La Pelosa: Έτσι έσωσαν την απόλυτη παραλία από τον υπερτουρισμό

Η παραλία της Ιταλίας που αποφάσισε να βάλει φρένο στην καταστροφή της

Ενώ η συζήτηση για το πόσο τουρισμό μπορεί να σηκώσει ένας τόπος πριν καταστραφεί φουντώνει σε όλο τον κόσμο, μια παραλία της Ιταλίας αποφάσισε να βάλει φρένο στην καταστροφή της.

Αντιμετωπίζοντας ως  βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος η οποία προκαλείται από τους τόνους σκουπιδιών που πετιούνται από τους λουόμενους καθημερινά αλλά και την κλοπή άμμου, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Ο λόγος για την La Pelosa, μια παραλία που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Σαρδηνίας η οποία τα τελευταία χρόνια απειλούνταν από τον υπερπληθυσμό με τον αριθμό των επισκεπτών κάθε καλοκαίρι να αγγίζει το μισό εκατομμύριο.

Με πιο τέλεια λευκή άμμο στον κόσμο, τυρκουάζ νερά και φωτογραφικές προδιαγραφές, έναν αρχαίο πύργο σε ένα μικρό νησάκι μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραλίες στον κόσμο ήταν αντικείμενο πόθου για όλους.

Με τον φόβο ότι αυτός ο μικρός παράδεισος κάποια μέρα θα χαθεί και μετά από σειρά μελετών που έγιναν από το πανεπιστήμιο του Sassari που προειδοποίησε για τους κινδύνους του υπερπληθυσμού, το πρώτο βήμα προς την αλλαγή έγινε από τον Δήμαρχο της περιοχής τον Antonio Diana ο οποίος αποφάσισε από το καλοκαίρι του 2020 να περιορίσει τους επισκέπτες στην παραλία.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε θα επιτρέπονται μέχρι 1500 επισκέπτες ημερησίως των οποίων η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση εισιτηρίου. Όπως ανέφερε και ο ίδιος στο CNN ”Περιορίζουμε τους αριθμούς γιατί το βάρος είναι πολύ μεγάλο, πρέπει να την προστατέψουμε ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρχει για τα επόμενα 500 χρόνια”.

Στην συνέχεια ανέφερε ”Θα είναι ένα πείραμα” ενώ ο φόρος από τα εισιτήρια θα συμβάλει στην πληρωμή κάποιου που θα επιβλέπει και θα συντηρεί την παραλία όπως επιβεβαιώνει και το The Local Italy.

Πριν αποφασιστεί με ποιόν τρόπο θα γίνονται οι κρατήσεις το διοικητικό συμβούλιο μελέτησε μέχρι πόσα άτομα θα επιτρέπονται στην παραλία και με ποιον τρόπο θα γίνονται οι κρατήσεις, οι αρχές εκείνη την περίοδο κοστολογούσαν τα εισιτήρια γύρω στα 4,40.

Σήμερα με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα Spiaggia La Pelosa  οπού γίνονται οι κρατήσεις (μπορείς να κατεβάσεις και την αντίστοιχη εφαρμογή μέσω apple και google store) επιβεβαιώνουμε ότι οι τιμές κυμαίνονται στα 3,50 ευρώ το άτομο με κάποιους περιορισμούς για παράδειγμα σε κάθε κράτηση μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 4 άτομα ενώ ένας χρήστης μπορεί να κάνει μέχρι μια κράτηση την ημέρα.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω από 12 έτη δε συμπεριλαμβάνονται στην κράτηση, η είσοδος για κείνα είναι δωρεάν, ενώ οι κρατήσεις για συνεχόμενες μέρες επιτρέπονται από τα ίδια άτομα.

”Έχουμε ένα σλόγκαν: La Pelosa una volta ma per tutti” η La Pelosa είναι για όλους για μια μόνο φορά. Δεν μπορείτε στις διακοπές σας να πηγαίνετε εκεί επτά στα επτά, αλλά δύο με τρεις μέρες μέσα στη βδομάδα”-Antonio Diana

Οι αρχές του Stintino κάνουν προσπάθεια να προστατέψουν τις παραλίες της Σαρδηνίας τα τελευταία 12 χρόνια χωρίς να έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα κάτι που τους ώθησε στο να πάρουν πιο δραστικά μέτρα.

Ακολούθησε ειδική περίφραξη με σχοινί στους αμμόλοφους που περνούσαν οι άνθρωποι ενώ η απαγόρευση καπνίσματος και η ύπαρξη αυτόματων πωλητών είναι ένας νόμος που μετά το La Pelosa έχει επαναληφθεί και σε άλλες παραλίες του νησιού.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε από τις αρχές να κατεδαφιστεί ένας δρόμος που είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1950 που περνούσε μέσα από τους αμμόλοφους  με σκοπό να ξεφορτωθούν τους ιδιωτικούς κήπους που είχαν φτιαχτεί εκεί.

Πέρυσι τέτοια εποχή οι αρχές εξέδωσαν νέους κανόνες που απαιτούσαν από τους λουόμενους να χρησιμοποιούν ψάθες κάτω από τις πετσέτες για να προστατεύουν την άμμο. Οι τουρίστες που θα επισκέπτονται την παραλία χωρίς ψάθα θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ. Αυτός ο κανόνας προέκυψε μετά από επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι οι πετσέτες συμβάλλουν στην απώλεια της άμμου αλλά και σε διάφορα περιστατικά οπού πολλοί άνθρωποι έπαιρναν άμμο από την παραλία ως ενθύμιο. Ένα ζευγάρι Γάλλων που πιάστηκε να κλέβει άμμο τον Αύγουστο αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης 6 ετών.

Στα μέτρα πρόληψης προστέθηκαν επίσης:

-Οι λουόμενοι πρέπει να πλένουν τα πόδια τους σε ειδικές βρύσες πριν φύγουν από την παραλία

– Απαγορεύεται η χρήση σαπουνιών, απορρυπαντικών και πλαστικών

-Απαγορεύονται τα σκουπίδια (Σε περίπτωση ρύπανσης το πρόστιμο είναι 160 ευρώ)

-Δεν επιτρέπεται η είσοδος στα κατοικίδια από τις 8π.μ μέχρι και τις 8μ.μ

-Σύμφωνα με τη νομοθεσία όποιος δε συμμορφώνεται στους κανονισμούς θα πληρώνει πρόστιμο που αγγίζει μέχρι και τα 500 ευρώ ενώ το κόστος προκύπτει ανάλογα με την παραβίαση.

πηγή