Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες για την παράδοση της Αμβρακίας Οδού

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η Αμβρακία Οδός και να λειτουργήσει πλήρως ο αυτοκινητόδρομος.

Στην εργολαβία που έχει αναλάβει η ΜΕΤΚΑ, απομένουν μόνο μικρές εκκρεμότητες προκειμένου να παραδοθεί το έργο.

Η πιο σημαντική εκκρεμότητα είναι στην περιοχή του Δρυμού, όπου κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βρέθηκαν αρχαία. Το θέμα αυτό επιλύθηκε και ήδη κατασκευάζεται και αυτό το τμήμα της οδού.

Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί τα 17 χλμ. (παράκαμψη Αμφιλοχίας), από τα 49 χιλιόμετρα του οδικού άξονα, προϋπολογισμού 160,5 εκατ. ευρώ.

Με την παράδοση της Παράκαμψης άλλαξαν συνολικά οι οδικές μεταφορές, στο κομμάτι από την Ιόνια Οδό και δυτικά της περιοχής της Αμφιλοχίας.

Απαλλάχθηκε το κέντρο της πόλης από την κυκλοφορία των οχημάτων που διέρχονται από και προς τη δυτική ακτή και τα νησιά του Ιονίου, ενώ βελτίωσε τις μετακινήσεις και αναβάθμισε την ασφάλεια.

Παράλληλα, με τη λειτουργία της παράκαμψης της Αμφιλοχίας, μειώθηκε ο χρόνος ταξιδιού οδικώς από την Αθήνα έως την Πρέβεζα και τη Λευκάδα.

Ειδικότερα, εξοικονομούνται πλέον περίπου 25 λεπτά μετακίνησης κατά την κύρια διεύθυνση της παράκαμψης Αμφιλοχίας, δηλαδή από Ιόνια οδό έως Λουτράκι, ενώ έχει επιτευχθεί μείωση της απόστασης κατά 7 χιλιόμετρα, με προφανή οφέλη για την κατανάλωση καυσίμων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μετακινήσεων.

Ο νέος άξονας μήκους 48,5 χιλιομέτρων έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου και διαθέτει 2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται ως έργο προαίρεσης, που έχει ενεργοποιηθεί, η απευθείας σύνδεση της απόληξης του οδικού άξονα Άκτιο–Αμβρακία με την Ιόνια Οδό, στον ανισόπεδο κόμβο Ριβίο.

Με την αποπεράτωση και λειτουργία του συνόλου του νέου αυτοκινητόδρομου η διαδρομή Λευκάδα-Αθήνα θα μειωθεί σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά, ενώ θα μειωθούν αντίστοιχα και οι αποστάσεις προς Άκτιο, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα.

Kείμενο: Ελένη Μπότα

πηγή