Σέλας: Το Εθνικό Αστεροσκοπείο εξηγεί πώς εμφανίστηκε το σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα

Το σέλας, το σπάνιο και άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο που παρατηρήθηκε το βράδυ της Κυριακής στον ουρανό περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο στην Ελλάδα και σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη το σέλας εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων.

Οι μαγνητικές καταιγίδες προκαλούνται από διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου, καθώς αυτό αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου μας, μέσω του ηλιακού ανέμου.

H μαγνητική καταιγίδα που καταγράφηκε την Κυριακή, χαρακτηρίζεται έντασης G3,στην κλίμακα από G1 έως G5, αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε ανάρτηση για το σέλας. 

Σέλας: Πώς δημιουργείται

Όταν τα ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά, δημιουργώντας έτσι το σέλας.

Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας, εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το κόκκινο χρώμα του στη συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργείται από τη «σύγκρουση» διεγερμένου ατομικού οξυγόνου με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας. Η μορφή του σέλαος μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός.

Η ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του χθες έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα.

πηγή