Έτσι θα είναι τα ταξίδια το 2040 | Διαστημικές διακοπές, σαφάρι στις πόλεις, face check in και room service με… drone

Το πώς θα είναι οι διακοπές το 2040 παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, παρουσιάζοντας μερικές από τις πιο καινοτόμες εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον τρόπο που θα ταξιδεύουμε αλλά και θα βιώνουμε τις διακοπές σε μια εικοσαετία.

Δείτε τις 10 τάσεις οι οποίες θα επικρατήσουν το 2040…

-Πακέτα διακοπών στη Σαουδική Αραβία

Σε 20 χρόνια, οι προορισμοί που αυτή τη στιγμή είναι ανερχόμενοι θα αποτελέσουν τους δημοφιλέστερους στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Η Σαουδική Αραβία, η οποία σκοπεύει να δαπανήσει 1 τρισ. δολάρια για την προσέλκυση 100 εκατ. τουριστών ετησίως μέχρι το 2030, αναμένεται να γίνει το νέο Ντουμπάι, αλλά με περισσότερο πολιτισμό και ιστορία.

Ήδη ορισμένες μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων ανοίγουν τις μονάδες τους στην περιοχή, όπως η Nobu, η οποία ανήκει, μεταξύ άλλων, και στον διάσημο ηθοποιό του Χόλιγουντ, Ρόμπερτ Ντενίρο, και μετά από ξενοδοχεία της στην Ίμπιζα, στο Μαλιμπού και στη Σαντορίνη, φέτος άνοιξε νέο στο Ριάντ.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της για μεγάλης κλίμακας επέκταση του αεροδρομίου του Ριάντ με ορίζοντα το 2030.

-Τάση να κάνουμε καλό στον πλανήτη κατά τη διάρκεια των διακοπών

Οι τουρίστες τείνουν πλέον να προτιμούν υπηρεσίες στα ταξίδια που αντισταθμίζουν τις εκπομπές άνθρακα, προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο μέλλον όμως, στο Svart Hotel της Νορβηγίας, το οποίο θα ανοίξει το 2023, θα προσφέρεται φιλοξενία που θα βασίζεται αποκλειστικά στην ηλικιακή ενέργεια ενώ το φαγητό θα προέρχεται από αειφόρα καλλιέργεια.

Στόχος είναι η διαμονή των επισκεπτών να μην επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον, δηλαδή να γίνεται με ακόμη πιο αειφόρο τρόπο σε σχέση με την καθημερινότητα στο σπίτι.

Χάρη στις καινοτομίες στον κατασκευαστικό τομέα, αυτού του είδους το ξενοδοχείο μπορεί να αποτελεί τον κανόνα το 2040, ενώ ακόμη και οικονομικότερες αλυσίδες ξενοδοχείων αναζητούν ριζοσπαστικούς τρόπους ώστε να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά.

-Διακοπές στο metaverse

Ξεχάστε τα βιβλία και τα ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή. Στο μέλλον τα εικονικά ταξίδια θα γίνονται μέσα από το παράλληλο σύμπαν του metaverse.

Τον Ιούνιο του 2022, το Pew Research Center και το Imagining the Internet Center του Πανεπιστημίου Elon αποκάλυψαν ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες θα απολαμβάνουμε «ταξίδια σε εξωτικές και διασκεδαστικές τοποθεσίες (π.χ. αρχαιολογικές ανασκαφές, βουνοκορφές, παραλίες, μουσεία, μακρινούς γαλαξίες και άλλα μέρη») μέσα από ένα ψηφιακό αντίγραφο του πραγματικού κόσμου μέχρι το 2040.

Πολλοί προορισμοί θα υιοθετήσουν την επαυξημένη πραγματικότητα (AR). Με τα κινητά τηλέφωνα οι τουρίστες μπορούν ήδη να αξιοποιήσουν διαδραστικές εμπειρίες μέσω της τεχνολογίας, όπως περιηγήσεις σε μουσεία ή πόλεις. Το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση γυαλιών τα οποία θα προσθέτουν στρώματα εμπειριών (όπως εγκαταστάσεις τέχνης ή εικονικούς κήπους) σε γειτονιές και αξιοθέατα.

-Ταξίδια στη διάστημα

Οι πρώτες επιδρομές στον διαστημικό τουρισμό ήταν δαπανηρές και ελιτίστικες. Ο Sir Richard Branson προχώρησε την ιδέα με τη Virgin Galactic το 2021 και το Blue Origin του Jeff Bezos δέχεται πλέον επιβάτες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά μεταξύ του ενός και 28 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα εισιτήριο ή είναι διάσημες προσωπικότητες. Μέχρι το 2040, ωστόσο, μια εβδομάδα σε ένα διαστημικό ξενοδοχείο θα μπορούσε να κοστίζει μόλις 10.000 ευρώ.

Η τάση για μαζικό διαστημικό τουρισμό υπάρχει. Πέρυσι, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς διαπίστωσε ότι το 49% από αυτούς είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε τροχιά γύρω από τη Γη εάν τους δινόταν η ευκαιρία.

Στο πλαίσιο αυτό, δύο διαστημικά ξενοδοχεία από την Orbital Assembly Corporation με έδρα τις ΗΠΑ έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, με τεχνητή βαρύτητα.

-Σαφάρι στη… Βρετανία

Από την ασφάλεια του ηλεκτρικού σας οχήματος, θα μπορείτε να θαυμάσετε την άγρια ​​ζωή. Εισπνεύστε και μπορείτε να μυρίσετε το δάσος τριγύρω. Μπορεί να πετύχετε το ηλιοβασίλεμα με τους συνταξιδιώτες σας που κάνουν σαφάρι πριν επιστρέψετε στην πολυτελή σκηνή σας για διανυκτέρευση. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται καν να φύγετε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, αλλά οι κάστορες έχουν ήδη επανεισαχθεί στη Βρετανία αιώνες αφότου εξαφανίστηκαν, οι αγριόγατες περιφέρονται στα δάση της Σκωτίας και οι οικολόγοι ζητούν την επιστροφή περισσότερων ιθαγενών ειδών.

Με περισσότερους από τους μισούς τουριστικούς πράκτορες της Ευρώπης να πωλούν διακοπές για παρατήρηση της άγριας ζωής, η ευκαιρία να εντοπίσετε άγρια πλάσματα στη Βρετανία θα μπορούσε να φέρει έσοδα στην τουριστική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες επί του παρόντος, μπορείτε ήδη να κάνετε σαφάρι στη Σκωτία με την Rewilding Europe Travel, θαυμάζοντας κόκκινους σκίουρους, ελάφια και αετούς μέσα και γύρω από τα Affric Highlands.

– Απολαμβάνοντας τη φύση… στην πόλη

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo ετοιμάζεται να κάνει την πόλη την πιο πράσινη στην Ευρώπη έως το 2030, δημιουργώντας πάρκα στις όχθες του Σηκουάνα, δάση γύρω από τα σημαντικότερα ορόσημα, δαπανώντας 250 εκατομμύρια ευρώ για τη μετατροπή των Ηλυσίων Πεδίων σε έναν «εξαιρετικό κήπο».

Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη (ήδη μια από τις πιο κατάφυτες πόλεις στον κόσμο) θα γίνει πολύ πιο πράσινη μέχρι το 2030, καθώς σχεδιάζει να έχει φυτέψει ένα εκατομμύριο περισσότερα δέντρα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ήδη γεμάτες πανίδα πόλεις που σχεδιάζουν να αυξήσουν τη βλάστησή τους μέχρι το 2040: Φέτος το Ντουμπάι παρουσίασε ένα σχέδιο διπλασιασμού των πάρκων και των χώρων αναψυχής του στα επόμενα 18 χρόνια, με το 60% του Εμιράτου να χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο. Υπάρχουν επίσης σχέδια ώστε να γίνει πιο βατή πόλη για περπάτημα και ποδηλασία, καθώς και για αύξηση της δημόσιας πρόσβασης στις παραλίες κατά 400%.

-Απογείωση με υδρογόνο

Η EasyJet ελπίζει να πετά με αεροσκάφη που θα αξιοποιούν καύσιμα υδρογόνου μέχρι το 2035, ενώ το Μάντσεστερ σκοπεύει να αποτελέσει το πρώτο αεροδρόμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα έχει τη δική του προμήθεια υδρογόνου την ίδια περίπου περίοδο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Rolls Royce και η EasyJet πραγματοποίησαν δοκιμή εδάφους σε κινητήρα αεροσκάφους που χρησιμοποιεί υδρογόνο. Ωστόσο, λόγω της τεράστιας ποσότητας που απαιτείται για την τροφοδοσία μεγάλων αεροπλάνων, γνώστες της βιομηχανίας πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει ποτέ βιώσιμη επιλογή για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Ωστόσο οι United, American και Virgin Atlantic είναι μεταξύ των αεροπορικών εταιριών που αγοράζουν αεροπλάνα από την Boom Supersonic και τα οποία θα λειτουργούν με βιώσιμα καύσιμα και θα μειώνουν τους χρόνους ταξιδιού στο μισό.

-Αποφυγή των μεγάλων ουρών στον έλεγχο διαβατηρίων

Αυτή την εβδομάδα, το Άμπου Ντάμπι ξεκίνησε τη πρώτη φάση μιας πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της οποίας οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πρόσωπό τους αντί για τα διαβατήριά τους στα σημεία ελέγχου στο αεροδρόμιο, οδηγώντας τελικά σε μια εντελώς ανέπαφη εμπειρία check-in και επιβίβασης.

Εν τω μεταξύ, πολίτες, κάτοικοι και συχνοί επιβάτες στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης ήδη περνούν από τις πύλες αναχώρησης χάρη σε έναν συνδυασμό τεχνολογίας δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης προσώπου.

Μέχρι το 2040, οι ταξιδιώτες στα περισσότερα αεροδρόμια θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ασφαλείας με την απλή περιπλάνησή τους στο αεροδρόμιο.

Στο αεροδρόμιο CPK της Πολωνίας, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2028 και θα λειτουργήσει στην πλήρη δυναμικότητά του το 2060, η Foster + Partners οραματίστηκε ένα φιλόξενο, γεμάτο πράσινο αίθριο σχεδιασμένο έτσι ώστε οι επιβάτες πριν την επιβίβασή τους να χαλαρώνουν και να κοινωνικοποιούνται.

-Αειφόρα κρουαζιέρα

Μέχρι το 2026 το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών στον κόσμο θα πραγματοποιεί ταξίδια κρουαζιέρας χάρη στη νέα εταιρεία Northern Xplorer.

Τροφοδοτούμενο από ηλεκτρική πρόωση και υδρογόνο, το σκάφος χωρητικότητας 250 επιβατών θα είναι από τα λίγα που θα μπορούν να ταξιδεύουν στα φιόρδ της Νορβηγίας, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Unesco, καθώς την ίδια χρονιά θα απαγορευτούν τα πλοία με ορυκτά καύσιμα.

Η ισχυρή δήλωση της χώρας σε συνδυασμό με τη δέσμευση της βιομηχανίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 θα οδηγήσουν σε μια κίνηση προς πιο βιώσιμα πλοία στο μέλλον.

-Εξάρτηση από τα ρομπότ;

Τα ξενοδοχεία ασχολούνται με το πώς να κατανείμουν το προσωπικό τους, διευκολύνοντας παράλληλα τη διαμονή των επισκεπτών. Μεταξύ των ιδεών του κλάδου σύμφωνα με το Hotel Technology News είναι το room service μέσω μιας αυτοματοποίησης που ενεργοποιείται με φωνή για την παράδοση κοκτέιλ ή φαγητού δίπλα στην πισίνα μέσω… drone. Τα φαγητά θα μπορούν να ετοιμάζονται με τρισδιάστατο εκτυπωτή του ξενοδοχείου.

Το σενάριο αυτό δεν είναι τόσο μακρινό όσο φαντάζει. Το 2020, η KFC διερεύνησε τη δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατων εκτυπωμένων κοτομπουκιών στη Ρωσία.

Κείμενο: Χριστίνα Λαϊνοπούλου

πηγή