Καταργούνται 35 Τμήματα ΑΕΙ (και της Λευκάδας) – Η λίστα των Τμημάτων που καταργούνται οριστικά

Του Στράτου Στρατηγάκη 
Μαθηματικού – Ερευνητή

Θα καταργηθούν οριστικά τα 35 από τα 37 Τμήματα που ιδρύθηκαν από τον κ. Γαβρόγλου το 2019, δεν πρόλαβαν να δεχθούν φοιτητές και τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας από την κα. Κεραμέως. Εξαιρείται το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο οποίο ενσωματώνεται η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Το Τμήμα Νομικής Πάτρας έχει ήδη καταργηθεί δια νόμου.

Πολύ λογικό είναι να καταργηθούν τα 35 αυτά Τμήματα καθώς πρόκειται για Τμήματα που ιδρύθηκαν χωρίς κάποιο σχέδιο. Ιδρύθηκαν, για παράδειγμα, δύο Τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, στην Καστοριά και την Καρδίτσα που θα προστίθεντο σε τρία αντίστοιχα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και εννέα Τμήματα Νηπιαγωγών σε όλη την Ελλάδα. Έτσι οι 450 εισακτέοι βεφονηπιοκόμοι το χρόνο θα γίνονταν 750. Το 2019 οι γεννήσεις στην Ελλάδα είχαν πέσει στις 83.756, με το δημογραφικό να εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας. Τι θα έκαναν τα παιδιά που θα φοιτούσαν και θα αποφοιτούσαν από αυτά τα Τμήματα;

Στη λίστα βλέπουμε ακόμη δύο Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο και τον Πύργο, όταν έχουμε ήδη πέντε και τους γυμναστές με επαγγελματικά προβλήματα. Υπάρχει στη λίστα Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο και είδαμε το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο που ιδρύθηκε φέτος δεν είχε κανένα εισακτέο, διότι δεν το προτίμησαν οι υποψήφιοι.

Στη λίστα με τα 35 Τμήματα που καταργούνται υπάρχει μόνο ένα Τμήμα Πληροφορικής με τον τίτλο Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε πληροφορικούς είναι πολύ μεγάλες. Πολλά είναι τα περίεργα που μπορούμε να βρούμε. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε και τα 37 Τμήματα.

Καταργείται το Τμήμα Ψυχολογίας στο Βόλο, ενώ ιδρύθηκε Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. Το Τμήμα Νοσηλευτικής μετακομίζει από το Διδυμότειχο και τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας που λειτουργούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντάσσονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) με σκοπό την ενδυνάμωσή του, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης.

Απαραίτητη είναι η στήριξη του ΔΠΘ, όπως και του Παν. Αιγαίου όπως έχουμε γράψει, αλλά αυτό δεν γίνεται με την ίδρυση νέων Τμημάτων ή την ενσωμάτωση άλλων σ’ αυτό. Η στήριξη είναι απαραίτητη ενόψει των επερχόμενων ιδιωτικών ΑΕΙ, που θα πάρουν φοιτητές από τα περιφερειακά ΑΕΙ.

Είναι προφανές ότι ο πληθυσμός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης δεν επαρκεί για να γεμίσουν με φοιτητές τα υπάρχοντα 20 Τμήματα του Πανεπιστημίου, όσα ενταχθούν σ’ αυτό και τα νέα που θα ιδρυθούν. Χρειάζεται, λοιπόν, να έρθουν φοιτητές από άλλες περιοχές. Το πρόβλημα είναι πώς θα προσελκύσει φοιτητές το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο όταν υπάρχουν ήδη 6 Τμήματα σε λιγότερο ακριτικές περιοχές και αναμένουμε να ιδρυθούν και αρκετά Τμήματα στα ιδιωτικά ΑΕΙ, που θα λειτουργήσουν σύντομα στη χώρας μας. Γιατί ένας γονιός να στείλει το παιδί του στο Διδυμότειχο να σπουδάσει Ψυχολογία και να μην το κρατήσει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, πληρώνοντας δίδακτρα σε ιδιωτικά; Τα έξοδα διαβίωσης στο Διδυμότειχο τα ταξίδια από και προς την οικογενειακή εστία έχουν ένα κόστος που θα είναι πολύ κοντά στα απαιτούμενα δίδακτρα. Επιπλέον το παιδί, αν επιλέξει το ιδιωτικό, θα συνεχίσει να ζει στην πόλη του με τους φίλους και τις παρέες θα το χαίρονται και οι γονείς του. Θα γλυτώσει και τα χρήματα των φροντιστηρίων για τις Πανελλαδικές και πιθανόν να του βγει πιο φθηνά, τελικά.

Αν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για ένα Τμήμα τόσο υψηλής ζήτησης όσο το Τμήμα Ψυχολογίας, τι θα γίνει με τα Τμήματα χαμηλότερης ζήτησης, που έχουν ήδη κενές θέσεις; 384 κενές θέσεις έμειναν το 2023 στα Τμήματα του ΔΠΘ και δεν γνωρίζουμε πόσοι από όσους έκαναν την εγγραφή τους παρακολουθούν ή περιμένουν μετεγγραφή ή θα ξαναδώσουν. Το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο εξαιρείται διότι δεν είναι ενταγμένο ακόμη στο ΔΠΘ. Εκεί έμειναν κενές όλες οι θέσεις υποψηφίων από το Γενικό Λύκειο.

Η ενδυνάμωση του ΔΠΘ, λοιπόν, που ευαγγελίζεται ο υπουργός Παιδείας δεν γίνεται με την αύξηση του αριθμού των Τμημάτων, είτε με ίδρυση νέων είτε με μεταφορά υπαρχόντων. Γίνεται μόνο με την προσέλκυση φοιτητών, που θα κρατήσουν ζωντανό το Πανεπιστήμιο και θα γεμίσουν με νέους ανθρώπους τη Θράκη, που τόση ανάγκη το έχουμε. Για να γεμίσει φοιτητές η Θράκη απαιτείται να έχουν κίνητρα οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι. Τα κίνητρα δεν μπορεί παρά να είναι οικονομικά. Αν το κράτος δεν εξασφαλίσει στέγη και τροφή με ένα συμβολικό ποσόν, των 100 ευρώ το μήνα για παράδειγμα, τότε θα αδειάσει από τους φοιτητές από άλλες περιοχές της χώρας μας και θα μείνει μόνο με τους φοιτητές της Θράκης, θα υπολειτουργεί, δηλαδή. Το κράτος δηλαδή θα πρέπει να επιδοτεί τις σπουδές στο ΔΠΘ, για να το κρατήσει ζωντανό. Ανάλογα πράγματα ισχύουν, φυσικά, και για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελούν την τριάδα των ΑΕΙ που το Υπουργείο Παιδείας έχει πει ότι θα τύχουν ειδικής προστασίας. Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι τελικά η προστασία που θα τους προσφέρει το κράτος.

Τα 37 Τμήματα που ιδρύθηκαν και δεν λειτούργησαν
1ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ (ΑΘΗΝΑ)
2ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΑΘΗΝΑ)
3ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΑΜΦΙΣΣΑ)
4ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΑΘΗΝΑ)
5ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ)
6ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΓΕΩΛΟΓΙΑΣ (ΚΑΒΑΛΑ)
7ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ)
8ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΔΕΣΣΑ)
9ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ (ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ)
10ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ)
11ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
12ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΑΓ.ΝΙΚ.)
13ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
14ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΡΕΘΥΜΝΟ)
15ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΙΕΡ.)
16ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΧΑΝΙΑ)
17ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ (ΛΗΞΟΥΡΙ)
18ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΛΕΥΚΑΔΑ)
19ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)
20ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΚΑΣΤΟΡ.)
21ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (ΦΛΩΡ)
22ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΦΛΩΡ)
23ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΠΤΟΛΕΜ)
24ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ (ΓΡΕΒ)
25ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (ΚΟΖ)
26ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΚΑΡΔΙΤΣΑ)
27ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΛΑΜΙΑ)
28ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΒΟΛΟΣ)
29ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (ΑΡΤΑ)
30ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)
31ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
32ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΓΡ.)
33ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΠΥΡΓΟΣ)
34ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝΝΟΜΙΚΗΣ (ΠΑΤΡΑ)
35ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΑΡΓΟΣ)
36ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΤΡΙΠΟΛΗ)
37ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (ΣΠΑΡΤΗ)

πηγή