Οι Λευκαδίτες αγωνιστές του 1821 στη θάλασσα*

Πάνος Λαυράνος

Σαν άρχισε η Επανάσταση στη Δυτική Ελλάδα αρμάτωσε πλοίο με 17 Λευκαδίτες ναυτικούς! Κατέστρεψε τούρκικη κανονιοφόρο στο στόμιο του Αμβρακικού, ελέγχοντας ολόκληρο τον κόλπο! Οι Άγγλοι δήμευσαν την περιουσία του.

Χρήστος Καββαδάς ή Γρανέλος

Απ’ το Κατοχώρι. Πήρε μέρος στην κατάληψη των Κάστρων του Τεκέ και της Πλαγιάς. Έγινε ύστερα συναρχηγός με τον Λαυράνο στη θάλασσα. Έπεσε ηρωικά πολεμώντας στο Μεσολόγγι. Οι Άγγλοι δήμευσαν την περιουσία του.

Καπετάν – Πιζάνο

Ναυτικός απ’ την Κορσική! Μπήκε στη δούλεψη των Φιλικών της Λευκάδος και τη νύχτα, από απόκρυφα λιμάνια του νησιού, φόρτωνε τρόφιμα και πολεμοφόδια για την επαναστατημένη Ρούμελη.

Βαρκάρης Παρασκευάς

Φτωχός, αλλά γενναίος Λευκαδίτης βαρκάρης, πέρασε νύχτα τον Ιωάννη Ζαμπέλιο στον Τεκέ, όπου φίλιωσε τον Τσόγκα με τον Βαρνακιώτη και ξεκίνησαν την Επανάσταση στη Δυτική Ελλάδα! Και όταν γυρνώντας τα χαράματα πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν χωροφύλακα της περιπολίας αναγκάστηκε να καταφύγει μόνιμα στην Ακαρνανία. Αγωνίστηκε με αυταπάρνηση κι έπεσε ηρωικά στην έξοδο του Μεσολογγίου! Οι Άγγλοι δήμευσαν την περιουσία του. Οι Λευκαδίτες Φιλικοί στήριξαν την οικογένειά του!

Βαρκάρης Γελαδούλης

Ο Ευστάθιος Αθηνιώτης ή Γελαδούλης με το μονόξυλό του έσπασε τον αποκλεισμό των Άγγλων κ’ έφερε απέναντι τα κατασχεθέντα όπλα των Χωρικών του 1819, που είχε κλέψει ο Σπύρος Μεταξάς! Έπειτα, νύχτα, πέρασε τον Ιωάννη Ζαμπέλιο στον Τεκέ, όπου συνάντησε τον Μάρκο Μπότσαρη στον οποίο υποσχέθηκε και έδωσε οικονομική βοήθεια, για το πολιορκούμενο απ’ τον Χουρσίτ Πασά Σούλι!

*Απόσπασμα από το βιβλίο του Θεόδωρου Σ. Γεωργάκη «Οι Λευκαδίτες Αγωνιστές του 1821» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια. Στη Λευκάδα μπορείτε να το προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Ζακύνθου 7.