Ηνωμένο Βασίλειο: Το BookTok οδηγεί τη νεολαία στα βιβλιοπωλεία

Πάνω από τους μισούς αναγνώστες και αναγνώστριες ηλικίας από 16 έως 25 ετών έχουν «ανακαλύψει το πάθος τους για ανάγνωση» μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok ή διαδικτυακών influencers, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Εκδοτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 2.001 νεαρών Βρετανών και Βρετανίδων τον Οκτώβριο και, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματά της, το 55% αυτών στρέφεται στο λεγόμενο BookTok (στην κοινότητα βιβλιόφιλων του TikTok) για προτάσεις βιβλίων, ενώ το 68% αναγνωρίζει πως το BookTok τούς ενέπνευσε να διαβάσουν ένα βιβλίο που από μόνοι τους δεν θα είχαν σκεφτεί να το διαβάσουν.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σχεδόν οι μισοί (49%) δήλωσαν ότι έχουν επισκεφτεί ένα τοπικό βιβλιοπωλείο για να αγοράσουν ένα βιβλίο για το οποίο έμαθαν χάρη στο BookTok.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών, Dan Conway, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίδραση που έχει το BookTok  στη νεολαία, σχολιάζοντας: «Η ανάγνωση μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για την υγεία και την ευτυχία, και είναι ένας τρόπος για όλες τις ηλικίες να έρθουν πιο κοντά μέσω των κοινών τους ενδιαφερόντων. Οι εκδότες αγκαλιάζουν πλήρως αυτή την τάση και είναι πραγματικά ενδιαφέρον το ότι πρόκειται για ένα ψηφιακό φαινόμενο που γίνεται άμεσα αισθητό στα φυσικά καταστήματα».

πηγή