Γεφύρι Κόκκορη: Το εντυπωσιακό γεφύρι του Ζαγορίου – Βίντεο

Eνα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα γεφύρια της Ηπείρου, το Γεφύρι του Κόκκορη ή του Νούτσου, όπως είναι γνωστό διαφορετικά, αποτελεί δείγμα της χαρακτηριστικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και της άριστης μαεστρίας των μαστόρων της πέτρας. Αποτελεί δε από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στο Ζαγόρι με τους επισκέπτες να καταφθάνουν εδώ κάθε χρόνο κατά δεκάδες για να το θαυμάσουν από κοντά.

Το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι κοντά στο χωριό Κουκούλι, μεταξύ των δημοφιλέστερων χωριών Κήποι και Δίλοφο, στο κεντρικό Ζαγόρι, έχει άνοιγμα τόξου περίπου 24 μέτρα και ύψος 13 μέτρα, ενώ το συνολικό μήκος καταστρώματος υπολογίζεται στα 36,4 μέτρα.
Η σημερινή γέφυρα κτίστηκε το 1750 με χορηγία του Νούτσου Καραμισίνη από το Βραδέτο. Η γέφυρα επισκευάστηκε από τον Αλέξη Νούτσο στα τέλη 18ου ή αρχές 19ου αιώνα, γιό του αρχικού χορηγού. Μετά από κάποιες ζημίες η γέφυρα ανακαινίστηκε από τον Γρηγόρη Κόκκορο από το Κοκκούλι, μαζί με τα γειτονικά χωριά, την περίοδο 1910-1911. Ο Κόκκορος διατηρούσε μύλο δίπλα στην γέφυρα και έτσι η γέφυρα έγινε γνωστή ως γέφυρα του Κόκκορου.

Ακριβώς δίπλα στο γεφύρι εντύπωση και δέος προκαλεί ο κατακόρυφος βράχος που μοιάζει να δεσπόζει επιβλητικός πάνω από το δημοφιλές αξιοθέατο του Ζαγορίου. Λέγεται, μάλιστα, ότι στη σπηλιά που υπάρχει μέσα στο βράχο είχαν βρει καταφύγιο το 1881 ο λήσταρχος Νταβέλης.

πηγή