Μωβ κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και στη Λευκάδα!

Κείμενο: Δημήτρης Βεργίνης

Πριν μερικούς μήνες, γράφαμε από εδώ για τους κάδους ανακύκλωσης ιματισμού που τοποθετήθηκαν στην Πρέβεζα και κάναμε την ευχή να τους δούμε και στη Λευκάδα, καθώς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η ύπαρξή τους κι η επιδίωξη κάθε δημοτικής αρχής να τους έχει στον δήμο της.

Εν τέλει, σαν και η ευχή μας να εισακούστηκε, ο Δήμος Λευκάδος έβγαλε δελτίο τύπου με το οποίο μας πληροφορεί ότι “ο Δήμος Λευκάδας θα προχωρήσει σε σύναψη συμφωνητικού συνεργασίας με την East-West Greece, για την διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, στο πλαίσιο της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στον δήμο μας.

Με αυτό το πρόγραμμα οι κάτοικοι του Δήμου Λευκάδας καθώς και οι επισκέπτες θα μπορούν να εναποθέτουν στους μωβ κάδους ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη (μαξιλάρια, σεντόνια κ.λπ.), παιδικά παιχνίδια, κουρτίνες, κουβέρτες, καθώς και αξεσουάρ (τσάντες, ζώνες κ.λπ.), που δεν χρειάζονται.

Από αυτή μας τη δράση προκύπτουν άμεσα και έμμεσα οφέλη για το δήμο και τους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα:

α) Σημαντική δημόσια ωφέλεια περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αφού τα συλλεχθέντα είδη αποτρέπονται από το ρεύμα των αστικών αποβλήτων, με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικονομικό κόστος διαχείρισης.

β) Άμεση οικονομική ωφέλεια από την εξοικονόμηση των αναλογούντων ποσών περιβαλλοντικής εισφοράς για τις ποσότητες ανακυκλούμενων, ανακτωμένων και επαναχρησιμοποιημένων πλέον ενδυμάτων και υποδημάτων.

γ) Έμμεσο κοινωνικό όφελος από την εκπαίδευση των πολιτών του δήμου σε δράσεις και πολιτικές περιβαλλοντικού σεβασμού, κοινωνικής ευθύνης, αειφορίας και πράσινης οικονομίας.

Αρχικά θα τοποθετηθούν 30 μωβ κάδοι στις κάτωθι κοινότητες και περιοχές του δήμου: Λευκάδα (12), Απόπλαινα (2), Καρυώτες (2), Κατούνα (2), Νυδρί (2), Λυγιά (2), Νικιάνα (2), Σφακιώτες (2), Καρυά (2), Βασιλική (2). Μακροπρόθεσμα, και εφόσον παραστεί ανάγκη, θα τοποθετηθούν επιπλέον κάδοι σε σημεία που θα υποδείξει ο δήμος.”

Βλέποντας ωστόσο τις κοινότητες που θα τοποθετηθούν καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλές ακόμη (και μερικές από αυτές πολυπληθείς) στις οποίες θα πρέπει να τοποθετηθούν μωβ κάδοι. Όπως και να ‘χει, η αρχή γίνεται κι αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα έστω και καθυστερημένο.