Επτάνησα : Ένας επίγειος παράδεισος

Τα Επτάνησα αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα μέρη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Έχουν κάτι που με την πρώτη ματιά σου δίνουν έναν αριστοκρατικό αέρα και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Μπορεί να λέγονται Επτάνησα, ωστόσο το νησιωτικό σύμπλεγμα περιλαμβάνει 30 νησιά, τα όποια τα μισά είναι κατοικήσιμα και τα άλλα μισά όχι, αλλά τα κύρια είναι επτά εξού και το όνομά τους. Διακοπές στα νησιά του Ιονίου σημαίνει μπάνιο σε μοναδικές παραλίες, απίστευτες γεύσεις από τα τοπικά πιάτα και πολλή μουσική. Πάμε να γνωρίσουμε τα Επτάνησα που αποτελούν έναν επίγειο παράδεισο στην καρδιά του Ιονίου.

Κεφαλονιά
Η Κεφαλονιά αποτελεί την αρχόντισσα στα Επτάνησα  και το μεγαλύτερο νησί σε έκταση. Χαρακτηρίζεται από σμαραγδένια νερά δίπλα σε κατάφυτα τοπία, με παράλιες παγκοσμίως αναγνωρισμένες ως τις πιο όμορφες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραλία της Μύρτος και την παραλία Ξι με την χαρακτηριστική κόκκινη άμμο και τα αργιλώδη βράχια. Στην παραλία Ξι μπορείς να κάνεις και δωρεάν σπα με τον γκρίζο άργιλο. Αν βρεθείς στην Κεφαλονιά δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς το σπήλαιο Δρογκαράτη και την λιμνοσπηλιά Μελισσάνη. Το σπήλαιο του Δρογκαράτη θεωρείται από τα πιο ιδανικά σπήλαια στον κόσμο για σπηλαιοθεραπεία. Στα Επτάνησα έκτος από φυσική ομορφιά ξέρεις ότι θα δοκιμάσεις και μια εξαιρετική κουζίνα και συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά δεν πρέπει να χάσεις την απίστευτη μπακαλιαρόπιτα, τα τσιγαρίδια και τις μάντολες. Στην Κεφαλονιά γυρίστηκε και μια από τις πιο γνωστές ταινίες «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» με πρωταγωνιστές τον Νικόλας Κέιτζ και την Πενέλοπε Κρουζ.

Κέρκυρα
Η Κέρκυρα αποτελεί την μάγισσα των Επτανήσων, αφού μόλις πατήσεις το πόδι σου στο νησί μαγεύεσαι από την απέραντη ομορφιά. Η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική στα κτήριά της σου δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στην Βενετία, αλλά ουσιαστικά βρίσκεσαι σε ένα από τα ομορφότερα νησιά στην Ελλάδα στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας πολύ κοντά στις ακτές της Ηπείρου. Οι παραλίες της είναι αμμώδεις με χαρακτηριστικό τα ρηχά νερά. Μία από τις πιο γνωστές τοποθεσίες της Κέρκυρας είναι το Κανόνι , το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σημείο κατατεθέν του νησιού το Ποντικονήσι. Το χιλιοτραγουδισμένο Ποντικονήσι είναι από τα κορυφαία μέρη στο νησί που επιβάλλεται να επισκεφτείς με το βυζαντινό εκκλησάκι του Παντοκράτορα και τη γραφική εκκλησία της Βλαχέρνας που συνδέεται με την ξηρά με ένα στενό μονοπάτι. Φυσικά δεν γίνεται να πας στην Κέρκυρα και να μην επισκεφτείς την Παλαιοκαστρίτσα που όλοι αγαπήσαμε μέσα από την ταινία της κόμισσας της Κέρκυρας με την καλύτερο ξεναγό,  Ρένα Βλαχοπούλου.

Ζάκυνθος
Η Ζάκυνθος είναι το νησί με την πιο όμορφη παραλία στον κόσμο, το Ναυάγιο. Το Ναυάγιο κερδίζει τις εντυπώσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και λαμβάνει πάντα την πρώτη θέση με τα απέραντα ηλεκτρίκ νερά της. Στην Ζάκυνθο θα συναντήσεις όλες τις αποχρώσεις του μπλε και για να καταλάβεις τι εννοώ πρέπει να πας στις γαλάζιες Σπηλιές που βρίσκονται στα βόρεια του νησιού. Το Φιόρε του Λεβάντε, δηλαδή το λουλούδι της Ανατολής είναι ένας τόπος με βαθιά ιστορία και πολιτισμό που έζησε και ενέπνευσε τον εθνικό μας ποιητή, Διονύσιο Σολωμό. Στην Ζάκυνθο κάθε γωνιά θα σε φέρνει πιο κοντά στην ιστορία της επανάστασης του 1821 και θα σε κάνει να την αγαπήσεις με ένα μαγικό τρόπο. Μη ξεχάσεις να πάρεις μαντολάτο φεύγοντας, γιατί εκεί θα βρεις το καλύτερο.

Λευκάδα
Οι διακοπές στην Λευκάδα είναι σαν να βρίσκεσαι μέσα σε μια card postal. Μοναδικές παραλίες με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραλία Πόρτο κατσίκι,το Κάθισμα και τους Εγκρεμνούς. Η Λευκάδα είναι από τους πιο εύκολα προσβάσιμα νησιά των Επτανήσων, αφού μπορείς να περάσεις και οδικώς. Ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείς στη Λευκάδα είναι το μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Κύθηρα
Το νησί της Αφροδίτης ή αλλιώς τα Κύθηρα είναι το πιο απομακρυσμένο νησί των Επτανήσων και πολλοί πιστεύουν ότι δεν ανήκει σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα. Τα Κύθηρα είναι γεμάτα από φαράγγια, θαλάσσιες σπηλιές και καταρράκτες με τιρκουάζ νερά και με μια παράξενη ομορφιά σαν να βγήκε από το πιο όμορφο παραμύθι. Ο καταρράκτης της νεράιδας, το φαράγγι του Τσάκωνα και η παραλία Καλάδι είναι από τους χαρακτηριστικούς προορισμούς μόλις πατήσεις το πόδι σου στο νησί για να καταλάβεις γιατί είναι γνωστό ως το πιο παραμυθένιο νησί των Επτανήσων. Στα Κύθηρα εκτός από την απέραντη, εξαιρετική, φυσική ομορφιά θα βρεις και πεντανόστιμα παραδοσιακά προϊόντα όπως το βουτυροτσίκουδο, το τσιριγώτικο λουκάνικο και τις ροζέδες. Αν θέλεις να προμηθευτείς κάτι από τα παραπάνω τότε πρέπει να πας στο κυριακάτικο παζάρι στο χωριό Ποταμός, όπου θα βρεις παραγωγούς που πουλάνε τα προϊόντα τους.

Ιθάκη
Στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος έγραψε κάποτε ο Καβάφης. Η Ιθάκη είναι ένα νησί που ενέπνευσε πολλούς ποιητές και χρονολογείται από τα χρόνια της Οδύσσειας ως το Νησί του Οδυσσέα που πέρασε τα πάνδεινα προκειμένου να φτάσει. Η Ιθάκη εκτός από πηγή έμπνευσης πολλών ποιητών αποτελεί και τον ιδανικό προορισμό για να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις. Όμορφες παραλίες με ατελείωτο πράσινο, ησυχία και καλό φαγητό είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της ενώ ο κόσμος που κατοικεί εκεί είναι ιδιαίτερα φιλόξενος και πρόθυμος να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείς.

Παξοί
Οι Παξοί χαρακτηρίζονται από φινέτσα και είναι ο ορισμός του παράδεισου. Οι Παξοί είναι το μικρότερο νησί του Ιονίου με κοσμοπολίτικο αέρα και αρχοντική ομορφιά. Όπως όλα τα υπόλοιπα Νησιά των Επτανήσων οι Παξοί είναι γεμάτη με πλούσια βλάστηση με πολλά ελαιόδεντρα, πεύκα και κυπαρίσσια και μοναδικές παραλίες με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά. Όταν βρεθείς στους Παξούς ξέρεις ότι πρέπει να εξερευνήσεις τις αμέτρητες θαλάσσιες σπηλιές και τους όρμους. Ιδανικός προορισμός για οικογένειες αλλά και για ζευγάρια που πάνε ταξίδι του μέλιτος τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Οι Παξοί είναι πόλος έλξης των ευκατάστατων Ιταλών και παντού θα βλέπεις ιδιωτικά τζετ.

Αυτά ήταν τα επτά βασικά νησιά των Επτανήσων, εσύ όμως μπορείς να επισκεφθείς και τα υπόλοιπα 23 όπως τους Αντίπαξους, τα Αντικύθηρα, το Μαθράκι, το Μεγανήσι και την Καστό και σου υπόσχομαι ότι δεν θα χάσεις!

πηγή