Ο καύσωνας υπενθύμισε στη Μεσόγειο την ανάγκη της για στροφή στον αειφόρο τουρισμό…

Την ώρα που οι Μεσογειακοί προορισμοί συνεχίζουν να πλήττονται από ένα από τα ισχυρότερα κύματα καύσωνα των τελευταίων ετών, οι πρωτοβουλίες για να τοποθετηθεί η αειφορία στο επίκεντρο κάθε πλευράς του τουρισμού κρίνονται σημαντικότερες απο ποτέ.

Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία σημείωσαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου τις τελευταίες εβδομάδες και τοποθετήθηκαν σε κατάσταση κινδύνουν εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών οι οποίες ευθύνονται και για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει η διευθύντρια του ΕΟΤ Ην. Βασιλείου, κ. Ελένη Σκαρβέλη, η κλιματική αλλαγή δεν είναι μύθος, αλλά μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που χτυπάει την πόρτα μας, και γι’ αυτό, όπως τόνισε, στην περιοχή της Μεσογείου χρειάζεται να εφαρμόσουμε αειφόρες λύσεις σε κάθε πλευρά του τουρισμού.

Σύμφωνα με την κ. Σκαρβέλη, η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στον βιώσιμο τουρισμό μέσα από την πλατφόρμα Sustainable Greece, η οποία παρουσιάζει ένα εύρος πράσινων πρωτοβουλιών, καθώς και διακοπές και εμπειρίες, και έχει σχεδιαστεί ώστε να εμπνέει τα ταξίδια στη χώρα «με έναν τρόπο που ωφελεί και αναβαθμίζει τις τοπικές κοινωνίες και της φυσική ομορφιά».

Η σημερινή πρόκληση ας πυροδοτήσει τη συλλογική αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε και να διασώσουμε τη φύση και να διασφαλίσουμε τη ζωντάνια των επόμενων γενεών, επισήμανε.

Οι συζητήσεις περί αναγκαιότητας του αειφόρου τουρισμού διεξάγονται και στον Ισπανικό τουρισμό. Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Ισπανικού Τουρισμού στο Ην. Βασίλειο, Manuel Butler, η τουριστική επιτροπή έχει μεταφέρει την προσοχή της στο να ενθαρρύνει τους τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα σε περιόδους εκτός υψηλής σεζόν.

Τείνουμε να στρέφουμε την προσοχή της στρατηγικής μάρκετινγκ στις περιόδους χαμηλής σεζόν και τις περιόδους shoulder, παρά στην υψηλή σεζόν του καλοκαιριού, υπογράμμισε και τόνισε ότι αυτό δεν συνδέεται με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά με την ανάγκη κατανομής των τουριστικών αφίξεων καθόλη τη διάρκεια του έτους, κάτι που βοηθά την αειφορία από την άποψη του τουρισμού.

Στο πλαίσιο της ώθησης στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού, η τουριστική αρχή λάνσαρε πρωτοβουλίες στις οποίες περιλαμβάνεται ένας νέο κόμβος αειφορίας που έχει στόχο να παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες της χώρας στον αειφόρο τουρισμό. Άλλες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την καθιέρωση της πρώτης Ημέρας Αειφορίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει δεσμεύσει 3,4 δισ. ευρώ στον μετασχηματισμό του κλάδου ώστε να στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες και τους προορισμούς με αειφόρες πρωτοβουλίες.

Στην Ιταλία, η Εθνική Επιτροπή Τουρισμού της χώρας επισημαίνει ότι το φθινόπωρο έχει γίνει πλέον η περίοδος με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, έπειτα από προσπάθειες για την τουριστική προώθηση της χώρας σε περιόδους εκτός σεζόν.

Οι υποδομές και τα ξενοδοχεία για διακοπές ήλιου-θάλασσας παραμένουν πλέον ανοικτά για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει τις αρχές του Νοεμβρίου στο νότιο τμήμα της χώρας, ανέφερε ο επικεφαλής της τουριστικής επιτροπής στο Ην. Βασίλειο, Flavio Zappacosta.

Άλλες πρωτοβουλίες στον αειφόρο τουρισμό είναι η ενίσχυση του τουρισμού σε λιγότερο γνωστούς και λιγότερο επισκέψιμους προορισμούς, και η ενθάρρυνση της χρήσης άλλων μέσων μεταφοράς στα ταξίδια όπως τα τρένα υψηλών ταχυτήτων, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις αερομεταφορές.

Ο κ. Zappacosta πρόσθεσε ότι η προώθηση των ταξιδιών καθόλη τη διάρκεια του έτους και σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς δεν βοηθά απλώς το περιβάλλον αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα και τη διάχυση των τουριστικών εσόδων σε διαφορετικά μέρη της Ιταλίας.

Κείμενο: Χριστίνα Λαϊνοπούλου

πηγή