Το βιβλιοπωλείο στη μέση του πουθενά

Το Milestone είναι ίσως το πιο απομακρυσμένο βιβλιοπωλείο του κόσμου: βρίσκεται στη μέση του πουθενά, στην κορυφή ενός βουνού σε χωριό της επαρχίας Τζεϊτζάνγκ (Zhejiang) στην Κίνα. Κι όμως, ο δημιουργός του, ο ποιητής Jiang Libo, είναι αισιόδοξος ότι η περιέργεια και η φιλαναγνωσία θα φέρει αρκετούς επισκέπτες στο κατάστημά του, όπου διατίθενται περίπου 7.000 βιβλία.

«Πριν χτιστεί το βιβλιοπωλείο μου, το πλησιέστερο βιβλιοπωλείο ή βιβλιοθήκη σε αυτό το χωριό ήταν σε μια πόλη σε απόσταση 30 χιλιομέτρων. Διαπίστωσα ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι διαβάζουν βιβλία και τα βιβλιοπωλεία γενικά υποφέρουν. Ωστόσο, λειτούργησα ενάντια σε αυτό, ανοίγοντας ένα βιβλιοπωλείο σε ένα μέρος με ελάχιστους αναγνώστες», δήλωσε στη South China Morning Post ο Jiang Libo, εξηγώντας το σκεπτικό του: «Όταν οι κάτοικοι του χωριού δεν έχουν τι να κάνουν ή όταν τα παιδιά έχουν διακοπές, μπορούν να έρθουν να διαβάσουν βιβλία. Δεν είναι θαυμάσιο;»

Όσο για το αν η απομακρυσμένη τοποθεσία αποτελεί πρόβλημα για πιθανούς επισκέπτες, ο ίδιος σχολίασε: «Οι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν τα βιβλία θα έρθουν, όπου κι αν είναι το βιβλιοπωλείο».

πηγή