Ποταμός Λούρος: Πρόστιμο 181.000 ευρώ για δύο παραβάσεις

Τελικώς, δεν γλίτωσε το πρόστιμο η Περιφέρεια Ηπείρου για τις καταστροφικές της παρεμβάσεις στον ποταμό Λούρο. Η περιφέρεια καλείται να πληρώσει περίπου 181.000 ευρώ, καθώς ανέθεσε αντιπλημμυρικά έργα στον Λούρο χωρίς να έχει ληφθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση, τα δε έργα εκτελέστηκαν με τέτοιον τρόπο που τελικά προκάλεσαν σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και μάλιστα σε σημείο του ποταμού που αποτελεί τον μοναδικό βιότοπο ενδημικού είδους πέστροφας που προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Η επέμβαση στην κοίτη του Λούρου πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022. Μετά τις καταγγελίες του Δήμου Δωδώνης, την περιοχή επισκέφθηκαν κλιμάκια των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της μονάδας Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), καθώς στην περιοχή αυτή ζει η ενδημική πέστροφα του Λούρου (Salmo lurosensis), είδος κρισίμως κινδυνεύον. Οι επεμβάσεις ήταν τόσο μεγάλες που έγινε διακοπή της ροής του ποταμού σε μήκος 8 χιλιομέτρων. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, με την Περιφέρεια Ηπείρου (που τις χρηματοδότησε και τις ανέθεσε) να υποστηρίζει ότι δεν απαιτούνταν, αφού η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τελικώς, δεν είχαν την ίδια άποψη. Πριν από λίγες ημέρες η υπηρεσία οριστικοποίησε το πρόστιμο εις βάρος της περιφέρειας για δύο παραβάσεις. Την εκτέλεση έργων χωρίς περιβαλλοντική άδεια και την πρόκληση περιβαλλοντικής ζημιάς. «Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης σε τμήματα της κοίτης του Λούρου εκτελέστηκαν με τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση της φυσικής διατομής της κοίτης του ποταμού στα σημεία όπου έγιναν οι επεμβάσεις, την προσωρινή διακοπή της ροής των υδάτων σε τμήμα του ποταμού μήκους 8 χλμ., με συνεπακόλουθο την πλήρη εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και ειδικά την απώλεια των ενδιαιτημάτων της υδροχαρούς βλάστησης, της πανίδας και ιχθυοπανίδας του ποταμού στο τμήμα αυτό, γεγονός που συνιστά υποβάθμιση του περιβάλλοντος», αναφέρει η απόφαση.

πηγή