Έκθεση σοκ για την εξαφάνιση ανθοφόρων φυτών στον πλανήτη

Σχεδόν τα μισά ανθοφόρα φυτά απειλούνται με εξαφάνιση.

Το 45% των ανθοφόρων φυτών στον κόσμο βρίσκονται σε συνθήκες απειλητικές για την ύπαρξη τους προειδοποιούν κορυφαίοι ειδικοί. Ανάμεσα στα απειλούμενα φυτά και λουλούδια είναι ορχιδέες, ποικιλίες ανανά και πολλά σημαντικά είδη καλλιεργειών. Από τα σχεδόν 19.000 νέα είδη φυτών και μυκήτων που ανακαλύφθηκαν από το 2020, το 77% θεωρείται ότι κινδυνεύει.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ειδικούς των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων της Βρετανίας (Kew) με δεδομένα που έχουν καταγράψει 200 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. «Τα φυτά υποστηρίζουν κάθε πτυχή της ανθρωπότητας αλλά απειλούνται όλο και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας. Όταν σκεφτόμαστε ότι εννέα στα δέκα φάρμακά μας προέρχονται από τα φυτά μας, αυτό που δυνητικά κοιτάμε κάτω από το βαρέλι είναι να χάσουμε τα μισά από όλα τα μελλοντικά φάρμακά μας. Κάθε είδος που χάνουμε είναι ένα είδος που δεν ξέρουμε ποιες ευκαιρίες χάνουμε… Θα μπορούσε να είναι ένα φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου, θα μπορούσε να είναι η λύση στην πείνα… Και έτσι να το χάσουμε, πριν έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε θα ήταν τραγωδία» αναφέρει η δρ. Ματίλντα Μπράουν ειδικός στον τομέα επιβίωσης φυτών στους κήπους Kew.

Οι ερευνητές συνέκριναν μεγάλα δείγματα δεδομένων από την World Checklist of Vascular Plants, την πιο ολοκληρωμένη βάση δεδομένων φυτών που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή, με την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Κατάρτισαν μια σειρά από προεκτεινόμενες προβλέψεις σχετικά με τον κίνδυνο εξαφάνισης. Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια είδη μυκήτων στον κόσμο με το 90% εξ αυτών να μην έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Υπάρχει μια συσσώρευση περίπου 100.000 νέων ειδών φυτών που βρέθηκαν από βοτανολόγους που δεν έχουν ακόμη ταξινομηθεί επίσημα. Η ομάδα του Kew λέει ότι αυτά θα πρέπει να περιγράφονται αυτόματα ως απειλούμενα εκτός εάν αποδειχθεί το αντίθετο.

πηγή