To πρώτο αναγνωρισμένο διεθνές πάρκο σκοτεινού τουρισμού στην Κεφαλονιά

Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου στην Κεφαλονιά ανακηρύχθηκε το πρώτο Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού που πιστοποιήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Σκοτεινών Ουρανών των Η.Π.Α.

Η διαχείρισή του γίνεται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Διαθέτει εξαιρετική ή/και διακεκριμένη ποιότητα νυχτερινού ουρανού και ένα νυχτερινό περιβάλλον που προστατεύεται ειδικά για την επιστημονική, φυσική, εκπαιδευτική, πολιτιστική κληρονομιά και την αναψυχή.

Αποτελεί τόπο προορισμού για πολλούς επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν την πλούσια βιοποικιλότητα και το φυσικό τοπίο και να κάνουν πεζοπορία στα μονοπάτια του.

Ιδιαίτερα δημοφιλής ο τουρισμός σκοτεινού ουρανού

Καθώς η φωτορύπανση αυξάνεται, ο τουρισμός του σκοτεινού ουρανού γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Ο υπερβολικός τεχνητός φωτισμός των αστικών περιοχών όχι μόνο εμποδίζει την θέαση του έναστρου νυχτερινού ουρανού αλλά έχει επίσης επιζήμιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.

Ωστόσο, αυτή η αυξανόμενη ανησυχία έχει προκαλέσει μια μοναδική μορφή τουρισμού, γνωστή ως τουρισμός σκοτεινού ουρανού, όπου οι ταξιδιώτες αναζητούν προορισμούς με ελάχιστη φωτορύπανση για να ζήσουν την εκπληκτική ομορφιά του νυχτερινού ουρανού.

Η λάμψη από τις πόλεις συσκοτίζει το φυσικό σκοτάδι της νύχτας και διαταράσσει τη λεπτή ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο ουρανός γίνεται πιο φωτεινό κατά περίπου 10% κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου οι περιοχές όπου οι άνθρωποι μπορούν να δουν 250 φωτεινότερα αστέρια τώρα το πολύ να δουν 100, σύμφωνα με την έκθεση SCMP.

Ο τουρισμός σκοτεινού ουρανού έχει γίνει δημοφιλής σε μέρη του κόσμου, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

πηγή