Με λευκαδίτικη συνταγή φτιάχνουμε στράδια ή αλλιώς κέφαλους στην κατσαρόλα, μαγειρεμένους με ντομάτα, κρεμμύδι και κυδωνάτες πατάτες.
40′ προετοιμασία
50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30′
Υλικά
- Μερίδες: 4-6
- 1,5 κιλό κέφαλοι, καθαρισμένοι και κομμένοι σε χοντρές φέτες, πάχους περίπου 5 εκ.
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 800 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες, με το ζουμί τους
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε κέφαλους στην κατσαρόλα, αλατίζουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα μαγειρέψουμε.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να «γλυκάνει».
- Προσθέτουμε τις πατάτες και αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, ίσα να λαδωθούν καλά.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα και να μισομαλακώσουν οι πατάτες.
- Ξεσκεπάζουμε, τακτοποιούμε τα ψάρια πάνω στις πατάτες με τη σάλτσα και ξανακλείνουμε το καπάκι.
- Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.