Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ως υπόδειγμα για το επιχειρείν

Ο τόμος στηρίζεται στο Αρχείο Ωνάση αποτυπώνοντας την πεντηκονταετή λειτουργία του πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου του.

«Στο μεγάλο αφήγημα του ελληνικού 20ού αιώνα είναι ελάχιστα τα πρόσωπα, η ιστορία των οποίων ταυτίζεται με ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας και την ίδια στιγμή την ξεπερνάει. Αυτή είναι η περίπτωση του Αριστοτέλη Ωνάση». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση στη χθεσινή εκδήλωση του ιδρύματος στην κεντρική σκηνή της Στέγης για την παρουσίαση του πολυτελούς τόμου «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975», συνεκδοτικού επιτεύγματος του Ιδρύματος, του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ και των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Αφορμή για την έκδοση δίνει η συμπλήρωση των 100 χρόνων δράσης του ομίλου επιχειρήσεων Ωνάση, που ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1924.

Ο τόμος, εξετάζοντας τη συμβολή του Αριστοτέλη Ωνάση στην αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου στην παγκόσμια ναυτιλία και το καινοτόμο υπόδειγμα που έθεσε συνολικά για το επιχειρείν, στηρίζεται στο Αρχείο Ωνάση αποτυπώνοντας την πεντηκονταετή λειτουργία του πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου του.

Στόχος της ειδικής έκδοσης είναι να καλύψει σφαιρικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ωνάση στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις αεροπορικές μεταφορές, τη ναυπηγική και πετρελαϊκή βιομηχανία και τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες μέσα από τις συνεργασίες και τις συγκρούσεις του με οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Εστιάζοντας στην ειδική έκδοση ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει την πολυσχιδή οικονομική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση: από τη ναυτιλία στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στο Olympic Tower της Νέας Υόρκης και σε πολλές άλλες επενδύσεις. «Αλλες τελεσφόρησαν και άλλες όχι. Ολες όμως δίνουν ένα στίγμα. Μια πορεία που σημαδεύτηκε στο τέλος της ζωής του από μια προσωπική τραγωδία, αλλά και από μια γενναία απόφαση» τόνισε.

Το Αρχείο Ωνάση αποτελείται από εκατοντάδες αρχειακά κουτιά στα οποία περιέχονται δεκάδες χιλιάδες έγγραφα από την πεντηκονταετή επιχειρηματική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και πολλές από όσες ακολούθησαν, εξιστορώντας τη λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου με εταιρείες σε τρεις ηπείρους και 14 χώρες και δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη. Η οργάνωση, η καταλογογράφηση και η ταξινόμηση του Αρχείου Ωνάση καθώς και η συγγραφή της ιστορίας των επιχειρήσεων Ωνάση είναι προϊόν ερευνητικού έργου που ανέθεσε το Ιδρυμα Ωνάση στο Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ για το οποίο συνεργάστηκαν πλειάδα ερευνητών υπό τη διεύθυνση της Τζελίνας Χαρλαύτη, καθηγήτριας Ναυτιλιακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντριας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας.

«Μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο θέλω να προβάλω τη σημασία της ελληνικής επιχειρηματικότητας» υπογράμμισε στην παρουσίαση η κ. Χαρλαύτη.

πηγή