Οι δρακόλιμνες της Ελλάδας – Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Οι λίμνες της Ελλάδας αποτελούν από μόνες τους πόλο έλξης σε πόλεις, χωριά και πιο απομονωμένα μέρη. Εκτός από τις μεγάλες και φημισμένες, όμως, λίμνες πόλων όπως η Καστοριά και τα Γιάννενα με τη λίμνη Παμβώτιδα ή η περίφημη λίμνη Δόξα, υπάρχουν κάποιες λίμνες με άγρια ομορφιά και κάτι ιδιαίτερο. Κι αυτό δεν είναι άλλο παρά το γεγονός ότι θέλουν κόπο και σίγουρα πολύ περπάτημα για να φτάσει κανείς εκεί και να τις θαυμάσει από κοντά. Είναι μερικές από τις ορεινές και πανέμορφες λίμνες της Ελλάδας που είναι γεγονός ότι δεν μπορούν να θαυμάσουν όλοι από κοντά. Πάρε μια γεύση για ποιες μιλάμε…

Δρακόλιμνη Τύμφης

Πανοραμική άποψη από τη Δρακόλιμνη Τύμφης

Μια τοποθεσία – όνειρο που όποιος έχει την τύχη να την επισκεφτεί, μαγεύεται και δίνει υπόσχεση ότι θα επιστρέψει σύντομα. Ο λόγος για τη Δρακόλιμνη της Τύμφης με το ιδιαίτερο όνομα και τη σπάνια ομορφιά. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια αλπική λίμνη η οποία προσφέρει την ξεχωριστή ομορφιά της μόνο σε όσους καταφέρουν να την προσεγγίσουν σε υψόμετρο 2.050 μέτρων. Σίγουρα πρέπει να κοπιάσουν και να κουραστούν για να τα καταφέρουν. Θεωρείται η πιο γνωστή δρακολίμνη και βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι της Τύμφης ανάμεσα στις κορυφές Αστράκα, Πλόσκος και Γκαμήλα ενώ όταν βρεθείς εκεί αποκτά νόημα η φράση: μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις.

Πώς πήρε το όνομά της η Δρακόλιμνη της Τύμφης; Ο μύθος λέει πως το οφείλει σε δράκο

Πώς πήρε το όνομά της; Ο θρύλος λέει ότι στη Δρακόλιμνη της Τύμφης αλλά και στη Δρακολίμνη του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι. Επειδή όμως οι δύο δράκοι είχαν αντιπαλότητα μεταξύ τους, όταν αγρίευαν εκτόξευαν πέτρες ο ένας στον άλλο.

Για να φτάσεις στη δρακολίμνη της Τύμφης, χρειάζεσαι 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το χωριό Μικρό Πάπιγκο.

Δρακόλιμνες της Φλέγγας

Η Λίμνη Φλέγγα

Δύο λίμνες σαν δίδυμες που χαρίζουν ένα μοναδικό θέαμα στον επισκέπτη και συγκεκριμένα σε όποιον καταφέρει να ανέβει στα 1960 μέτρα υψόμετρο, στην υποαλπική ζώνη του βουνού Μαυροβουνίου (μεταξύ Καλαμπάκας και Ιωαννίνων). Πρόκειται για δύο πανέμορφες, φυσικές ορεινές λίμνες της Πίνδουτις δρακόλιμνες της Φλέγγας. Το εντυπωσιακό με αυτές τις λίμνες είναι ότι ακόμη και αν κατάφερνες να ανέβεις εκεί χειμώνα, με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, πιθανόν να μην τις έβλεπες μιας και τις περισσότερες φορές είναι κρυμμένες κάτω από ένα στρώμα χιονιού. Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή να βρεθείς εκεί και να θαυμάσεις επίσης την μοναδική θέα στην κοιλάδα της Βάλια Κάλντα.

Οι ομορφιές της Πίνδου

Και εδώ υπάρχει ο μύθος ότι ο Μακεδόνας, γιος του Δία ή του Αιόλου είχε τρεις γιους εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Πίνδος. Κάποτε τα αδέρφια του τον φθόνησαν και αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Αποφάσισε λοιπόν να ανέβει στο βουνό και να έχει μόνο φίλο του, το δράκο Λύγκο. Όταν τελικά τα αδέρφια του τον εντόπισαν και τον σκότωσαν ο δράκος τον εντόπισε νεκρό και από τα δάκρυά του σχηματίστηκαν μικρές λίμνες, οι δρακόλιμνες. Για να φτάσεις στη λίμνη Φλέγγα θα αφήσεις το αυτοκίνητό σου λίγο πιο πάνω από το καταφύγιο του Μαυροβουνίου, σε μια όμορφη κοιλάδα. Από εκεί υπάρχει μονοπάτι προς τις λίμνες, η ανάβαση του οποίου με διάλλειμα διαρκεί περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά.

Δρακόλιμνη του Σμόλικα

Η πανέμορφη Λίμνη Σμόλικα

Αυτή είναι η δεύτερη λίμνη του μύθου, που αναφέραμε παραπάνω στη Δρακόλιμνη της Τύμφης. Μπορεί να είναι πιο ψηλά από όλες αλλά είναι πιο εύκολη στην προσέγγιση για να την θαυμάσεις. Πρόκειται για την ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα. Θα καταφέρεις να την δεις και να την φωτογραφίσεις αν περπατήσεις σε υψόμετρο 2.350 μέτρων, δηλαδή στην κορυφογραμμή, ακριβώς στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Και αυτή, όπως οι Δρακόλιμνες της Φλέγγας, παγώνει τους χειμερινούς μήνες. Ούτως ή άλλως, όμως ο χειμώνας δεν ενδείκνυται για μια τέτοια ανάβαση, αλλά η άνοιξη. Οι εικόνες που θα αντικρίσει κανείς και εδώ είναι μαγικές και σίγουρα δεν μπορεί να τις προσφέρει καμιά άλλη λίμνη της Ελλάδας, από αυτές που μπορείς να προσεγγίσεις με όχημα.

Αντανάκλαση στη Λίμνη Σμόλικα

Εκτός από τον προαναφερόμενο μύθο ένας άλλος θρύλος λέει ότι αυτή η δρακόλιμνη φτιάχτηκε επίσης από το δάκρυ ενός δράκου που αν και ήταν καλόκαρδος, θεωρούταν τρομακτικός από τους κατοίκους του χωριού που ζούσε και έτσι τον έδιωξαν. Για να φτάσεις στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, υπάρχουν διάφορες διαδρομές. Μια γνωστή διαδρομή ακολουθείται από το χωριό Αγία Παρασκευή της Κόνιτσας Ιωαννίνων. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, θα βρείτε το μονοπάτι Κ2. Ακολουθώντας τις κίτρινες πινακίδες της σηματοδότησης θα κάνετε μια πορεία 4 ωρών οπότε και θα συναντήσετε το μονοπάτι που έρχεται από τη Σαμαρίνα. Στρίβοντας δεξιά, θα φτάσετε στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα.

πηγή