Ναύπακτος: Εντυπωσιακό Πάσχα στο «φλεγόμενο λιμάνι»

Το «φλεγόμενο λιμάνι» προσφέρει ένα απίθανο θέαμα τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ η μαγική φύση της ορεινής Ναυπακτίας είναι ένα ακόμη θέλγητρο του τόπου.

Σίγουρα η πιο εμβληματική στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας στη Ναύπακτο είναι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όταν οι Επιτάφιοι της πόλης συγκεντρώνονται μπροστά στο Ενετικό Λιμάνι. Τότε, εκατοντάδες δάδες, παρατεταγμένες στη σειρά στα τείχη, ανάβουν και φωταγωγούν όλο το λιμάνι. Ένας φλεγόμενος σταυρός στην είσοδο προσθέτει στο εντυπωσιακό θέαμα, ενώ συνήθως είναι πάρα πολύς ο κόσμος που συγκεντρώνεται για να δει το δρώμενο από κοντά. Η επόμενη μέρα, το Μεγάλο Σάββατο, θέλει τους περισσότερους να παρακολουθούν την αναστάσιμη λειτουργία και να λένε το «Χριστός Ανέστη» στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Αρκετοί κατευθύνονται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ καλή επιλογή αποτελεί και η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 6 χλμ. έξω από τη Ναύπακτο. Το μοναστήρι απολαμβάνει μοναδική θέα στην πόλη και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, το παλιό λιμάνι φωτίζεται από δάδες και από τον φλεγόμενο σταυρό στην είσοδό του. © INTIME NEWS

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

Η Ναύπακτος αποτελεί εξαιρετική βάση για κοντινές εκδρομές και φυσιολατρικές εξορμήσεις. Η ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου απέχει μόλις μία ώρα οδικώς και η διαδρομή, στη βόρεια ακτογραμμή του Κορινθιακού Κόλπου, κινείται συνεχώς δίπλα στη θάλασσα. Είναι επίσης ευκαιρία να απολαύσετε την άνοιξη στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας: την Άνω Χώρα με τους πολλούς ξενώνες και τις ταβέρνες, τον Πλάτανο με τη μεγάλη πλατεία, την Ελατού σε υψόμετρο 1.000 μ., με τα αξιόλογα δασικά μονοπάτια. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για πεζοπορία είναι το μονοπάτι που οδηγεί από την Ελατού στην Κάτω Χώρα, συνολικού μήκους 6,2 χλμ. Ωραία διαδρομή είναι και το Μονοπάτι των Ελαφιών, κοντά στην Άνω Χώρα, μήκους 9 χλμ.

Το άγαλμα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες υπενθυμίζει ότι ο Ισπανός συγγραφέας έλαβε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. © SHUTTERSTOCK

πηγή