Καλοκαιρινές προτάσεις βιβλίων από το βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Λευκάδα

Κείμενο/προτάσεις: Δημήτρης Βεργίνης

Όσο κι αν μας ζορίζει η καθημερινότητα η άφιξη του καλοκαιριού ενέχει μια ελπίδα κάτι όμορφου που την κουβαλάμε απ’ τα παιδικά μας χρόνια. Θες οι διακοπές στο χωριό με τους παππούδες, θες το ταξίδι στο νησί με το καράβι, το κατάστρωμα και η θάλασσα, θες τα πρώτα μπάνια, τα παγωτά, τα δροσερά κομμάτια καρπούζι και τα σταφύλια απευθείας απ’ τις κληματαριές, όλα μαζί στήνουν έναν πίνακα που ο καθένας μας έχει ζωγραφίσει κι έχει κρεμάσει στο πιο φωτεινό σημείο της μνήμης του.

Πακέτο με το καλοκαίρι σε κάθε ηλικία πηγαίνουν και τα βιβλία. Όχι αυτά τα υποχρεωτικά του σχολείου, της δουλειάς, της υποχρέωσης. Τα άλλα, της επιλογής, των τσακισμένων σελίδων που μας πιάνουν και δε μας αφήνουν, των υπογραμμισμένων φράσεων, των λέξεων που επαναφέραμε σε φλερτ και συζητήσεις, των αισθήσεων που έμειναν και ποτέ δεν έφυγαν.

Με αυτές τις αφορμές και τα πρώτα, νωρίς-νωρίς για φέτος, σαραντάρια του καιρού, προτείνουμε βιβλία που δε θα απογοητεύσουν ως επιλογή θερινής παρέας.

Λογοτεχνία

Το τραγούδι του προφήτη, Paul Lynch, Gutenberg

Είχε χρόνια ένα βιβλίο λογοτεχνίας να με συνταράξει τόσο. Με έπιασε απ’ το λαιμό απ’ τις πρώτες σελίδες και δε με άφησε στιγμή ως το τέλος. Η γραφή που παρασέρνει και η σκηνοθετική ματιά του Lynch βάζει τον αναγνώστη κολλητά δίπλα στους πρωταγωνιστές του. Σκηνή τη σκηνή νιώθεις το τρέμουλό τους, βιώνεις τις φοβίες τους, μυρίζεις τον ιδρώτα τους.

Ένα μέλλον σε μια Ιρλανδία τόσο άλλη κι όμως όχι τόσο μακριά από τον σύγχρονο κόσμο. Κι αν δεν είναι εκεί τώρα θα είναι κάπου εκεί σε λίγο. Κι αν δεν είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ελλάδα σήμερα είναι κάπου στην Ασία ή την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική ήδη. Είναι όλοι οι φόβοι μας και τα άγχη μας μαζεμένα. Είναι όλα όσα γίνονται μια θάλασσα δίπλα μας κι αρνούμαστε να τα δούμε. Αρνούμαστε να δούμε ότι τα άσχημα πλησιάζουν την πλασματική ευδαιμονία μας.

Μαργαρίτα Ιορδανίδη, Μιχάλης Μακρόπουλος, Κίχλη

Ο Μακρόπουλος μετά από καιρό αφήνει τους δυστοπικούς κόσμους και πιάνει μια… συνηθισμένη οικογένεια στην Αθήνα της δεκεατίας του ’90. Δυο γυναίκες με κοινά βήματα, πλάι σε έναν άντρα σε διαφορετικές στιγμές. Δυο πορείες παράλληλες με μικρές διαφορές ως το τέλος. Τα καθωσπρέπει και τα «μην», τα ξεσπάσματα και οι υποταγές, όλα μαζεμένα στους τοίχους ενός διαμερίσματος και ενός γραφείου.

Ωραία γραφή, διάφανοι ήρωες, οικείες ζωές. Σελίδες που ρέουν σαν ένα ρυάκι θλίψης που όταν τα γεγονότα στενεύουν τις όχθες του εξελίσσεται σε χείμαρρο.

Ο Χριστός παρακαλάει το σώμα του να κατέβει απ’ τον σταυρό, Γιάννης Πάσχος, εκδόσεις Περισπωμένη

Μετά το «Ημερολόγιο ενός δυσλεκτικού» που αγαπήθηκε, βραβεύτηκε και έγινε sold out θεατρικό, ο Γιάννης Πάσχος επανέρχεται με μια ποιητική έκδοση αυτή τη φορά. Κι είναι ένα βιβλίο που δε θα αρκεστούμε στην πρώτη ανάγνωση, που θα κρατήσουμε ξανά και ξανά σημειώσεις, που θα προτείνουμε σε γνωστούς, που θα χαρίσουμε σε φίλους.

Ο Χριστός στο σταυρό πιάνει… κουβέντα με το σώμα του. Οι διάλογοι σε σημεία σπαρακτικοί, με το γνωστό του χιούμορ αυτή τη φορά να υποβόσκει, να μην παίρνει το τιμόνι αλλά να το νιώθεις ότι είναι πάντα εκεί. Λίγες σελίδες μεν, τέτοιας όμορφης πυκνότητας δε που είναι σαν και να βρίσκουμε ένα ακόμη κεφάλαιο απ’ τα τελευταία της Καινής Διαθήκης.

«Θρηνώ την προσευχή
που δεν έφτασε στον προορισμό της
και γύρισε σαν πόνος
χωρίς να αποκαλύψει τη διαδρομή.

Θρηνώ το βουητό των μελισσών
πάνω στα χρώματα των επιθυμιών
.

Θρηνώ το θάνατο
που ποτέ δεν κατάφερε
να ξεδιαλύνει τις κακές φήμες».

Άπασα όλα τα έργα, Σάρα Κέιν, Κάπα Εκδοτική

Οι εκδόσεις Κάπα το έκαναν πάλι το θαύμα τους. Πήραν τα -ούτως ή άλλως- υψηλά αισθητικά στάνταρτς των εκδόσεων και τα εκτόξευσαν. Και μας χάρισαν ένα βιβλίο που δε θες να το διαβάσεις και να το καταχωνιάσεις σε μια γωνιά της βιβλιοθήκης σου αλλά να το έχεις στο σαλόνι να φαίνεται, σε βιτρίνα να το απολαμβάνεις κάθε μέρα. Χρώμα, χαρτί, δέσιμο, ανάγλυφο εξώφυλλο κι οπισθόφυλλο, όλα κεντημένα σταυροβελονιά.

Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι πρόκειται για μια συγκεντρωτική έκδοση των έργων της -άγρια λατρεμένης- Σάρα Κέιν, τότε ξέρουμε ποιο βιβλίο μπαίνει πρώτο στη λίστα αγοράς μας για αυτό το καλοκαίρι. «Κομμάτια», «Η αγάπη της Φαίδρας», «Εξιλεώθηκαν», «Λαχταρώ», «Η ψύχωση των 4.48», «Δέρμα». Είναι όλα εκεί, σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου. Είναι όλα εκεί, ένα προς ένα, έτοιμα να μας χτυπήσουν αλύπητα, όπως ξέρουν τα κείμενα αυτής της γυναίκας να κάνουν.

Μελέτες

Δραστηριότητες Μουσικής, κίνησης και λόγου, Βίκυ Σαχπάζη και Μαρία Φιλιάνου, εκδόσεις fagotto books

Οι εκδόσεις fagotto books κυκλοφόρησαν πρόσφατα ένα βιβλίο που θα αγαπηθεί από τους δάσκαλους και τις δασκάλες. Ένα βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τους δημιουργικούς εκπαιδευτικούς, γεμάτο δραστηριότητες.

Η ιδέα για την έκδοση του βιβλίου έχει την αφετηρία της στην ανάγκη των συγγραφέων να μοιραστούν τις δικές τους προτάσεις διδασκαλίας με κάθε δάσκαλο/α (ειδικότητας και μη) που επιθυμεί να γνωρίσει πώς εφαρμόζεται το τρίπτυχο μουσική, κίνηση, λόγος της μουσικοπαιδαγωγικής προσέγγισης Orff.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ!

Ένα μικρό βιβλίο για τη μεγάλη έκρηξη, Τόνυ Ρόθμαν, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Είναι τέτοια η μαγεία που ασκεί η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης που όσο μεγαλύτερη πρόοδο κάνουν η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Κοσμολογία, η Αστρονομία τόσο περισσότερα θα θέλουμε να μάθουμε για αυτήν. Τόσο περισσότερα βιβλία θα γράφονται, τόσο περισσότερες θεωρίες θα αποδεικνύονται (ή θα αναιρούνται), τόσο περισσότερο θα στρέφουμε την περιέργειά μας προς αυτήν∙ προς την απαρχή του σύμπαντος.

Το βιβλίο του Τόνυ Ρόθμαν είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι εκεί, σε εκείνες τις στιγμές που όλα ξεκίνησαν. Και λίγο πριν, όταν τίποτα (;) δεν υπήρχε. Και αρκετά μετά, όταν όλα επηρεάστηκαν από το μεγάλο μπαμ. Ένα σωρό ερωτήματα απαντώνται κι άλλα τόσα καινούρια τίθενται για να τα απαντήσει ο άνθρωπος/ επιστήμονας στο μέλλον. Ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα καθώς ο Ρόθμαν απλοποιεί τους δύσκολους όρους με γραφή αν μη τι άλλο ελκυστική.

Τζερόλαμο Καρντάνο – Ο βέβηλος μαθηματικός, Michael Brooks, εκδόσεις Τραυλός

Αγαπώ τις έξυπνες βιογραφίες σημαντικών ανθρώπων. Μου αρέσει να βλέπω πώς άνθρωποι ξεχωριστοί κατόρθωσαν από απλά παρελκόμενα του χρόνου και της ιστορίας να γίνουν μέρος αυτών, σε σημεία να τα ορίσουν. Μια τέτοια είναι η βιογραφία του μαθηματικού Τζερόλαμο Καρντάνο που γεννήθηκε και έζησε τον 16ο αιώνα.

Ο Michael Brooks με ένα συγγραφικό τέχνασμα βρίσκεται συνομιλητής του πρωταγωνιστή του και μας κάνει να νιώθουμε ότι μαζί κι εμείς ζούμε σε μια εποχή που έχει φύγει απ’ το σκοτάδι του Μεσαίωνα και ζει στους αιώνες της Αναγέννησης και του επερχόμενου Διαφωτισμού, σε μια εποχή μαθηματικών και άλλων επιστημονικών ανακαλύψεων, τότε που ο Καρντάνο ανακάλυψε τα μαθηματικά των πιθανοτήτων αλλά και εν αγνοία του έβαλε τις βάσεις ακόμη και για τη σύγχρονη κβαντική φυσική.

Δεν είμαι σίγουρος αν είναι ένα βιβλίο του συγγραφέα του ή του ήρωά του κι αυτό μου το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό ανάγνωσμα.

Παιδικά

Η τελεία, Peter H. Reynolds, Διόπτρα

Το κλασικό πια βιβλίο του Peter Reynolds ξανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μας κάνει όλους όσους το αγαπάμε χαρούμενους. Το βιβλίο που με μια μικρή και πανέξυπνη ιστορία έχει παρακινήσει εκατομμύρια παιδιά -και όχι μόνο- να πιστέψουν σε αυτό που είναι, να πιστέψουν στον πραγματικό τους εαυτό καλλιεργώντας αυτό που νόμιζαν δεν έχουν: το προσωπικό τους, το απόλυτα δικό τους ταλέντο.

Η τελεία είναι ένα παραμύθι για ένα κορίτσι που δεν ήξερε να ζωγραφίζει αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ιστορία για ένα κορίτσι που στο σωστό πλαίσιο, με τη σωστή στήριξη έγινε ένα κορίτσι που ζωγράφιζε μαγικά.

Σ’ αγαπάω λέμε, Jori John και Benji Davies, Παπαδόπουλος

Δεν ξέρω αν έχω άλλη τόσο αγαπημένη σειρά παιδικών ηρώων. Ο πάπιος κι ο αρκούδος είναι το λατρεμένο μου δίδυμο. Κι όσο κι αν νιώθω να ταυτίζομαι με τον αρκούδο συνέχεια, έχω και τον πάπιο τόσο βαθιά στην καρδιά μου που δεν του δίνω την ευκαιρία να με ρωτήσει αν τον αγαπάω. Ή μήπως όχι… Για στάσου! Σαν και να τον ακούω:

-Μ’ αγαπάς; Μήπως δε μ’ αγαπάς πολύ; Μου το ‘πες σήμερα; Θες να μου το πεις ακόμη μια φορά; Για κάντο ξεκάθαρο. Μ’ αγαπάς;
-Το ρώτησες αυτό! Σ’ αγαπάω λέμε!

Αριόλ τόμοι 8-9-10, Emmanuel Guibert – Marc Boutavant, εκδόσεις Κόκκινο

Ξεκίνησα να διαβάζω τις ιστορίες του Αριόλ εξαιτίας των μικρών μου πελατών στο βιβλιοπωλείο. Έλεγα «δε γίνεται να τον αγαπάνε τόσο πολύ χωρίς λόγο». Και τα πιτσιρίκια έχουν πολύ καλύτερο κριτήριο από κάθε γονιό, θείο, δάσκαλο, βιβλιοπώλη στο ποιος ήρωας θα διαβαστεί ξανά και ξανά και ξανά χωρίς να τον βαρεθούν. Κι ο Αριόλ είναι τέτοιος.

Οι ιστορίες του είναι ξεκαρδιστικές, οι γκάφες του άπειρες, το σχέδιό του έξυπνο. Οι εκδόσεις Κόκκινο κυκλοφόρησαν τον τελευταίο μήνα μαζί τρεις τόμους (8, 9, 10) και το σύρμα έπεσε άμεσα:
-Γεια σας, θέλουμε τον καινούριο Αριόλ.

Και καλά κάνετε, θα πω εγώ.

*Όλα τα προτεινόμενα βιβλία στη Λευκάδα μπορείτε να τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Ζακύνθου 7.