Πώς έμοιαζε πραγματικά ο Ανθρωπος των Πάγων

Η σημερινή αναπαράσταση του Ότζι, απεικονίζει έναν ανοιχτόχρωμο άνδρα με μακριά μαλλιά και γενειάδα.

Ο Ότζι, ο Άνθρωπος των Πάγων, του οποίου τα μουμιοποιημένα λείψανα βρέθηκαν σε μια χαράδρα ψηλά στις Τιρολέζικες Άλπεις από πεζοπόρους το 1991, είναι ίσως το πιο προσεκτικά μελετημένο πτώμα στον κόσμο.

Το μυστήριο σχετικά με τον βίαιο θάνατό του, το ποιος ήταν και το πώς κατέληξε σε ένα ορεινό πέρασμα δεν έχει γοητεύσει μόνο τους αρχαιολόγους αλλά και το ευρύ κοινό που συρρέει κατά χιλιάδες κάθε χρόνο στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νοτίου Τιρόλου στο Μπολζάνο της Ιταλίας, προκειμένου να δει από κοντά τη μούμια.

Μια νέα μελέτη του αρχαίου DNA που εξήχθη από τη λεκάνη του Ότζι αποκαλύπτει ότι η μούμια των 5.300 ετών είχε σκούρο δέρμα, σκούρα μάτια και πιθανότατα ήταν φαλακρή. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη σημερινή αναπαράσταση του Ότζι, που απεικονίζει έναν ανοιχτόχρωμο άνδρα με μακριά μαλλιά και γενειάδα.

«Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι το δέρμα του είχε σκουρύνει κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης», δήλωσε στο CNN ο Αλμπερτ Ζινκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελετών Μούμιας στο Eurac Research, ένα ιδιωτικό ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο Μπολζάνο, και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Genomics».

«Φαίνεται ότι το σκούρο χρώμα του δέρματος της μούμιας είναι αρκετά κοντά στο χρώμα του δέρματος του Ανθρώπου των Πάγων κατά τη διάρκεια της ζωής του», σημείωσε ο Ζινκ, διευκρινίζοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι εκείνης της εποχής είχαν πιθανότατα πιο σκούρο δέρμα από τους σημερινούς.

Το γονιδίωμα

«Οι πρώιμοι ευρωπαίοι αγρότες είχαν αρκετά σκούρο δέρμα, το οποίο με τον καιρό άλλαξε σε πιο ανοιχτόχρωμο, ως προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος και της διατροφής τους. Οι αγρότες καταναλώνουν πολύ λιγότερη βιταμίνη D σε σύγκριση με τους κυνηγούς-συλλέκτες», εξήγησε.

Το γονιδίωμα που αλληλουχήθηκε από το DNA το οποίο ελήφθη από τη λεκάνη του Ότζι ήταν πιο πλήρες από ένα προηγούμενο γονιδίωμα που είχε συναρμολογηθεί το 2012, όταν ο συγκεκριμένος ερευνητικός τομέας ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η νέα μελέτη δείχνει επίσης ότι το αποτέλεσμα του 2012 οφείλεται πιθανώς σε μόλυνση του δείγματος από σύγχρονο ανθρώπινο DNA.

Όταν οι συγγραφείς της νέας μελέτης συνέκριναν το γονιδίωμα του Ότζι με εκείνα άλλων αρχαίων ανθρώπων, διαπίστωσαν ότι δεν συγγενεύει με τους σημερινούς Σαρδηνούς, όπως είχε διατυπωθεί παλαιότερα, αλλά ότι έχει περισσότερα κοινά με τους πρώιμους αγρότες της Ανατολίας.

πηγή