Κέφαλοι στην κατσαρόλα, από τη Λευκάδα

Με λευκαδίτικη συνταγή φτιάχνουμε στράδια ή αλλιώς κέφαλους στην κατσαρόλα, μαγειρεμένους με ντομάτα, κρεμμύδι και κυδωνάτες πατάτες.

40′ προετοιμασία

50′ μαγείρεμα

Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

  • Μερίδες: 4-6
  • 1,5 κιλό κέφαλοι, καθαρισμένοι και κομμένοι σε χοντρές φέτες, πάχους περίπου 5 εκ.
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 800 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες, με το ζουμί τους
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε κέφαλους στην κατσαρόλα, αλατίζουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα μαγειρέψουμε.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να «γλυκάνει».
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες και αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, ίσα να λαδωθούν καλά.
  4. Ρίχνουμε την ντομάτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα και να μισομαλακώσουν οι πατάτες.
  5. Ξεσκεπάζουμε, τακτοποιούμε τα ψάρια πάνω στις πατάτες με τη σάλτσα και ξανακλείνουμε το καπάκι.
  6. Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.