Κατάδυση στους υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας

Αν είσαι λάτρης των καταδύσεων και των αρχαιοτήτων, ετοίμασε τον εξοπλισμό σου, γιατί πλέον μπορείς να επισκεφθείς τέσσερις υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς στην Ελλάδα

Από το 2020-πιλοτικά-μπορούσες να επισκεφθείς το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο. Πλέον, οι λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού, έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα επισκέψιμα υποθαλάσσια ναυάγια στην Αλόννησο και στον Δυτικό Παγασητικό.

Πρόκειται για τα ναυάγια κλασικών χρόνων Περιστέρας, ύστερης αρχαιότητας Τηλέγραφου, μέσης βυζαντινής περιόδου Κικύνθου, καθώς και στη θέση Γλάρου με αρχαίες άγκυρες.

Το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην οριστική απόδοση στο καταδυτικό κοινό των κατάλληλα οργανωμένων Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ), με την υπουργό Λίνα Μενδώνη να δηλώνει πως «η δημιουργία για το κοινό επισκέψιμων υποβρυχίων αρχαιολογικών χώρων, μεμονωμένων ή υπό τη μορφή ευρύτερων καταδυτικών πάρκων, υπήρξε – και παραμένει – για την Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού ένα τολμηρό εγχείρημα μεγάλης ευθύνης και μια πρόκληση με ειδικές απαιτήσεις και προϋποθέσεις».

Πώς θα γίνεται η επίσκεψη

Οι επισκέπτες μεταφέρονται στους υποβρύχιους αρχαιολογικούς χώρους με σκάφη πιστοποιημένων καταδυτικών κέντρων που έχουν και την ευθύνη τήρησης του Κανονισμού Λειτουργίας, που εκδόθηκε το 2020 από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα σκάφη αποπλέουν από τον μώλο της Στενής Βάλας Αλοννήσου και το λιμάνι της Αμαλιάπολης, αντίστοιχα, αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από το προσωπικό της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες καταδύονται στους υποβρύχιους αρχαιολογικούς χώρους σε ομάδες των οκτώ δυτών (μέγιστος αριθμός ανά κατάδυση) με οδηγούς επαγγελματίες δύτες.

Από τη γραμμή κατάδυσης φθάνουν σε συγκεκριμένο βάθος, απ’ όπου ξεκινούν οι καθορισμένες υποβρύχιες πορείες/διάδρομοι περιήγησης.

Οι πορείες έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να διασφαλίζουν την προστασία των αρχαιοτήτων.

Οι δύτες δεν επιτρέπεται να πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη του ενάμιση μέτρου τον πυθμένα, και σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου τα ευρήματα.

Απαγορεύεται να ακουμπούν τα ευρήματα, τις υποβρύχιες πινακίδες, τις κάμερες παρακολούθησης και όλες τις εγκαταστάσεις λειτουργίας του χώρου.

Τα παραπάνω εξασφαλίζει επαγγελματίας οδηγός κατάδυσης του εκάστοτε καταδυτικού κέντρου, ο οποίος έχει πιστοποιηθεί και ως συνοδός.

πηγή