Έξι μεγάλα μουσεία που ανοίγουν μέσα στο 2024

Η επαναλειτουργία της Συλλογής Frick στη Νέα Υόρκη, το πολυαναμενόμενο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στην Γκίζα και άλλες προσεχείς μουσειακές αφίξεις.

Museu de Arte στο Σάο Πάολο

Σχεδιασμένο από μια σπουδαία αρχιτέκτονα του μοντερνισμού, το Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand (Masp) άνοιξε το 1968 και αιωρείται σχεδόν πάνω από το έδαφος, ενώ στηρίζεται σε επιβλητικές κόκκινες κολόνες.

Το κτίριο της Λίνα Μπο Μπάρτι, η οποία υπογράφει, ανάμεσα σε άλλα εμβληματικά έργα, και το Glass House, ένα εξαιρετικό παράδειγμα διαχείρισης της κατοικίας που συγκρίθηκε με άλλα αριστουργηματικά κτίρια του μοντερνισμού, δεν επαρκούσε πλέον για τις υπάρχουσες συλλογές. Η επέκταση του μουσείου, που είναι ορόσημο του Σάο Πάολο, γίνεται υπογείως για να συνδεθεί με ένα νέο 14όροφο κτίριο με μινιμαλιστική όψη, το οποίο αποφεύγει την οπτική σύγκρουση με το αρχικό κτίριο.

Η ανάγκη επέκτασης προέκυψε αφού μόνο το 1% των 11.000 αντικειμένων της συλλογής του μουσείου εκτίθεται. Πέντε όροφοι θα στεγάσουν νέες γκαλερί, αυξάνοντας τον χώρο κατά 66%, σε συνολικά 190.000 τετραγωνικά πόδια. Η επέκταση σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Júlio Neves και θα ανοίξει στα τέλη του 2024, ενώ το κόστος δεν έχει αποκαλυφθεί.

Kunstsilo στη Νορβηγία

Το Kunstsilo, ένα νέο μουσείο στην προκυμαία του Kristiansand, μιας μικρής πόλης στο νότιο άκρο της Νορβηγίας, θα ανοίξει στις 11 Μαΐου για να φιλοξενήσει τέχνη της νότιας Νορβηγίας και τη συλλογή 5.000 έργων του Nicolai Tangen, η οποία εστιάζει στη σκανδιναβική μοντερνιστική τέχνη.

Ο συλλέκτης δώρισε τη συλλογή έργων τέχνης που κατείχε στη γενέτειρά του, Kristiansand, ενώ έναν χρόνο αργότερα ένα σιλό σιτηρών που χτίστηκε το 1935 στη χερσόνησο Odderøya προτάθηκε ως ιδανικός χώρος εκθέσεων. Το Kunstsilo διαχειρίζεται, εκτός από τη Συλλογή Tangen, άλλες δυο, τη Συλλογή Τέχνης Sørlandet και την Πινακοθήκη Christianssands. Συνολικά, τα μοναδικά έργα των συλλογών ξεπερνούν τα 7.500, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης συλλογής σκανδιναβικής μοντερνιστικής τέχνης στον κόσμο.

Το σιλό σιτηρών στο οποίο θα στεγαστεί το νέο μουσείο αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο για το Kristiansand, αφού από τη δεκαετία του ’30 έδωσε δουλειά και ζωή σε χιλιάδες κατοίκους που υπέφεραν από την ανεργία. Το έργο χρηματοδοτήθηκε πλήρως το 2019 και οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν την ίδια χρονιά. Το Kunstsilo, που βρίσκεται ακριβώς στη μέση του νέου πολιτιστικού κόμβου δίπλα στη θάλασσα, στο κέντρο της πόλης Kristiansand, θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στις 11 Μαΐου 2024 και στοίχισε 60 εκατομμύρια ευρώ.

Το σιλό σιτηρών στο οποίο θα στεγαστεί το νέο μουσείο αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο για το Kristiansand, αφού από τη δεκαετία του ’30 έδωσε δουλειά και ζωή σε χιλιάδες κάτοικους που υπέφεραν από την ανεργία. Φωτ.: BAX Studio

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στην Γκίζα

Όπως είχε ανακοινωθεί, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο ήταν κατά 99% έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό τον Οκτώβριο του 2022.

Για λόγους που δεν ανακοινώθηκαν το μουσείο παρέμεινε κλειστό το 2023 και όλοι αναρωτιούνται αν το 2024 θα είναι επιτέλους η χρονιά των εγκαινίων και της παρουσίασης της μεγαλύτερης συλλογής αρχαίων αιγυπτιακών αντικειμένων στον κόσμο.

Με κόστος που έχει αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, έχει διαφημιστεί ως το 8ο θαύμα του κόσμου, που θα απέχει πολύ από ένα τυπικό μουσείο.

Το μεταμοντέρνο μνημειώδες GEM, όπως λέγεται, με την κατασκευή του να θυμίζει από μακριά ένα τεράστιο πλοίο που προσάραξε στην έρημο, καλύπτεται εξωτερικά από μοτίβα πυραμίδων, μία αναφορά στις Πυραμίδες της Γκίζας που υψώνονται λίγο περισσότερο από ένα μίλι μακριά.

Το μήνυμα είναι σαφές: είναι ένα μουσείο κατάλληλο για έναν φαραώ. Το εγχείρημα της αιγυπτιακής κυβέρνησης ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια και οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν 12 αίθουσες εκθέσεων, 100.000 αντικείμενα, με 5.000 από αυτά να προέρχονται από τον τάφο του πιο διάσημου φαραώ της Αιγύπτου, του βασιλιά Τουταγχαμών, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα το επτασφράγιστο μυστικό του μουσείου.

 Το μήνυμα είναι σαφές: είναι ένα μουσείο κατάλληλο για έναν φαραώ. Φωτ.: Grand Egyptian Museum

Συλλογή Frick στη Νέα Υόρκη

Η αναμονή για την επαναλειτουργία ενός από τα πιο αγαπητά μουσεία της Νέας Υόρκης θα τελειώσει στα τέλη του 2024, ενώ το κόστος έχει φτάσει τα 290 εκατομμύρια δολάρια.

Σε όλο το διάστημα της ανακαίνισης, ένα μέρος της Συλλογής Frick φιλοξενήθηκε στο μοντερνιστικό κτίριο που έχει σχεδιάσει ο Marcel Breuer στη λεωφόρο Μάντισον. Στην ιστορική της έδρα στην Πέμπτη Λεωφόρο, απέναντι από το Central Park, έγινε ολοκληρωμένη ανακαίνιση και ανάπλαση. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων εδώ και σχεδόν 90 χρόνια.

Το ανακαινισμένο μουσείο και η βιβλιοθήκη του θα περιλαμβάνει νέους εκθεσιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους, καθώς και χώρους συντήρησης. Το πλήθος των έργων τέχνης και των αντικειμένων του μουσείου που ανήκε κάποτε στον Henry Clay Frick, έναν εξέχοντα βιομήχανο χάλυβα και προστάτη των τεχνών των ΗΠΑ, ο οποίος κληροδότησε την έπαυλή του και τις συλλογές του στο κοινό μετά τον θάνατό του το 1919, θα μπορούν να το απολαύσουν οι επισκέπτες και στον δεύτερο όροφο, εκεί που ήταν τα ιδιωτικά δωμάτια της οικογένειας, τα υπνοδωμάτια και οι συνολικά 15 μικρότερης κλίμακας χώροι, που θα δίνουν και μια εικόνα για το πώς λειτουργούσε ολόκληρο το σπίτι.

 Το ανακαινισμένο μουσείο και η βιβλιοθήκη του θα περιλαμβάνει νέους εκθεσιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους καθώς και χώρους συντήρησης. Φωτ.: Paul Gorbould/ Flickr

Μουσείο του Περθ

Την άνοιξη του 2024 θα εγκαινιαστεί το μουσείο του Περθ, το οποίο διαφημίζει ότι θα εκθέσει για πρώτη φορά το πλατύ σπαθί του Bonnie Prince Charlie, που κατασκευάστηκε από τον τεχνίτη του Περθ Τζέιμς Μπράουν. Σύμφωνα με τις ιστορίες που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, ήταν ένα σημαντικό σύμβολο της διεκδίκησης του θρόνου της Σκωτίας.

Θα είναι η πρώτη φορά που το σπαθί επιστρέφει στη Σκωτία από τότε που κατασκευάστηκε στο Περθ το 1739. Για να στεγαστεί το νέο μουσείο που θα αφηγηθεί την ιστορία του Περθ στην αρχαία και σύγχρονη Σκωτία, ως πρώτης πρωτεύουσας του έθνους, μέσα από εθνικά αναγνωρισμένες συλλογές, μεταμορφώνεται το πρώην δημαρχείο της πόλης από τους βραβευμένους αρχιτέκτονες Mecanoo, με ένα κονδύλι 27 εκατομμυρίων λιρών.

Ένα ακόμα βασικό αντικείμενο στη μόνιμη έκθεση θα είναι η Πέτρα του Πεπρωμένου, στην οποία στέφονταν οι Βρετανοί μονάρχες. Το νέο μουσείο, που θα διοργανώνει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο στο ανακαινισμένο πλέον εδουαρδιανό κτίριο το οποίο κάποτε χρησίμευε ως χώρος συγκέντρωσης που φιλοξενούσε τα πάντα, από αγορές και συναυλίες μέχρι πολιτικά συνέδρια και αγώνες πάλης, και φιλοδοξεί να μετατραπεί σε σημαντικό πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες.

 Το νέο μουσείο θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο, στο ανακαινισμένο πλέον εδουαρδιανό κτίριο που κάποτε χρησίμευε ως χώρος συγκέντρωσης που φιλοξενούσε τα πάντα. Φωτ.: Mecanoo

Μουσείο Ράινχαρτ Ερνστ στη Γερμανία

Το βραβευμένο με Pritzker γραφείο του αρχιτέκτονα Fumihiko Maki έχει αναλάβει την κατασκευή ενός ειδικά διαμορφωμένου μουσείου στο Βισμπάντεν, την πόλη όπου ζει ο βιομήχανος Ράινχαρντ Ερνστ, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια συλλογή με σχεδόν χίλια έργα αφηρημένης τέχνης, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 μέσα από τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο.

Η επιθυμία του να κάνει τη συλλογή του προσιτή στο κοινό, που θα γνωρίσει από κοντά κυρίως την αφηρημένη γερμανική μεταπολεμική τέχνη, την αφηρημένη ιαπωνική τέχνη (κυρίως της ομάδας Gutai) και τον αφηρημένο αμερικανικό εξπρεσιονισμό, οδήγησε στην ίδρυση του μουσείου για την αφηρημένη τέχνη, ενώ στους χώρους του θα υπάρχουν και δάνεια από μουσεία και ιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Η κατασκευή και η λειτουργία του μουσείου γίνεται με δική του χρηματοδότηση και εγκρίθηκε μετά από διαδικασία συμμετοχής του κοινού και διακομματική έγκριση από τις δημοτικές αρχές και το δημοτικό συμβούλιο. Το μουσείο θα ανοίξει το 2024 και κόστισε 80 εκατομμύρια ευρώ.

 Το βραβευμένο με Pritzker γραφείο του αρχιτέκτονα Fumihiko Maki έχει αναλάβει την κατασκευή ενός ειδικά διαμορφωμένου μουσείου στο Βισμπάντεν. Φωτ.: Reinhard Ernst Museum

πηγή