Γιακούτσκ: Η πιο παγωμένη πόλη του πλανήτη – Πώς είναι η ζωή στους -56 βαθμούς Κελσίου

Στο βάθος της Σιβηρίας και μόλις 450 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου βρίσκεται η πιο κρύα χώρα του πλανήτη που ακούει στο όνομα «Γιακούτσκ» και έχει αγγίξει ακόμα και τους -64,4 βαθμούς Κελσίου!

Στην Ανατολική Σιβηρία βρίσκεται ένα από τα πιο κρύα μέρη στον κόσμο το οποίο ονομάζεται «Γιακούτσκ» και έχει πληθυσμό περίπου 336.200 ανθρώπους.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στο Γιακούτσκ ήταν οι –64,4 °C, τον Φεβρουάριο του 1891, ωστόσο αρκετοί κάτοικοι επιμένουν ότι έχουν βιώσει πολύ πιο κρύες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να το επαληθεύσουν.

Είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται σε μόνιμα παγωμένο υπέδαφος. Με θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους κάτω από –5 °C, πολλά από τα σπίτια χτίζονται σε σωρούς από σκυρόδεμα.

Ολόκληρη η περιοχή Σάχα (με πρωτεύουσα το Γιακούτσκ) βρίσκεται σε μία ζώνη μόνιμου παγετού. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες των -50 C πλέον είναι σπάνιες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ ο πάγος και η ένταση του ψύχους είναι αισθητά μειωμένος, κάνοντας τις συνθήκες λίγο πιο υποφερτές για τους τουρίστες.

Οι χειμώνες στο Γιακούτσκ είναι εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας και κρύοι ενώ τα καλοκαίρια σύντομα και ζεστά (σ.σ. συγκριτικά με τις θερμοκρασίες που σημειώνονται στη Σιβηρία), ο υδράργυρος μερικές φορές ξεπερνά τους 30 °C. Σημειώνεται ότι ο χειμώνας διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2023 ο υδράργυρος στην συγκεκριμένη πόλη έπεσε στους -56 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιφέρειας.

Γιακουτία Σιβηρίας: Πώς είναι η ζωή στην πιο κρύα πόλη του πλανήτη

Οι κάτοικοι συνεχίζουν την καθημερινότητα τους, λαμβάνοντας έξτρα προφυλάξεις για να διατηρηθούν ζεστοί. Ο αέρας στο Γιακούτσκ είναι ψυχρός με αποτέλεσμα το εκτεθειμένο δέρμα να μουδιάζει. Ωστόσο οι ντόπιοι είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες. Η κατάλληλη ένδυση είναι το μυστικό για να επιβιώσει κανείς, με ρούχα σωστής ποιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακραίες θερμοκρασίες όμως δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για τους καλά προετοιμασμένους, αλλιώς ενδέχεται να κινδυνέψει μέχρι και η υγεία τους.

«Ήρθα ειδικά εδώ στο Γιακούτσκ για να βιώσω τον παγωμένο καιρό – οπότε είμαι τυχερός, καθώς τον Δεκέμβριο συνήθως δεν το καταλαβαίνεις», είπε στο Reuters ένας τουρίστας του οποίου τα γένια, το καπέλο και το κασκόλ είχαν ασπρίσει από την παγωνιά. «Αν δεν είχα πάρει τα σωστά ρούχα, θα είχα παγώσει μέσα σε λίγα λεπτά», πρόσθεσε.

«Δεν μπορείς να το παλέψεις. Ή προσαρμόζεσαι και ντύνεσαι ανάλογα ή υποφέρεις», είπε στο Reuters η κάτοικος Anastasia Gruzdeva. «Δεν νιώθεις πραγματικά το κρύο στην πόλη – αυτό ίσως γιατί ο εγκέφαλος μάλλον έχει προετοιμαστεί για αυτό και λέει ότι «όλα είναι φυσιολογικά»».

«Κάνει κρύο. Πρέπει να έχεις ρούχα σωστής ποιότητας και τότε όλα θα πάνε καλά. Το κυριότερο είναι να συνεχίσεις να κινείσαι ώστε να κυκλοφορεί το αίμα σου», είπε ένας κάτοικος αποκαλύπτοντας το μυστικό τού πώς να επιβιώσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι

Όσον αφορά την εργασία, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ζουν και εργάζονται στο Γιακούτσκ, το οποίο είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφερειακές πόλεις της Σιβηρίας, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και την απομακρυσμένη τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.

Η πόλη είναι χτισμένη στον ποταμό Λένα της Σιβηρίας, όπου το έδαφός της, κάτω από τα αμέτρητα στρώματα πάγου, είναι πλούσιο σε κάρβουνο και διαμάντια. Για αυτό και οι μισθοί είναι υψηλότεροι εκεί, ως ανταμοιβή για τις καιρικές συνθήκες.

Κόσμος από όλο τον κόσμο επισκέπτεται την παγωμένη πόλη προκειμένου να μάθει για την Εποχή των Παγετώνων και συγκεκριμένα για τα μαμούθ. Η πόλη στεγάζει το «Μουσείο των Μαμούθ», εκεί οι επισκέπτες μπορούν να δουν απολιθωμένους προγόνους του σημερινού ελέφαντα.

Mέση μηνιαία θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι οι –38,6 °C.

«Η Σιβηρία είναι τόσο κρύα λόγω ενός συνδυασμού μεγάλου γεωγραφικού πλάτους και μιας τόσο μεγάλης χερσαίας μάζας», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Άλεξ ΝτεΚαρία, καθηγητής μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Millersville στην Πενσυλβάνια. Στην περίπτωση της Σιβηρίας, το χιόνι και η κάλυψη πάγου παίζουν επίσης ρόλο, καθώς βοηθούν στη διατήρηση του κρύου αντανακλώντας την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα.

Όταν ζήτησαν στην Κάρα Όκομποκ ανθρωπολόγο και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame να εξηγήσει τον λόγο που οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε αυτές τις εχθρικές τοποθεσίες της Σιβηρίας απάντησε: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι περήφανοι για το πού ζουν και την εφευρετικότητα που έχουν για να ζουν με επιτυχία σε σκληρά μέρη».

πηγή