Η επίσημη αναγγελία της πρωτοβουλίας για την επανέκδοση της Θεωρίας του Δαίρπφελδ ALT ITHAKA (1927)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Σκληρού Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες ο εκδότης Νίκος Θερμός έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση που αφορά την επανέκδοση ενός εξαιρετικά σημαντικού βιβλίου  για την Λευκάδα:

“Καλησπέρα σε όλους
Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι ο ευσεβής πόθος κάθε εκδότη. Να παρουσιάζει δηλαδή ένα βιβλίο σε κατάμεστο ακροατήριο. Σήμερα εκτός από το πλήθος του κόσμου παρευρίσκονται σύμπασες και οι τοπικές αρχές . Ένα σπάνιο φαινόμενο και φυσικά καλοδεχούμενο.

Γι‘ αυτό, πριν απ’ όλα, το βρίσκω μια θαυμάσια ευκαιρία να ανακοινώσω μια πρωτοβουλία των εκδόσεων fagotto. Μην ανησυχείτε θα είμαι εξαιρετικά σύντομος. 2-3 λεπτά το πολύ.

Ο εκδοτικός οίκος λοιπόν που εκπροσωπώ αποφάσισε να προχωρήσει σε μια έκδοση εξαιρετικά σημαντική για τη Λευκάδα και συγκεκριμένα να επανεκδώσει τη Θεωρία
του Wilhelm Dörpefld, Alt Ithaka (1927), σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση όπου θα
συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δύο τόμων της θεωρίας του και φυσικά σε γλώσσα
προσιτή στον σημερινό αναγνώστη.

Ο Δαίρπφελδ μας κληρονόμησε μέσα από τους δύο αυτούς τόμους την εξαντλητική
τεκμηρίωση που αφορά την ταυτοποίηση της Λευκάδας με την Ομηρική Ιθάκη.
Και αυτό είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη Λευκάδα.

Την εξαιρετική ομάδα που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτό το έργο συντονίζει η κα Χαρά Παπαδάτου -Γιαννοπούλου.

Η έκδοση καταφανώς είναι μια πανλευκάδια προσπάθεια λόγω του υψηλού της κόστους.
Γι’ αυτό και καλώ να συνδράμουν οι τοπικές αρχές αλλά και κάθε Λευκαδίτης ή επιχείρηση που έχει τη δυνατότητα.

Οι χορηγοί της έκδοσης θα αναφερθούν σε ειδικό σημείο μέσα στο βιβλίο.

Κλείνοντας αυτή τη ανακοίνωση θέλω να αναφερθώ στα συμπεράσματα μιας ενδελεχούς έρευνας του BBC που κράτησε 6 μήνες σύμφωνα με την οποία Η Οδύσσεια του Ομήρου θεωρείται το πιο επιδραστικό βιβλίο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αυτονόητο είναι ότι η Λευκάδα ως Ομηρική Ιθάκη έχει δικαιωματικά τη θέση της σε αυτό το παγκόσμιο λογοτεχνικό μπεστ σέλερ. Αρκεί βέβαια να προσπαθήσουμε όλοι γι’ αυτό.”

Πεδιάδα Νυδρίου. Στενό. Ανασκαφές του Dorpfeld στους κυκλικούς τάφους. (Φωτ.: Από το αρχείο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου).

Λευκάδα. Κατοχώρι. Διακρίνεται ο Dorpfeld, στο μέσον, με την ομπρέλα. (Φωτ.: Από το αρχείο του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.)

Οι εκδόσεις fagotto σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λευκάδας και τον Σύλλογο για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδρίου Βίλχελμ Νταίρπφελντ οργανώνουν την αναλυτική προπαρουσίαση της  έκδοσης από την ομάδα εργασίας του έργου την 15η Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λευκάδας.