Λιγότερος πάγος και περισσότερο πράσινο: Η παγωμένη Αρκτική γίνεται όλο και πιο πράσινη

Η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική φαίνεται να ευνοεί την προώθηση των βόρειων δασών σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Αυτό αποδεικνύεται από μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Ειρηνικού. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Roman J. Dial , συνδύασε παρατηρήσεις πεδίου και έλαβε εξ αποστάσεως εικόνες 19 τοποθεσιών που απλώνονται σε 22 μοίρες γεωγραφικού μήκους κατά μήκος της δεντροστοιχίας της βόρειας Αλάσκας Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα εξέτασε μια μετα-ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από 60 άλλες τοποθεσίες της Αρκτικής.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη

Η θερμοκρασία, εξηγούν οι ειδικοί, αντιπροσωπεύει τον κύριο καθοριστικό παράγοντα στον διαχωρισμό μεταξύ δασικών τοπίων και τούνδρας σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Για το λόγο αυτό, οι μελετητές προβλέπουν ότι τα βόρεια δάση θα επεκταθούν επίσης σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, αντικαθιστώντας την τούνδρα, ως συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας της Αρκτικής.

Αυτές οι αλλαγές, επισημαίνουν οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την παρουσία του albedo , ευνοώντας την απελευθέρωση άνθρακα από το έδαφος και αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς . Ως μέρος της εργασίας, η ομάδα συνέδεσε την προώθηση του βόρειου δάσους με την υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό των βόρειων δασών έχει εξελιχθεί όπου οι γειτονικές θάλασσες χάνουν γρήγορα την κάλυψη πάγου του φθινοπώρου, διαπιστώνει η έρευνα.

Ωστόσο, σε περιοχές που γειτνιάζουν με επίμονο θαλάσσιο πάγο, η επέκταση των δασών φαινόταν πιο περιορισμένη. Αυτά τα αποτελέσματα, σχολιάζουν οι επιστήμονες, δείχνουν ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες και η βαθύτερη κάλυψη χιονιού μέσω της αυξημένης βροχόπτωσης από τα ανοιχτά νερά του Αρκτικού Ωκεανού παρέχουν εμπλουτισμένα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και ασφάλεια για τα φυτά.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην πρόοδο των δασών μέσω της αυξημένης ανάπτυξης και επιβίωσης μεμονωμένων δέντρων, τροφοδοτώντας την αντικατάσταση της Αρκτικής τούνδρας με βόρεια δάση. « Παρά την ταχεία επέκταση των βόρειων δασών », γράφουν οι συγγραφείς, « είναι απίθανο η πρόοδος προς τα βόρεια να ξεπεράσει την υποχώρηση των νότιων δασών ενόψει της τρέχουσας κλιματικής αλλαγής και άλλων ανθρωπογενών δυνάμεων. Αν και τα αίτια της επέκτασης των βόρειων δασών σε όλη την Αρκτική μπορούν να προβλεφθούν, οι πλήρεις συνέπειες αυτής και άλλων αλλαγών στο βιοσωματικό παραμένουν άγνωστες. Ως εκ τούτου, θα είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες .»

πηγή