Πανσέληνος Φεβρουαρίου: Το “Φεγγάρι του Χιονιού” θ’ ανατείλει στις 24/02-Γιατί ονομάζεται “μικροπανσέληνος”

Η πανσέληνος Φεβρουαρίου, το “Φεγγάρι του Χιονιού” πλησιάζει. Όπως κάθε πανσέληνος του έτους, έτσι και εκείνη του Φεβρουαρίου, έχει όνομα που στηρίζεται στις καιρικές συνθήκες του μήνα ή όνομα για τις συνήθειες των πολιτών, σύμφωνα με τη λαογραφία. 

Η πανσέληνος του χιονιού ονομάστηκε έτσι λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και της χιονοθύελλας που κατά κανόνα εμφανίζεται τον μήνα Φεβρουάριο στη Βόρεια Αμερική και πήρε το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής. Η κακοκαιρία και οι έντονες χιονοθύελλες έκαναν το κυνήγι δύσκολο, γι’ αυτό και αυτή η Σελήνη ονομαζόταν και Φεγγάρι της Πείνας.

Το «φεγγάρι του χιονιού» θα το αντικρίσουμε στον ουρανό στις 24 Φεβρουαρίου 2024. Το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες και από την προηγούμενη μέρα, επομένως αξίζει να ρίξετε μια ματιά στον ουρανό και το βράδυ της Παρασκευής, 23 Φεβρουαρίου.

Όπως ισχύει και για κάθε πανσέληνο, έτσι και αυτό τον Φεβρουάριο, η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο σκουρόχρωμη από το ηλιοβασίλεμα και για μερικά λεπτά αργότερα. Σε αυτή την περίπτωση, το ηλιοβασίλεμα θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 18:13 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.

Ποια άλλα ονόματα έχουν δοθεί στην πανσέληνο Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τη NASA, στην παράδοση Purnimanta, αυτή η πανσέληνος (Purnima) είναι η Magha Purnima, η τελευταία ημέρα του μήνα Magha. Στο ινδουιστικό και βουδιστικό ημερολόγιο, Magha είναι ο μήνας που η πανσέληνος βρίσκεται στο αστέρι που ονομάζουμε Regulus. Για τους Ινδουιστές, ο Μάγκα είναι ένας μήνας λιτότητας, πραγματοποίησης πράξεων φιλανθρωπίας και τελετουργικού μπάνιου σε ένα ιερό ποτάμι.

Για τους Βουδιστές, αυτή η πανσέληνος αντιστοιχεί με το Māgha Pūjā, το δεύτερο πιο σημαντικό φεστιβάλ της χρονιάς. Το Māgha Pūjā γιορτάζεται την ημέρα της Πανσελήνου του τρίτου σεληνιακού μήνα στην Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη και τη Σρι Λάνκα. και την ημέρα της Πανσελήνου του Tabaung στη Μιανμάρ. 

Την ημέρα αυτή, οι Βουδιστές γιορτάζουν τη δημιουργία μιας ιδανικής και υποδειγματικής κοινότητας, γι’ αυτό μερικές φορές ονομάζεται Ημέρα Saṅgha, η Saṅgha αναφέρεται στη βουδιστική κοινότητα. Στην Ταϊλάνδη, ο όρος Pāli Māgha-pūraṇamī χρησιμοποιείται επίσης για τη γιορτή. Μερικοί συγγραφείς αναφέρονται σε αυτήν την ημέρα ως Ημέρα των Αγίων Πάντων των Βουδιστών. Στη Σρι Λάνκα, αυτή η πανσέληνος ονομάζεται Navam Poya και οι εορτασμοί περιλαμβάνουν επίσης μια πομπή περίπου 5.000 ατόμων και πολλούς ελέφαντες, που ονομάζεται Gagaramaya Navam.

Γιατί η πανσέληνος Φεβρουαρίου 2024 λέγεται και “Micromoon”

Ο όρος micromoon είναι το αντίθετο της γνωστής «υπερπανσελήνου», κάτι που σημαίνει ότι την ημέρα της πανσελήνου η Σελήνη θα βρίσκεται μακριά από την Γη (απόγειο). Συγκεκριμένα, αυτή η «Πανσέληνος του Χιονιού» θα απέχει σχεδόν 405.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο Φεβρουαρίου:

  • Το Φεγγάρι του Γερακιού (φυλή Κρι)
  • Το Φεγγάρι της Μαύρης Αρκούδας (φυλή Τλίνγκιτ)
  • Το Φεγγάρι της Χήνας (φυλή Χάιντα)
  • Το Φεγγάρι της Πείνας (φυλή Τσερόκι)

πηγή