Ο δρόμος που ενώνει 44 νησιά – Μια απίθανη διαδρομή

Μαγική χαρακτηρίζουν την εμπειρία που βιώνουν όσοι επισκέπτονται τον υπερθαλάσσιο αυτοκινητόδρομο που ενώνει δεκάδες απαράμιλλης ομορφιάς νησιά.

Με τη θερμή επέλαση να βρίσκεται προ των πυλών και τον υδράργυρο να είναι έτοιμος να εκτοξευτεί στους 43 βαθμούς, όλοι μας «καιγόμαστε» για αποδράσεις από το καζάνι των πόλεων και εκδρομές σε παραθαλάσσιους παραδείσους.

Πιστός συνοδοιπόρος μας το αυτοκίνητό μας, το οποίο άρει τους όποιους περιορισμούς στις μετακινήσεις μας, χαρίζοντάς μας την ελευθερία να επισκεφτούμε το μέρος θέλουμε, τη στιγμή που θέλουμε.

Ως κάτοικοι Ελλάδας, η λίστα των επιλογών είναι πραγματικά ατελείωτη, μιας και η χώρα μας βρίθει από μεθυστικής ομορφιάς μέρη που είναι προσβάσιμα δια ξηράς.

Αξέχαστες εμπειρίες, ωστόσο, υπόσχονται να μας χαρίσουν και κάποιες εκτός Ελλάδας διαδρομές, με ενδεικτική μία στις ΗΠΑ που διατρέχει κοραλλιογενή νησιά, διασκορπισμένα στα ανοικτά της νότιας ακτής της Φλόριντα. Πρόκειται για τα νησάκια Florida Keys που αποτελούν πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες τουρίστες.

Η πρόσβαση στους παραδείσους γίνεται μέσω ενός αυτοκινητοδρόμου, τον λεγόμενο “Overseas Highway” που έχει μήκος περίπου 200 χλμ. και εκτείνεται από το νότιο άκρο της Φλόριντα σε 44 τροπικά νησιά, με τερματικό προορισμό το Key West.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτή τη μοναδική διαδρομή αναφέρουν ότι αποκόμισαν την αίσθηση ότι επέπλεαν πάνω σε ένα περιδέραιο από εντυπωσιακά μαγκρόβια δάση και ασύγκριτης ομορφιάς αμμονησίδες.

Προτού κατασκευαστεί “Overeas Highway”, για την ενοποίηση των νησιών φρόντιζε ένας σιδηρόδρομος, ο Over-Sea Railroad, ένας υπερθαλάσσιος σιδηρόδρομος που συγκαταλέγεται στα πιο φιλόδοξα μηχανικά επιτεύγματα που αποτέλεσαν πρωτοβουλία ενός ιδιώτη, μιας και απαιτήθηκε πλήθος μηχανικών καινοτομιών αλλά και η διάθεση τεράστιων χρηματικών πόρων.

Το όραμα του σιδηρόδρομου άνηκε στον Henry Morrison Flagler, γνωστός ως «ο Πατέρας της σύγχρονης Φλόριντα».

Ο Over-Sea Railroad ολοκληρώθηκε το 1912 και αμέσως τιτλοφορήθηκε «το 8ο θαύμα του κόσμου». Η λειτουργία του, σιδηροδρόμου, ωστόσο, τερματίστηκε το 1935 όταν ένας φονικός τυφώνας σάρωσε πολλά χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών.

Αντί να ξαναχτιστεί, ο σιδηρόδρομος μετενσαρκώθηκε σε αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη νέα αγάπη των Αμερικανών για τα αυτοκίνητα.

Το 1938, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε να κατασκευάσει έναν από τους μεγαλύτερους υπερθαλάσσιους δρόμους στον κόσμο, βασιζόμενη στις φαινομενικά άφθαρτες γέφυρες του Flagler, οι οποίες μπορούσαν να αντέξουν ανέμους ταχύτητας 322 χλμ./ώρα.

Πάνω από τις ράγες τα συνεργεία έστρωσαν άσφαλτο η οποία μεταμόρφωσε τον σιδηρόδρομο σε έναν συναρπαστικό αυτοκινητόδρομο που κατέστηκε τα Florida Keys σε έναν ακμάζοντα τουριστικό προορισμό.

Για όσους αποφασίσουν να περάσουν τις διακοπές τους στα Florida Keys, η πρώτη στάση πρέπει να είναι το Key Largo, μόλις 24 χλμ. από το Μαϊάμι. Το χαρακτηρίζουν ως πρωτεύουσα των καταδύσεων, ενώ εκεί βρίσκεται το ναυάγιο του Spiegel Grove, ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, 155 μέτρων, που βυθίστηκε το 2002 και τώρα βρίσκεται στα 39 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα σε χρωματιστά ψάρια και κοράλλια. Μόλις μισή ώρα από το Key Largo βρίσκεται το Islamorada, μια αλυσίδα 6 νησιών, με μεγάλη αλιευτική δραστηριότητα και μοναδική κουζίνα.

Στη μέση των Florida Keys βρίσκεται το νησί Marathon που είναι ιδανικό για οικογένειας οι οποίες θέλουν να απολαύσουν καλό φαγητό και να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.

Τέλος… απαγορεύεται να μην επισκεφτούν το Key West, τον πιο δημοφιλή προορισμό των Florida Keys, στον οποίο θα συναντήσουν εντυπωσιακά κτήρια μεγάλης ιστορικής σημασίας και ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να ξεδώσουν στα δεκάδες νυχτερινά μαγαζιά.

Το νησί αυτό έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες από όλον τον κόσμο που τον επιλέγουν για τις διακοπές-αλλά και το γάμο- των ονείρων τους.

πηγή