5 ξεχωριστά ευρωπαϊκά ταξίδια με τρένο: Όταν ο προορισμός είναι η διαδρομή

Υπάρχουν ταξίδια με τρένο που υπερβαίνουν την ίδια την έννοια του ταξιδιού με τον συμβατικό όρο με τον οποίο το ξέρουμε και το ορίζουμε. Είναι το είδος εκείνο της μετακίνησης που τα μαγευτικά τοπία και η αίσθηση της διαμονής στον σιδηροδρομικό κόσμο, με όλες τις ανέσεις και τα προνόμια που τον χαρακτηρίζουν, σε κάνουν να νιώθεις κομμάτι ενός κλειστού κλαμπ ανθρώπων που μπορούν να υπερηφανεύονται ότι γνώρισαν μια χώρα στην ραχοκοκαλιά της.

Το γεγονός ότι χρειάζεται να αφιερώσετε πολλές ημέρες στο ίδιο μέσο, βλέποντας τοπία και ψηλαφίζοντας με τα μάτια σας βουνά, θάλασσες, λίμνες και ανθρώπους που τα συνθέτουν, καθιστούν την προοπτική ενός ταξιδιού με το τρένο μια εμπειρία σπουδής τόπων και προσώπων μοναδική. Εν τοιαύτη περιπτώσει είναι το μέσο που μαγνητίζει, ελκύει και συνιστά το επισκεπτικό magnus opus. Υπό αυτό το πρίσμα, το travel.gr διάλεξε για εσάς μια σειρά από χαρακτηριστικές διαδρομές με τρένο στην ευρωπαϊκή ήπειρο που κατορθώνουν να προσφέρουν ένα απόλυτα θελκτικό συνδυασμό πολυτέλειας και ομορφιάς σε όσους από εσάς αποζητάτε μια διαδρομή που καθίσταται η ίδια προορισμός και πολύτιμο τουριστικό βίωμα.

The Glacier Express: Ανακαλύψτε τις ελβετικές Άλπεις

Και μόνο το άκουσμα ενός ταξιδιού με αφετηρία το γαλήνιο Ζερμάτ, που κείται στη σκιά του επιβλητικού όρους Μάττερχορν και τερματικό σταθμό το πολύβουο τουριστικό θέρετρο του Σεν Μόριτζ, αρκεί για να μπεις στον πειρασμό ενός πολύωρου trip με οπτικό και βασικό άξονα τις Άλπεις.

Το Glacier Express, διασχίζοντας επί επτά ώρες τις ελβετικές οροσειρές, περνά από απότομες στροφές και αμέτρητα τούνελ που σκάφτηκαν στους βράχους των Άλπεων τον 19ο αιώνα. Προσφέρει έτσι αυτή την πανοραμική σύλληψη της αλπικής ομορφιάς όσο σε μετακινεί στους αντίθετους πόλους της γης της σοκολάτας, των ρολογιών και των τραπεζιτών.

Glacier Express. Ελβετία/Photo: Shutterstock

Belmond Royal Scotsman: Γεύση από highlands

Το ταξίδι με τρένο είναι ικανό μεταξύ άλλων να ικανοποιήσει και τα γούστα όσων επιθυμούν μια διαδρομή που την χαρακτηρίζει εκτός από την ζεστασιά και το κάλλος του ιδιαίτερου περιβάλλοντος μια γεύση ιδιαίτερης φιλοξενίας.

Αυτή ακριβώς την εμπειρία του ταξιδιού στην καρδιά των Highlands της Σκωτίας δίνει ένα ταξίδι στο πολυτελές Belmond Royal Scotsman, όπου ταξιδεύετε μέσα από τοπία πευκόφυτων βουνών, που αντανακλώνται σε λίμνες σαν καθρέφτες. Η ιδιοκτησία Rothiemurchus με το κάστρο του 13ου αιώνα, η επαφή με το πεδίο όπου έγινε η ιστορική μάχη του Καλόντεν και η στάση στο εμβληματικό αποστακτήριο ουίσκι Strathisla είναι μερικές μόνο από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε στο πλαίσιο της διαδρομής. Τις υπόλοιπες ώρες, μπορείτε να απολαύσετε τον πλούσιο μικρόκοσμο του Royal Scotsman όσο το βλέμμα σας χορταίνει με τις γενναιόδωρες εικόνες της σκωτικής φύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές διανυκτερεύσεων που προσαρμόζονται στον χρόνο και τα χρήματα που έχετε να διαθέσετε. Όπως και να ‘χει, το ταξίδι στη συγκεκριμένη διαδρομή είτε στη μικρή, διήμερη εκδοχή του, είτε στη μεγάλη επταήμερη, συνιστά απαράμιλλη εμπειρία.

Εσωτερικό του Royal Scotsman/Photo:Belmond Royal Scotsman

Venice Simplon-Orient-Express: Κομψότητα άλλων εποχών

Υπάρχει μια διαδρομή που εκπέμπει δέος και χρονικές μεταφορές με την ατμόσφαιρα στην οποία σε υποβάλλει ο εσωτερικός κόσμος της αμαξοστοιχίας. Και αυτό γιατί αν και σιδηροδρομικό «τέκνο» μόλις της δεκαετίας του ’80 το Venice Simplon-Orient-Express το διαπερνούν όλες εκείνες οι οσμές της πολυτέλειας και της καλοπέρασης των αρχών του 20ου αιώνα, τότε το ταξίδι με το τρένο στην πιο comfy version του αποτελούσε τεκμήριο ευζωίας.

Το διακοσμημένο σε στυλ art-deco εσωτερικό, η υψηλών προδιαγραφών εστίαση και η ίδια η διαδρομή που ξεκινά από το Λονδίνο για να φτάσει στη Βενετία μέσω Παρισιού και Βερόνας, περνώντας από τη σήραγγα Σεμπλόν, που συνδέει Ελβετία και Γαλλία, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της μηχανικής στην ιστορία διαμορφώνουν ένα ταξιδιωτικό βίωμα μοναδικό στο είδος του.

Venice Simplon-Orient-Express, Λιβόρνο/Photo: Shutterstock
Σιδηροδρομική σήραγγα Σεμπλόν, Άλπεις/Photo:Unsplash

The Flam Railway: Ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα

Αν σας αρέσουν οι multilayer διαδρομές, που συνδυάζουν αντιθετικά σύνολα σε μια ενιαία γραμμή, τότε το ταξίδι με αφετηρία το ορεινό Μύρνταλ και κατάληξη τον σταθμό του Φλαμ που βρίσκεται μόλις δύο μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας είναι ό,τι πρέπει και το Flam Railway είναι το τρένο εκείνο που σας αρμόζει.

Flam Railway, Νορβηγία/Photo:Shutterstock

Η απόσταση δεν ξεπερνά τη μία ώρα αλλά τα όσα εκπληκτικά θα γευτούν τα μάτια σας θα σας είναι υπέρ το δέον αρκετά. Καταρράκτες, γραφικές βουνίσιες φάρμες, παγετώνες και ρυάκια συνθέτουν ένα σκηνικό σχεδόν ονειρικό, από το οποίο μόνο το γεγονός ότι μεσολαβούν είκοσι τούνελ αρκεί για να επαναφέρει κάποιον στο ανθρώπινο θαύμα της μηχανικής.

Αν έχετε περίσσευμα χρόνου μπορείτε να συνδυάσετε το ταξίδι και με άλλες δραστηριότητες, με μια περιήγηση με βάρκα στο ονειρικό Nærøyfjord να επιβάλλεται και μια στάση στην παλιά χανσεατική πόλη του Μπρίγκεν να συνίσταται αν θέλετε να πάρετε μια γεύση του βαθέως ιστορικού, μεσαιωνικού Βορρά.

Η γέφυρα που έφτιαξε ο Γουστάβος Άιφελ/ Photo: Wikipedia/ Creative Commons

Le Train Corse: Στη διαδρομή της άγριας γης

Το γεγονός πως η πανέμορφη, ακατέργαστη εν πολλοίς Κορσική παραμένει σήμερα η μόνη γαλλική επικράτεια που διαθέτει της παλιάς κοπής μικρότερες σιδηροδρομικές γραμμές εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας της, επιβεβαιώνει ότι αποτελεί διαχρονική εξαίρεση στο σώμα της Marianne. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην αποτελεί παρά αποτύπωση της κορσικανής ιδιαιτερότητας και το τρένο Le Train Corse.

Περνώντας δίπλα από τη θάλασσα αλλά έχοντας στην πλάτη σας τα χιονισμένα βουνά, διατρέχοντας ακτές με γαλαζοπράσινα νερά και μεσαιωνικά χωριά, το δίκτυο του μεσογειακού νησιού έχει 32 τούνελ και διατηρεί 5 δρομολόγια την ημέρα που συνδέουν τη Μπαστιά με την πρωτεύουσα του νησιού, το Αιάκειο. Το πλέον χαρακτηριστικό σημείο αυτού δεν είναι άλλο από την γέφυρα Vecchio η οποία αποτελεί δημιούργημα του Γουστάβου Άϊφελ. Ωστόσο οι διαρκείς εναλλαγές πεδίων, τοπίων και υψομέτρων είναι εκείνα τα δομικά συστατικά που θα κάνουν τη διαδρομή αξέχαστη σε όσους επισκεφθούν το όμορφο κι ιδιαίτερο νησί.

πηγή