Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης, ένα τοπίο που κόβει την ανάσα στα 1200 μέτρα υψόμετρο (video)

Σε υψόμετρο 1200 μέτρων βρίσκεται μέσα σε σπηλιά το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, στο βουνό Καλάνα στην περιοχή του χωριού Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Άγιος Ανδρέας καταγόταν από το χωριό Μονοδένδρι στα Ζαγοροχώρια και περίπου το 1250 έφτασε στην ανωτέρω περιοχή για να αποσυρθεί από τα εγκόσμια και με θαυμαστό γεγονός βρίσκει το σπήλαιο.

Με τα χρόνια μαθεύτηκε η σοφία και η αγιοσύνη του με τον κόσμο πλέον να συρρέει στο σπήλαιο. Όταν εκοιμήθη στις 15 Μαΐου του 1282, λαμπάδες κατέβαιναν φωτίζοντας τον ουρανό και η βασίλισσα Αγία Θεοδώρα, σύζυγος του ηγεμόνα της Ηπείρου Μιχάηλ Β´ του Κομνηνού, είδε από την Άρτα το θαυμαστό γεγονός και με μεγάλη συνοδεία και πλήθος κόσμου, ανέβηκαν στην περιοχή του σπηλαίου όπου και πραγματοποιήθηκε ταφή. Αργότερα έδωσε την εντολή και χτίστηκε η εκκλησία στο χωριό.

Τα μεταγενέστερα χρόνια έγινε ανακομιδή των λειψάνων προς διάφορες εκκλησίες. Η θαυματουργή εικόνα του Αγίου που υπήρχε στο σπήλαιο εκλάπη το 1970 και βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε κάποιο μουσείο του Λονδίνου.

Δείτε το βίντεο:

πηγή