραλιακά πάρτι

Με τον «Γαλάζιο Δούναβη» του Στράους, τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι και το “Ave Maria” του Σούμπερτ, προσπαθεί τα τελευταία έξι χρόνια η αστυνομία στη φινλανδική πόλη Espoo να αποτρέψει τους νέους από το να διασκεδάζουν σε μια τοπική παραλία μετά τη δύση του Ηλίου.

Κάθε φορά που τα σχολεία κλείνουν, η παραλία στη συνοικία Haukilahti του Espoo γίνεται δημοφιλής τόπος συγκέντρωσης για τους νέους που επιθυμούν να διασκεδάσουν μέχρι αργά τη νύχτα, προκαλώντας όμως απίστευτη ηχορύπανση και αφήνοντας πολλά σκουπίδια πίσω τους το πρωί.

Οι τοπικές Αρχές είχαν πολλές φορές προσπαθήσει να περιορίσουν αυτές τις άκρως θορυβώδεις συγκεντρώσεις αλλά τίποτα – απ’ ότι φαίνεται – δεν ήταν πιο αποτελεσματικό από την κλασική μουσική, που πλέον παίζει από τα μεγάφωνα από νωρίς το βραδάκι με το που ξεκινά ο Ιούνιος.

«Για κάποιο λόγο, η κλασική μουσική δεν αρέσει στους νέους και οι νέοι μένουν μακριά από μέρη όπου υπάρχει κλασική μουσική», λέει ο Mikko Juvonen από το αστυνομικό τμήμα της Δυτικής Uusimaa στο Yle.

«Είναι καλύτερο για εμάς να κρατάμε τους νέους στη στεριά και είναι ωραίο για τις οικογένειες να έρχονται και να κολυμπούν εδώ το πρωί, όταν η παραλία είναι καθαρή».

Πριν από την εφαρμογή της μεθόδου της κλασικής μουσικής, το Haukilahti ήταν ένας δημοφιλής τόπος συγκέντρωσης για πάρτι στο τέλος της σχολικής περιόδου που συνήθως άφηναν στο πέρασμά τους σωρούς από σκουπίδια και σπασμένα γυαλιά.

Πλέον, η αστυνομία του Espoo δεν χρειάζεται να ανησυχεί, αφού κανένας νέος δεν πλησιάζει όταν αρχίζει να παίζει η κλασική μουσική. Παρόλο που οι ντόπιοι θεωρούν ότι η μέθοδος είναι κάπως παράξενη, παραδέχονται πως, εφόσον είναι τόσο αποτελεσματική, δεν έχουν πρόβλημα να ακούνε κλασική μουσική κάθε βράδυ.

πηγή