Πάργα: Ένας προορισμός πρό(σ)κληση για φθινόπωρο και χειμώνα

Μετά από ένα εξαιρετικό τουριστικά, καλοκαίρι, και το φθινόπωρο, με σύμμαχο τον καλό καιρό, κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα για την Πάργα με την πληρότητα να κυμαίνεται στο 85%.

Με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου άλλωστε, η πανέμορφη περιοχή της Ηπείρου, το κρυφό διαμάντι του εναλλακτικού τουρισμού, προσφέρεται για δραστηριότητες στη φύση, όπως ράφτινγκ στον Αχέροντα, καταδύσεις, ιππασία, ποδηλασία και πεζοπορία .

Η Πάργα του φθινοπώρου και του χειμώνα, προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα καλά κρυμμένα της μυστικά στα γραφικά καλντερίμια της, τα κατάφυτα νησάκια, το επιβλητικό της κάστρο στα φιλόξενα χωριά και τους ανθρώπους της.

Η συγκλονιστική ιστορία της με το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα μέχρι το ηρωικό Ζάλογγο συναρπάζει.

Προσβασιμότητα

Η εύκολη οδική πρόσβαση από την Αθήνα την Θεσσαλονίκη καθώς και από τις χώρες των Βαλκανίων, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Ταυτόχρονα, η διεύρυνση των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο του Ακτίου, και η κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, οι ποιοτικές προσφερόμενες υπηρεσίες και οι «προσγειωμένες» τιμές σε συνδυασμό φυσικά με το γραφικό της τοπίο έχουν τοποθετήσει την Πάργα «ψηλά» στις προτιμήσεις των επισκεπτών και όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εναλλακτικός τουρισμός

Ο Δήμος Πάργας επιδιώκει να ενισχύσει τον τουρισμό προσφέροντας αυθεντικές «βιωματικές» διακοπές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε όλες τις κοινότητες, αναδεικνύοντας περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, καθώς και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτει.

Για την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, μάλιστα, ο Δήμος Πάργας υπέβαλε πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που αφορά την «Δημιουργία διαδρομών πεζοπορίας στον Δήμο Πάργας» ύψους 1.595.000 ευρώ, συνολικού μήκους 42 χιλ.

Η πρόταση αφορά στην δημιουργία περιπατητικών διαδρομών μήκους 27χλμ στην ΔΕ Φαναρίου και 15χλμ στην ΔΕ Πάργας και περιλαμβάνει την διαμόρφωση των μονοπατιών, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές (τοιχία, παγκάκια, κιόσκια, πλακοστρώσεις κ.α.) που θα τις καταστήσουν επισκέψιμες από τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες.

Οι στόχοι της Δημοτικής αρχής

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να ενισχύσει τον τουρισμό «4 εποχών» προσφέροντας αυθεντικές «βιωματικές» διακοπές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε όλες τις κοινότητες του Δήμου αναδεικνύοντας περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, καθώς και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτει.

Προς την κατεύθυνση αυτή, γίνεται προσπάθεια το έργο κατασκευής της Κύριας Διαδρομής δικτύου ποδηλατοδρόμων (Ιόνια Διαδρομή), από την Πρέβεζα στην Πάργα, για το οποίο εγκρίθηκε η δημοπράτηση με προϋπολογισμό  3.661.904,95 ευρώ, να επεκταθεί και σε ιστορικές περιοχές της Πάργας όπως το Νεκρομαντείο κ.α.

Επιπροσθέτως, με στόχο της ενίσχυση του τουρισμού όλων των εποχών στην περιοχή, ο δήμος προχωρά και σε προωθητικές ενέργειες, όπως δημιουργία βίντεο και διαφημιστικού υλικού, συμμετοχή σε εκθέσεις κ.α.

πηγή