Κερδίζει έδαφος ο βιωματικός τουρισμός – το top 10 των προορισμών στην Ευρώπη γι αυτήν την τάση

Τα βιωματικά ταξίδια κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των τουριστών, σύμφωνα με την ανάλυση των τάσεων για τα ταξίδια στην Ευρώπη το 2024, που γνωστοποίησε η ισπανική εταιρεία παρατήρησης και ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian Technologies. 

Ειδικότερα, τα βιωματικά ταξίδια καταγράφουν αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες παγκοσμίως από το 2019. Ο βιωματικός τουρισμός περιλαμβάνει δραστηριότητες, περιηγήσεις, γαστρονομία, φύση και ευεξία.

Εν τω μεταξύ, ο πιο συμβατικός τουρισμός, όπως αναδεικνύεται στην ανάλυση, πλαισιώνεται από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον πολιτισμό, τον ήλιο και την παραλία, τις οικογενειακές δραστηριότητες, τη νυχτερινή ζωή και τα ψώνια.

Αυτές οι αλλαγές προτιμήσεων επηρεάζουν την Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο;

Η απάντηση είναι ναι, και με ισοδύναμη ένταση. Τα κίνητρα για επίσκεψη στην Ευρώπη μεταξύ 2019 και 2023 δείχνουν αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων στις βιωματικές δραστηριότητες, μειώνοντας την εξέχουσα θέση των συμβατικών.

Όταν αναλύουμε συγκεκριμένα τουριστικά προϊόντα, τονίζουν οι ερευνητές της Mabrian, βλέπουμε ορισμένες διαφορές στις παγκόσμιες τάσεις, αλλά το ενδιαφέρον για δραστηριότητες και εμπειρίες στη φύση είναι το ταχύτερα αυξανόμενο, με 5 και 3 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από το 2019. Αντίθετα, διαπιστώνεται μείωση του ενδιαφέροντος για πολιτιστικό τουρισμό (-3 %) και τον τουρισμό ήλιου και παραλίας (-2 %). Υπογραμμίζεται πάντως ότι ο πολιτιστικός τουρισμός παραμένει το κύριο κίνητρο για το 27% των ταξιδιωτών.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε θέση να επωφεληθούν περισσότερο από αυτήν την τάση;

Αν αναλύσουμε τη σχετική σημασία των βιωματικών έναντι των συμβατικών δραστηριοτήτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, είναι σαφές ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης είναι σε καλύτερη θέση για να επωφεληθούν από τις νέες τάσεις της ζήτησης. Έτσι, χώρες όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σλοβενία ​​ή η Ελβετία συγκεντρώνουν μερίδιο άνω του 60% στο ενδιαφέρον των επισκεπτών τους για βιωματικές δραστηριότητες. Όλες αυτές οι χώρες διαθέτουν σημαντικούς φυσικούς πόρους τοπίου που τους επιτρέπουν να κυριαρχούν στην προσφορά αυτού του τουρισμού, καθώς και στον τουρισμό δραστηριοτήτων.

Ποιοι προορισμοί θα μπορούσαν να είναι τάσεις το 2024 σύμφωνα με αυτούς τους παράγοντες;
Παρόλο που έχουμε εντοπίσει τις 10 κορυφαίες χώρες με την καλύτερη κατανομή βιωματικών τουριστικών προσφορών, κάτι που τις τοποθετεί πολύ καλά στρατηγικά, κατά τον εντοπισμό προορισμών που ενδέχεται να είναι trends βραχυπρόθεσμα, πρέπει να ληφθούν υπόψη περισσότεροι παράγοντες.

Ως εκ τούτου, η Mabrian έχει διασταυρώσει τρεις παράγοντες για να προσδιορίσει ποιες ευρωπαϊκές περιοχές έχουν τους απαραίτητους παράγοντες για να είναι σε τάση το 2024:

Ποιοι προορισμοί έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ζήτησης για βιωματικές δραστηριότητες; Ή βρίσκονται σε καλή θέση σε τμήματα αυξανόμενης ζήτησης.

Παρόλο που έχουμε εντοπίσει τις 10 κορυφαίες χώρες με την καλύτερη κατανομή βιωματικών τουριστικών προσφορών, κάτι που τις τοποθετεί πολύ καλά στρατηγικά, κατά τον εντοπισμό προορισμών που ενδέχεται να είναι trends βραχυπρόθεσμα, πρέπει να ληφθούν υπόψη περισσότεροι παράγοντες.

Ως εκ τούτου, η Mabrian έχει διασταυρώσει τρεις παράγοντες για να προσδιορίσει ποιες ευρωπαϊκές περιοχές έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι σε τάση το 2024:

1. Ποιοι προορισμοί έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ζήτησης για βιωματικές δραστηριότητες; 

2. Ποιοι από αυτούς τους προορισμούς διατηρούν μερίδιο ενδιαφέροντος για πολιτιστικά προϊόντα τουλάχιστον 20%, που αποτελεί το  κύριο ταξιδιωτικό κίνητρο στην Ευρώπη.

3. Ποιοι από αυτούς τους προορισμούς έχουν καλή διεθνή προσβασιμότητα τους επόμενους 6 μήνες;

Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα. Ανά χώρες, η Ιταλία έχει τους περισσότερους πιθανούς προορισμούς (4), ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Γερμανία με δύο προορισμούς η καθεμία. Οι 10 κορυφαίες ανερχόμενες περιοχές για το 2024 ολοκληρώνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία με έναν προορισμό η κάθε χώρα.

Ως προς τους προορισμούς, ξεχωρίζει η καλή θέση της περιοχής του Πιεμόντε στην Ιταλία, η οποία περιλαμβάνει προορισμούς όπως το Τορίνο, η Στρέσα ή η Άλμπα, όπου, εκτός από την ανάδειξη των πολιτιστικών και φυσικών προσφορών της, ξεχωρίζουν και οι γαστρονομικές της προσφορές, μεταξύ των βιωματικών κινήτρων. Δείχνει επίσης μια θετική εξέλιξη όσον αφορά την προσβασιμότητα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νέα Ακουιτανία, στη Γαλλία, που περιλαμβάνει προορισμούς όπως το Μπορντό, το Μπιαρίτζ ή η Λιμόζ, με προσφορά οινολογικών και γαστρονομικών προϊόντων και ενεργό τουρισμό, που την κάνει να ξεχωρίζει. Επίσης, με καλή και σταθερή συνδεσιμότητα αέρα.

Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός αναδεικνύεται η Ανατολική Αγγλία, με προορισμούς όπως το Κέμπριτζ, το Έσσεξ ή το Νόρφολκ. Αυτή η περιοχή προσφέρει μια ισορροπία μεταξύ πολιτιστικών και φυσικών προσφορών που την προβάλλει ως αναπτυσσόμενο προορισμό. Η συνδεσιμότητα του είναι επίσης καλή και σταθερή.

Το top10 ολοκληρώνεται από τους προορισμούς: Occitanie (Γαλλία), Καμπανία (Ιταλία), Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (Γερμανία), Λομβαρδία (Ιταλία), Emilia-Romagna (Ιταλία), η επαρχία του Αμβούργου (Γερμανία) και η επαρχία της Λισαβόνας (Πορτογαλία).

πηγή