Συνήγορος του Πολίτη: Σοβαροί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από τον τουρισμό – Καμπανάκι για επείγουσες μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα χρειάζεται να περιορίσει την ανεξέλεγκτη δόμηση και να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους και τις παράκτιες περιοχές εάν επιθυμεί να διατηρήσει μια υγιή τουριστική βιομηχανία στην ορεινή ενδοχώρα και στα νησιά της, σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η έκθεση κρούει προειδοποιεί για αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους και καλεί για επείγουσες μεταρρυθμίσεις.

Η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, κάτι που καθιστά την ανάγκη διαχείρισής του με αειφόρο τρόπο ακόμη πιο επείγουσα, αναφέρεται στην έκθεση, ενώ, όπως τονίζεται, η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της, σπαταλώντας τις και καθιστώντας τους τουριστικούς προορισμούς μη ελκυστικούς σε βάθος χρόνου.

Στη Σαντορίνη, ακόμα και οι τουρίστες διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό τουριστών, αναφέρει η έκθεση και καλεί για περισσότερες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση μείωσης των παράκτιων κατασκευών και επιβράδυνσης της υλοτόμησης των δασών που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για πλημμύρες. Καλεί επίσης για μεγαλύτερη φροντίδα των υδάτινων πόρων ενόψει των «τεράστιων» απαιτήσεων για πόσιμο νερό, πισίνες και water park.

Ο τουρισμός είναι ένα πεδίο όπου η έλλειψη οράματος και στρατηγικής αναδύεται με ιδιαίτερη ένταση, και η άσκηση μιας ξεκάθαρης τουριστικής διακυβέρνησης είναι τεράστια ανάγκη, καταλήγει η έκθεση.

πηγή