Το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) στη Λευκάδα – Πρόγραμμα

Τρίτη 20 Ιουνίου   Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός», 21:30

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ | «Ελβίρα ντε Ιδάλγο, αποκαθιστώντας μια ντίβα». Ένα ντοκιμαντέρ της Βίκυ Καλάβια

Η Ελβίρα ντε Ιδάλγο είναι γνωστή ως δασκάλα και πυγμαλίων της Μαρία Κάλλας, αλλά ελάχιστα αναγνωρισμένη για τις εξαιρετικές της ικανότητες στο τραγούδι (σοπράνο κολορατούρα) και την επιτυχημένη σκηνική της παρουσία στην όπερα. Εκείνη, που γύρισε όλο τον κόσμο και ένιωθε πάντα περήφανη να ερμηνεύει στις παραστάσεις της το τραγούδι «De España vengo» («Έρχομαι από την Ισπανία…»), έχει, αντιθέτως, ξεχαστεί από τη χώρα της. Γι’ αυτό και αυτό το ντοκιμαντέρ, το «Ελβίρα ντε Ιδάλγο, αποκαθιστώντας μια ντίβα», θέλει να σώσει το όνομά της από την ανωνυμία και να την ανεβάσει στο επίπεδο που της αντιστοιχεί: στο πάνθεον με τις ντίβες της όπερας.

Σενάριο και σκηνοθεσία: Βίκυ Καλάβια | Έτος: 2021 | Χώρα: Ισπανία | Διάρκεια: 55 λεπτά | Φωτογραφία: Φερνάντο Μεδέλ, Κάρλος Ναβάρο | Μοντάζ: Άλβαρο Μαθαράσα | Παίζουν: Λόλα Κάμπος, Αντόν Κάστρο, Άνα Φάου, Πιλάρ Γαγίφα Σάλα, Θοΐλα Μαρτίνες, Ελβίρα Σάλα Ροντρίγκεθ, Πλάθιδο Σεράνο, Μανουέλ Σιουράνα, Χουάν Βιαγιάμπα.

* Στα ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας.

Τετάρτη 21 Ιουνίου Κήπος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, 19:30

ΣΥΖΗΤΗΣΗ| «Το ελληνικό στοιχείο στο ποιητικό έργο της Αουρόρα Λούκε»

Τα έργα της Ισπανίδας ποιήτριας Αουρόρα Λούκε (Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2022) είναι έντονα επηρεασμένα από τον ελληνικό πολιτισμό όσον αφορά στη θεματολογία και την αισθητική, την έκφραση και την ευαισθησία τους, από το πρώτο της βιβλίο («Hiperiónida») μέχρι και το τελευταίο που εκδόθηκε («Homérica»), περνώντας από τα «Σύντροφοι του Ίκαρου» και «Ο μεσημεριανός ύπνος του Επίκουρου». Καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών, έχει μεταφράσει στα ισπανικά Σαπφώ, Μελέαγρο και πολλούς άλλους ποιητές της Αρχαιότητας ενώ τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Η μυθολογία και η φιλοσοφία των αρχαίων χρόνων συνδυάζονται στους στίχους της με τα τοπία της Ελλάδας για να διαμορφώσουν ένα σύγχρονο έργο με κοινωνικό προβληματισμό, που παίρνει αποστάσεις από την απλοϊκή αρχαιολατρία και δημιουργεί ένα ζωντανό κι ελκυστικό φαντασιακό. Για τον σκοπό αυτό, ο Έλληνας ποιητής Ιωάννης Ανυφαντής και ο Διδάκτωρ- ερευνητής της ισπανικής φιλολογίας-κριτικός λογοτεχνίας, Κοσμάς Κοψάρης. θα συζητήσουν μαζί της για να γνωρίσουμε καλύτερα το, τόσο παρόν στο έργο της, πάθος της για την Ελλάδα.

* Στα ισπανικά και στα ελληνικά

Ακολουθεί ρεσιτάλ με έργα για όμποε και πιάνο, με την Ισιδώρα Κοψιδά, κλασική ομποΐστρια γεννημένη στη Λευκάδα και τον Μάριο Καζά, κλασικό πιανίστα από την Αθήνα.

Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española, της Ισπανικής Πρεσβείας, του Ινστιτούτου Θερβάντες, της Σχολής Αbanico, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας.

Πέμπτη 22 Ιουνίου  Κήπος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας, 19:30

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | «Ο Τονγκολέλε δεν ήξερε να χορεύει», του Σέρχιο Ραμίρες

Ο Σέρχιο Ραμίρες είναι ο νικητής του Βραβείου Θερβάντες 2017, του Βραβείου Μυθιστορήματος Alfaguara και του Λατινοαμερικάνικου Βραβείου Μυθιστορήματος José María Arguedas. Ανήκει στη γενιά των Λατινοαμερικανών συγγραφέων μετά το boom. Στο μυθιστόρημά του «Ο Τονγκολέλε δεν ήξερε να χορεύει», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση Μαρίας Παλαιολόγου, περιγράφει τη Νικαράγουα του 2018 όταν η χώρα συγκλονίστηκε από μια μαζική φοιτητική εξέγερση. Με αφορμή αυτή τη διαμαρτυρία και τη βίαιη καταστολή της από την αστυνομία και τους παραστρατιωτικούς –η οποία είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες-, ο Σέρχιο Ραμίρες, στο πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά, στήνει αριστοτεχνικά μια πολιτική νουάρ μυθοπλασία με κεντρικό άξονα την πτώση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Αναστάσιο Πράδο, γνωστού ως «Τονγκολέλε».

Ο Νικαραγουανός συγγραφέας συνομιλεί με τον Πάνο Σκληρό-πρώην Δήμαρχο Λευκάδας ,  τη Ναταλία Κατηφόρη- Θεατρολόγο και Σύμβουλο Επικοινωνίας και τον Ροβέρτο Γαλάνη-Οικονομολόγο

Διερμηνεία: ο διδάκτωρ- ερευνητής της Ισπανικής Φιλολογίας-κριτικός λογοτεχνίας Κοσμάς Κοψάρης.

* Στα ισπανικά και στα ελληνικά

Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española, της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, των Εκδόσεων Ίκαρος, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας.

XV Festival LEA