«Κερκόπορτα» για την άλωση του «Κάστρου» Λευκάδας

Να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του παλιού οινοποιείου του ΤΑΟΛ στην εταιρεία NOTION ζητεί η «Πρωτοβουλία Διάσωσης του Κάστρου» Λευκάδας με αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία. ● Το ακίνητο εξακολουθεί να ανήκει στο Δημόσιο, αφού ουδέποτε είχε εξοφληθεί το τίμημα πώλησής του στον συνεταιρισμό οινοποιών, αναφέρουν σε έγγραφό τους.

Παρά το γεγονός ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου το θέμα που ξεσήκωσε από πέρσι το καλοκαίρι μεγάλο μέρος των κατοίκων της Λευκάδας, η αποτροπή ιδιωτικοποίησης της παραλίας του Κάστρου, διέφυγε από τα ραντάρ σχεδόν όλων των κομμάτων, το κίνημα που διαμορφώθηκε για την ελεύθερη πρόσβαση στην αγαπημένη παραλία των Λευκαδιτών επιμένει.

Οπως έχει επανειλημμένα γράψει η «Εφ.Συν.» (βλέπε μεταξύ άλλων στο φύλλο 4/11/2022 «Η Λευκάδα σώζει το Κάστρο της»), η εταιρεία NOTION, εκπροσωπούμενη νομικά από τον καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη, ο οποίος ενορχήστρωσε βιομηχανία προσφυγών και αγωγών φίμωσης πολιτών που αντιδρούσαν στα σχέδιά της, προωθούσε διπλή παρέμβαση στη βόρεια ακτή του νησιού: αφενός στην περιοχή του παλιού Τουριστικού Περιπτέρου και στην αμμουδιά των περίπου 8 στρεμμάτων που εκτείνεται μπροστά του, αφετέρου στο παλιό οινοποιείο του συνεταιρισμού ΤΑΟΛ, όπου πρόκειται να αναπτυχθεί μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Για τη Λευκάδα που βουλιάζει κάθε χρόνο από τουρισμό στις κορεσμένες περιοχές στη δυτική, νότια και ανατολική ακτογραμμή της, η διάσωση της λιγότερο δημοφιλούς αλλά αγαπημένης των ντόπιων βόρειας παραλίας είναι μια υπόθεση υπεράσπισης του δημόσιου χώρου από την τουριστική υπερανάπτυξη.

Το σχέδιο παραχώρησης του Τουριστικού Περιπτέρου και της παραλίας έχει προς το παρόν παγώσει, καθώς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας, έπειτα από την τεράστια πίεση που άσκησε το κίνημα των κατοίκων, έχει ανακαλέσει τη απόφαση για την παραχώρηση. Ωστόσο, η εταιρεία NOTION έχει πετύχει το δεύτερο σκέλος του σχεδίου της, με την αγορά του οινοποιείου του ΤΑΟΛ και του περιβάλλοντος χώρου του από τον συνεταιρισμό οινοποιών. Το Εφετείο Λευκάδας απέρριψε προσφυγή ομάδας αγροτών εναντίον της απόφασης του συνεταιρισμού να προχωρήσει στην πώληση του ιστορικού κτιρίου του ΤΑΟΛ κι έτσι ανάβει το πράσινο φως για την εγκατάσταση της ιδιωτικής εταιρείας στον χώρο, με σκοπό την μετατροπή του σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση της Περιοχής του Κάστρου, η οποία προεκλογικά είχε καλέσει κόμματα, υποψηφίους και τοπικές αρχές να δεσμευτούν στην προστασία της περιοχής και είχε καταθέσει προτάσεις αξιοποίησης του Τουριστικού Περιπτέρου και του ΤΑΟΛ από τον δήμο, εντόπισε ένα επιπλέον ισχυρό νομικό κώλυμα στην πώληση του παλιού οινοποιείο στη NOTION: το οικόπεδο των 13 στρεμμάτων δεν μπορεί να πωληθεί από τον συνεταιρισμό γιατί πιθανότατα δεν του ανήκει. Ανήκει ακόμη στο Δημόσιο. Με έγγραφο-αίτηση προς την Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας, που κοινοποιείται στα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, την Περιφέρεια Ιονίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η «Πρωτοβουλία» καλεί να διερευνηθεί το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου του ΤΑΟΛ. Κι αυτό γιατί:

● Το ακίνητο δεν παραχωρήθηκε δωρεάν από το Ελληνικό Δημόσιο (τότε Βασίλειο της Ελλάδας) στην «Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Λευκάδας», αλλά πωλήθηκε έναντι τιμήματος 14.000.000 δρχ. δυνάμει της υπ’ αριθμ. 39036/25-07-1949 απόφασης του τότε υπουργείου Οικονομικών, η οποία τιτλοφορείται ρητά ως «πωλητήριο».

● Βάσει έρευνας φαίνεται ότι ο συνεταιρισμός ουδέποτε εξόφλησε το τίμημα της αγοράς του ακινήτου, αλλά οφείλει ακόμη υπόλοιπο συνολικού ύψους 9.334.000 δρχ.

● Επομένως, η μη εξόφληση του τιμήματος λειτουργεί ως διαλυτική αίρεση για τη μεταβίβαση του ακινήτου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ δεν νοείται χρησικτησία επί ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο υφίσταται και οικονομική ζημία (ανεξαρτήτως μεγέθους), μιας και λαμβάνει χώρα προδικασία πώλησης (προσύμφωνο) ερήμην του.

Η Πρωτοβουλία ζητεί λοιπόν, αφού διερευνηθεί το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΤΑΟΛ, να παρέμβει η Κτηματική Υπηρεσία στην εν εξελίξει διαδικασία της αγοραπωλησίας, πρακτικά να τη ματαιώσει. Το «Κάστρο» μπορεί προς το παρόν να έχει αποφύγει την «άλωση», αλλά το παλιό οινοποιείο το ΤΑΟΛ ίσως αποδειχτεί η «κερκόπορτά» του.

Κείμενο: Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Πηγή