Το «ξεσκόνισμα» του «Δαβίδ»: Η εντυπωσιακή συντήρηση του αριστουργήματος του Μιχαήλ Άγγελου στη Φλωρεντία

Η Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Φλωρεντίας, κοσμείται με μερικά από τα πιο συναρπαστικά αριστουργήματα της Αναγέννησης – ανάμεσά τους ο εμβληματικός «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου. Η δουλειά της συντήρησης του γιγαντιαίου αυτού γλυπτού αποτελεί πρόκληση. Οι ειδικοί του Μουσείου, προχωρούν σε συχνό καθαρισμό, χωρίς καν να το αγγίζουν, για να μπορέσουν να παραδώσουν το γλυπτό… στο μέλλον.

«Η συντηρήτρια είναι ειδική στο μάρμαρο. Κουβαλάει μια φορητή ηλεκτρική σκούπα στην πλάτη της και ξεκινά από την κορυφή του αγάλματος. Αφαιρεί τη σκόνη με μαλακές συνθετικές βούρτσες που απορροφούν από μακριά την σκόνη κι έτσι η σκόνη απορροφάται χωρίς καν να αγγίζει το άγαλμα» εξηγεί η διευθύντρια Πινακοθήκης της Ακαδημίας της Φλωρεντίας, Σέσιλ Χόλμπεργκ.

Το διάσημο άγαλμα για περισσότερα από 150 χρόνια, υποβάλλεται σε καθαρισμό που απαιτεί χειρουργικές κινήσεις, κάθε δύο μήνες, απαραίτητο για την συντήρηση του.

Το αριστούργημα της Αναγεννησιακής γλυπτικής, ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου παρακολουθείται σχολαστικά.

Ο πελώριος Δαβίδ προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Όμως κατά την συντήρησή του, η Πινακοθήκη της Φλωρεντίας παραμένει κλειστή.

πηγή